След новите US санкции: Русия може да отговори болезнено

Москва засега "не отговаря" на "недружелюбните стъпки"
30 окт 2017 10:50,
182
След новите US санкции: Русия може да отговори болезнено
Снимка: архив, Reuters

Русия има огромни възможности да отговори силно и болезнено на новите американски санкции, заявява политологът Михаил Делягин пред вестник "Независимия газета".

Държавният департамент на САЩ публикува тези дни списък с 39 руски организации - оръжейни компании и разузнавателни служби - с които отсега нататък е забранено да се търгува според нов американски закон заради анексията на Крим от Русия и руската "намеса в изборите в САЩ".

Русия засега "не отговаря" на "недружелюбните стъпки" от страна на САЩ, но с това "провокира нови и нови агресивни стъпки срещу себе си", предупреждава Делягин.

Според него, например, във връзка с президентските избори в Русия през март Вашингтон може да замрази руските инвестиции в американски ценни книжа. "И това няма да подрони рейтинга на САЩ, нали ни разглеждат в същата категория, както Иран, чиито десетки милиарди долари навремето бяха замразени, защо да не замразят и нашите стотици милиарди?", разсъждава той.

Вестник "Ведомости" обяснява в редакционен коментар защо е опасна за Русия принципно новата структура на поредните американски санкции - сега вече те може да засегнат не само руски организации и физически лица, но и партньорите им в цял свят.

Това според изданието създава около Русия потенциално огромна зона на опасност и съществено вдига нивото на риска за чужденците, работещи с руски компании, интегрирани в глобалния икономически свят.

Ако САЩ последователно и системно попълват санкционните списъци, новият механизъм, прехвърлящ тази "токсичност" върху партньорите на Русия, може да формира потенциално безкрайни вериги от контрагенти на Москва, които "се заразяват" взаимно, обяснява всекидневникът.

Кремълската пропаганда може да използва това за нов залп от изявления колко е полезно Русия да замества вноса с родно производство и колко е нужно да гради нови икономически вериги. "Но е невъзможно и нелепо през 21-и век да се създава изцяло суверенна икономическа, финансова и технологическа система", смята "Ведомости".

Санкциите ще траят дълго и изолацията на Русия може да продължи с десетилетия. Тогава всякакви лични гаранции, дори президентски, няма да са достатъчни. И надали ще може да се формира нова политическа реалност, в която санкциите да се заобикалят "по приятелски", пише в заключение "Ведомости".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още по темата: САЩРусиясанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
8
 
! Отговори
До СТРАНДЖАТА преди 6 години
Стария Хъш ще го плякат младите бежанци. Те боравят по добре с ножове , мачете и други подръчни средства, а оръжие ще им изпишат от американското посолство по линия на НПО. Така че ти си превряла манджа. Нито можеш да скачаш като тях, нито да бягаш, нито да им се противопоставиш. Лежи си кротко в леглото и проявявай сила в коментарите че за друго не те бива!
88
1
 
6
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 89Ано Умни Запита ли се КАК след като след 1990 над 20000 образовани до ниво асистент и доцент кадри са избягали на запад, а и също така много инженери Русия успява да се справя с новите производства за да запълни дупките от Санкциите?Много просто инвестира се в технологии без или с минимално човешко участие - демек РОБОТИ. Просто Нямат избор в момента най-търсени на пазара в Русия са ИНЖЕНЕРИТЕ.
87
2
 
1
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 86Пак се изказа НЕПОДГОТВЕНСтокооборот между РФ и САЩ - 2% от Внос/Износ на Русия
86
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 85: "Енергийни ресурси Евтини ДАРесурси Евтини ДАНаселение работещо за копейки ДАФормула за Развитие...Формулата ти за "развитие" е от каменната ера,...но функционира са СЪЩЕСТВУВАНЕ, ако младите руснаци не решат, че искат да ЖИВЕЯТ !
85
1
 
8
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 82Сметни Ано Умни Сметни Но също така отчети и следното Една подстрижка в Русия колко е колко 200-500 рубли а в САЩ е МИНИМУМ 60$ съпоставено с 500/58=3,44-8.62$В РУСИЯ ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ НЕЩАТА СЕ ПРОИЗВЕЖДАТ МНОГО МНОГО ПО-ЕВТИНО ОТ КОЛКОТО НА ЗАПАД
84
3
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
До БобиВсяко яйце - бомба... - всяка кокошка летяща крепост срещу империализма...
83
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като им спрат рудите, американците спират доларите и в Русия спират да изплащат пенсиите на втория месец. Капиш?
82
3
 
8
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До СТРАНДЖАТА 77Странджа Русия си защитава пазара по най-простия начин с мита и "Отговор на Санкциите" - По икономическата теория ако един пазар е около 250 милиона човека то той е самодостатъченЕ Русия плюс сателитите от ОНД (разните там ***стани които почнаха да се залепят пак за Русия след като САЩ пуснаха отново на Воля Радикалния Ислям в района) е точно толкова 250 милиона потребители.Енергийни ресурси Евтини ДАРесурси Евтини ДАНаселение работещо за копейки ДАФормула за Развитие
81
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Могат, могат , много могат Русия да направят за да катастрофира сащ .Могат да им спрат много руди които им доставят . САЩ са лесни да клекнат , те нямат неизчерпаеми природни ресурси , виж Русия е страната която винаги ще бъде просто защото бог им е дал богатства .Гледах док филм колко бързо САЩ и Англия фалират за месеци , когато Иран спира да им дава петрол . Буквално спират заводи , всичко замира . Та САЩ са най лесни само Русия трябва да действа смело .
80
13
 
1
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
До До СТРАНДЖАТА"Интересно а ти на какво се надяваш! Предателите обикновено никой не ги обича. А че си станал изтривалка за центове на господарите си виждаме ясно!"...--------------------------------------Старият хъш се надява, че хората на ген. Решетников завинаги ще останат извън властта и няма да ми се наложи да отварям стария сандък и да вадя левското знаме, саблята френгия и чифтете пищови, но ако се наложи няма да се поколебая...
79
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
5 милиарда рубли...3 милиарда рубли...това по днешния курс колко са? 1000 долара?
78
4
 
9
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До юбералес 75Как ти се струва инвестиция в Ростов на Дон за Милиард рубли за птицеферма която да дава 5 милиарда яйца на година - ето това и подобни проекти са в отговор на санкциитеДруго затворен цикъл Свинеферма, ВЕИ централа на Биогаз която да обслужва Свинефермата - Изходен продукт Месо и Биоторове(изходен продукт след Био Реактора за Метан) Инвестиция 3 милиарда рубли
77
2
 
17
 
! Отговори
До СТРАНДЖАТА преди 6 години
Интересно а ти на какво се надяваш! Предателите обикновено никой не ги обича. А че си станал изтривалка за центове на господарите си виждаме ясно!
76
17
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Русофилите вече няма на какво да се надяват... - остана им един Йелонгстоун...
75
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 73: "Ще дойде Видов ден, пардон Йелоустоунов ден. И от Кравария и помен нема да остане."Всички КГБ ченгета в Кремъл го чакат, ама нещо се проточи...по-скоро може да дойде Октомврийска революция !
74
18
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Америка налучка ваксата още преди 28 години и сега няма да изхаби нито един патрон, нито една бомба срещу Русия... - тъй както тогава спечели най-важната война в човешката история - "Студената" без нито един изстрел - така ще действа и сега... - санкции до дупка, низки цени на суровините, инфлация на рублата, глад мизерия и ще клекнат - няма къде да ходят...
73
3
 
8
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До неграмотен русофилЕххх ЕКСПЕРТЕЕЕАко пишеш през андроид устройство непрекъснато се включва "Помощник за довършване на думите" БОЖЕЕЕ ОПАЗИ Алгоритъма на това нещо може практически да работи за Английски език но за Българския БЪЛВА всевъзможни "БИСЕРИ"А и Сайта не е направен да работи с коректор и Спел чекърСъщото важи и за препинателни знаци - първото което си заминава когато не ми стигат броя на буквите в съобщението
72
18
 
2
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
Меркел му каза на Путин, че Крим ще му излезе солено и досега си спазва обещанието. Нито се сбъднаха мечтите на кремълската пета колона някъде в Европа финансираните от Москва политически проекти да хванат крак, нито Путин може нещо смислено да противопостави на санкциите на Запада. Спряха вноса на храни, смях в залата, руснаците почнаха да ядат още по-малко и от преди. Така е като икономиката им изобщо не успя да излезе от съветското време
71
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин за разлика от путинофилите отдавна вече премина само в закани защото разбра, че е "гол у вода" отвсякъде...и добре прави, но това няма да го спаси - късно е !
70
1
 
17
 
! Отговори
ТУРЧИНЬ преди 6 години
Ще дойде Видов ден, пардон Йелоустоунов ден. И от Кравария и помен нема да остане.