Шефът на НАТО иска мирно уреждане на севернокорейската криза

Военна намеса в КНДР ще има опустошителни последици, убеден е Столтенберг
30 окт 2017 11:43, Елка Василева
22
Шефът на НАТО иска мирно уреждане на севернокорейската криза
Йенс Столтенберг. Снимка: архив, Reuters

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който е на посещение в Япония, отново призова за мирно уреждане на севернокорейската криза, предаде Франс прес.

"Ние сме също толкова обезпокоени, колкото и вие, от предизвикателното и неразумно поведение на Северна Корея", която "представлява директна заплаха" за Япония и региона, но също и "глобална заплаха", заяви Столтенберг в изказване в Токио пред експерти и ръководители на японското министерство на отбраната.

При все това, отбеляза шефът на алианса, "ние не трябва да използваме въоръжени сили, а да намерим мирен изход" от тази криза.

В интервю за АФП в Брюксел преди десетина дни Столтенберг посочи, че една военна намеса в Северна Корея би имала "опустошителни последици", припомня агенцията.

"НАТО силно подкрепя оказването на политически, дипломатически и икономически натиск върху Северна Корея", повтори днес Столтенберг, изтъквайки необходимостта одобрените от ООН през септември санкции срещу Пхенян да бъдат прилагани "изцяло и в пълна прозрачност".

През последните месеци севернокорейският режим извърши шести поред ядрен опит и изпитания на няколко балистични ракети с голям обсег, способни да достигнат бреговете на САЩ, припомня агенцията. Две от тези ракети прелетяха над Северна Япония.

Американският президент Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен Ун си отправиха взаимни заплахи. Тръмп неколкократно заяви, че не изключва военната опция.

По-късно днес Столтенберг ще бъде приет от японския премиер Шиндзо Абе, който е привърженик на "силна дипломация" спрямо Пхенян.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари