ЕС отхвърли независима Каталуния

Посланието на Брюксел: Никой в ЕС няма да признае декларацията
Обновена: 27 окт 2017 23:00 | 27 окт 2017 22:55, Екип на Dnes.bg
92
ЕС отхвърли независима Каталуния
Снимка: БТА

Европейските институции отхвърлиха декларацията, с която парламентът на автономната испанска област Каталуния обяви независимост.

Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск заяви в Туитър, че “за ЕС нищо не се е променило” и че Мадрид е единственият партньор, с когото ще разговаря.

В същото време Туск изрази надежда, че испанското правителство ще използва “силата на аргументите, а не аргументите на силата”.

Шефът на Европейския парламент Антонио Таяни реагира още по-директно, заявявайки, че декларацията за обявяване на независимост от Испания “е в нарушение на върховенството на закона, на испанската конституция и на автономния статут на Каталуния”,които са част от европейското законодателство.

Таяни заяви в съобщение до медиите, че “никой в ЕС няма да признае тази декларация” и че е необходимо Барселона да възстанови правото преди да бъде подновен диалогът.

Шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който е във Френска Гвияна с президента Еманюел Макрон, коментира пред АФП, че “ЕС не се нуждае от още пукнатини”. 

Негов говорител съобщи, че Комисията смята въпроса за вътрешен за Испания и че той трябва да се реши според позицията на испанския Конституционен съд. Комисията не е установявала контакт с каталонските водачи и комуникира само с властта в Мадрид.

Естонският премиер Юри Ратас, чиято страна председателства Съвета на ЕС до края на годината, също излезе с декларация, че не признава отделянето на Каталуния. Той добави, че “вътрешните въпроси трябва да се решават според конституцията и законите” на Испания.

Междувременно испанският премиер Мариано Рахой разпусна каталунския парламент, уволни правителството и насрочи предсрочни избори за 21 декември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
2
 
10
 
! Отговори
до 65 преди 6 години
е колкото турците спазват правата на кюрдите толкава и косоварите на сърбите...че и по-лошо понеже сърбите са християни !!и ти твърдиш , че косоварите превеждат на анклавите пари и ги издържат ....айде по-сериозно моля. а какво искат анклавите от сърбия какво те засяга ??? просто анклавите трябва да завеждат права срещу страните от нато , че не успяват да им гарантират правата
53
6
 
11
 
! Отговори
Морски преди 6 години
Долу диктаторите от ЕС.ЕС= терор.
52
12
 
2
 
! Отговори
Тежък Сокол преди 6 години
а сега ти втрдиш , че косоварите гарантират равни права и третиране на останалите там, сърби-----------------Да твърдя , дори нещо повече , не само че има сърби в Косовските правителства но тези останали в Косовска Митровица и другите анклави спекулират със сръбският си произход , не плащат данъци не плащат комунални услуги , дрънчат вечно от Сърбия парични помощи.
51
3
 
10
 
! Отговори
до 60 преди 6 години
европейците имат право да гласуват дали трябва да приемат каталунците в техният си съюз !!
50
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега ще почне шоуто!Ако Испания не е в състояние да въведе контрол ,Каталуния ще я признаят от ОНД,Китай,Арабската лига и тн.
49
6
 
14
 
! Отговори
позор преди 6 години
Къде беше тази"единна Европа"когато нахлуха хуните бежанци всички се изпокриха и един месец не знаеха какво да направят за да спасят своите граждани а сега се правят на важни.
48
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Независимост за Чечня, веднага! За Косово и Каталуния квичим, но в Чечня избивахме цели села и разрушихме столицата Грозни!
47
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 57, ЕС не е една държава, няма за какво да гласува. ЕС няма право да определя такъв вид въпроси, това не е Боко -слушащ изпълняващ.
46
3
 
9
 
! Отговори
С преди 6 години
Кой ще пита ес какво искат хората от каталуния ес иска само пари от тях
45
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За Каталуния не може, за Косово може , върнете Косово на сърбите
44
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е как така, а волята на народа? Къде е демокрацията? ЕС вече е тоталитарна комунистическа ***
43
0
 
15
 
! Отговори
до 53 преди 6 години
кой точно е посочил нато като стожер на справедливостта и им е дал право да се намесват по свое осмотрение ??? не казвам , че убийствата на косовари е правилно но ти твърдиш , че то това време 90-те % косовари са спазвали правата на 10-те % сърби и не са нарушили първи условията на автономността ??а сега ти втрдиш , че косоварите гарантират равни права и третиране на останалите там, сърби ??? е аз работя с косовари та не ме баламосвай...австралопите...ци са и не респектират останалите
42
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кремъл има намеса и тук!Разследват се съмнителни сметки на Пучдемон, а следите водели към руски компании и банки, близки до Путин !
41
7
 
3
 
! Отговори
Тежък Сокол преди 6 години
51 Не е това , просто са няколко събития едновременно , Разпадна се Социалистическата система , СССР също , разпадна се и Югославия а Милошевич противно на нормалната логика отне автономията на Косово и Метохия и това ескалира събитията . Накрая сърбите тръгнаха да осъществяват операция " Подкова " с цел етническо прочистване на областта , нещо като по хард вариант на това което направи Т. Живков 1989 с Голямата екскурзия , но това беше бомба за Македония и НАТО се намеси навреме.
40
2
 
5
 
! Отговори
В нета се натъкнах преди 6 години
В пост 41 виждащата далеко напред шматка дава категорични прогнози, но дали му е известен факта, разпространен от националния разузнавателен център Centro Nacional de Inteligencia (CNI), че в последните месеци наглосаксите са прехвърлили от Лондон в Каталония така наречените бойци на Ичкерия Ахмед Закаев и Мовлади Удугов?
39
1
 
14
 
! Отговори
до 50 преди 6 години
за косово просто на сърбите не им издържаха нервите на провокациите на албанците .но въпреки всичко нато няма право да се намесва без резолюция на оон !! би трябвало да се даде или широка автономия на косово или поне да се търси начин да се обещетят сърбите в косово и да им се заплатят имотите ако решат да напуснат косово. но бомбандирането на сърбия е много по-голямо престъпление
38
13
 
1
 
! Отговори
Тежък Сокол преди 6 години
В Косово и Метохия или както сърбите го наричат КОСМЕТ имаше етническо прочистване граничещо с геноцид и престъпления срещу човечеството , затова се намеси НАТО и нямаше как областта с 90% албанско население да остане в рамките на Сърбия . В Каталуния няма нищо такова, каталунците се радват на права и свободи предостатъчно, никой не ги закача освен това не са 90% от населението а може би малко над 50% тоест нещата са на кантар, така че нямат нищо общо двата казуса.
37
6
 
5
 
! Отговори
до 48 преди 6 години
ес само казва на каталунците да не се надяват на признаване от ес и , че нямат място в съюза .просто да няма обидени после
36
7
 
10
 
! Отговори
we преди 6 години
До 36Че на кой му пука твоето мнение ?? на никой - те живеят там те да се самоопределят- искат да се отделят да се отделят да АМА на онези ДЕБЕЛО....КОВЦИ В Брюсел ще си загубят Ляба и кебабчетатааа - мършииииии
35
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНе бъркай ада с рая ! В Кокосово имаше етническа чистка и масови убийсва ! В Катърлуния няма такова нещо !