Какво идва след Ислямска държава? Ново, по-смъртоносно въплъщение!

С джихадистката организация не е свършено, отсече специалист
79
Какво идва след Ислямска държава? Ново, по-смъртоносно въплъщение!
Снимка: архив Reuters

Реалната ѝ столица падна. Територията ѝ се сви от размера на Португалия до шепа лагери. Оцелелите ѝ лидери бягат.

Но вместо да обявят, че "Ислямска държава" и опасната ѝ идеология са победени, много западни и арабски експерти по борба с тероризма се подготвят за ново, смъртоносно въплъщение на джихадистката група, пише New York Times.

Организацията има доказана история на бунтовническа сила, която може да устои на големи военни атаки, докато продължава да привлича последователи в цял свят, готови да убиват от нейно име.

Лидерите на ИДИЛ сигнализираха преди повече от година, че са подготвили план за извънредни ситуации, за да се върне към корените си след загубата на територия в Ирак и Сирия. Групата не се нуждае и от управлението на градове, за да вдъхнови извършването на т.нар. атаки на самотни вълци в чужбина – стратегия, която вече имаше унищожителен ефект в Манчестър, Англия и Орландо, Флорида.

"С ИДИЛ не е свършено", казва Арън Зелин, който изучава джихадистките движения в The Washington Institute for Near East Policy.

"ИДИЛ има план и той е да изчака враговете си на местно ниво, за да си спечели време и да възстанови мрежите си, докато в същото време вдъхновява последователите си в чужбина, за да продължи да се бори с враговете си надалече".

"Ясно е, че се борим със силна британска терористична заплаха от ислямистките екстремисти", каза Андрю Паркър, директор на британската разузнавателна агенция MI5 през октомври. "Тази заплаха е многоизмерна, развива се бързо и оперира в мащаб и темп, който не сме виждали преди".

Американските и европейските експерти по борба с тероризма признават, че не знаят точните способности, които запазва ИДИЛ, или доколко е бил ударен имиджът на идеологията на групировката от серията тежки военни загуби.

Генерал Джоузеф Дънфорд, председател на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, прогнозира миналия месец, че загубата на територия ще доведе до загуба на доверие. "Ще продължим да виждаме загуба на територия, по-малко свобода на движение, по-малко ресурси и по-малко доверие в наратива", каза той пред Сената.

Други не са толкова оптимистични. Те посочват реч на говорителя на ИДИЛ Абу Мохаммед ал-Аднани преди смъртта му миналата година, с която призовава последователите на групировката да се борят като един ловък бунтовник вместо като бюрократичната машина, в която се е превърнала.

"Истинската загуба е загубата на воля и желание за борба", каза тогава той. "Ние ще загубим, а вие ще победите, само когато успеете да премахнете Корана от сърцата на мюсюлманите".

Дори изгубила по-голямата част от територията си, организацията далеч не е победена и остава толкова силна днес, колкото и когато американските части се оттеглиха от Ирак през 2011 г.

Групата в момента има между 6 и 10 хил. бойци в Ирак и Сирия, каза водената от САЩ коалиция в петък. Това е 8-14 пъти повече от броя им преди шест години.

Освен това групата е развила силна мрежа в социалните медии, която без физическо присъствие позволява да сее пропаганда, да поема отговорност за терористичните атаки и и не само да вдъхновява нападения, но и да помага за замислянето и изпълнението им отдалече.

Голям дял от атаките на Запад през последните години се осъществяват от мъже, комуникирали онлайн с ИДИЛ, получавайки детайлни инструкции чрез криптирани съобщения, макар никога да не са се срещали с терористичните си "ментори".

Първото голямо нападение в САЩ, за което ИДИЛ пое отговорност, бе масова стрелба в Тексас през 2015 г. и бе управлявано именно по този начин, сочи скорошна оценка на Defense Intelligence Agency.

Групировката продължи да сее хаос дори докато губеше територия. Само през 2017 г. тя пое отговорност за три терористични нападения във Великобритания, отнели живота на 37 души, бомбена атака в нощен клуб в Истанбул в Новогодишната нощ, оставила 39 души, и удари в над седем страни.

Освен това е и твърде рано да се каже доколко ИДИЛ е изгубила територия. Макар че силата ѝ се е свила в Ирак и Сирия, тя все още контролира над 10 хил. кв. км в долината на река Ефрат от двете страни на иракско-сирийската граница. Американските и иракските военни ръководители вярват, че основните лидери на групировката са потънали вдън земите на крайно безплодните региони по границата.

В същото време клоновете на ИДИЛ в Северна Африка и Азия все още водят операции, а лагерите ѝ в Източен Афганистан остава до голяма степен непокътнати въпреки последните американски удари.

Някои райони, преди обявени за свободни, са отново в ръцете на ИДИЛ. В Либия например, където групата бе прогонена от 160-километровата брегова линия в края на 2016 г., бойците наскоро публикуваха видео, в което се виждат, че имат нов контролен пункт.

А ако ИДИЛ наистина пропадне, други джихадистки организации са готови да запълнят вакуума.

Ал Кайда, чиято привлекателност сред младите бойци до голяма степен бе засенчена от новия халифат на ИДИЛ, се опитва да се завърне.

"Причината, поради която ИДИЛ си спечели последователи бързо бе, че тя се хареса на лудите глави, търсещи незабавно удовлетворение", казва Бил Роджио, старши изследовател във Foundation for the Defense of Democracies. "Моделът на халифата изчезна, но Ал Кайда остава".

По-старата групировка призовава последователите да се отдалечат от фокуса на ИДИЛ върху бойните полета в Близкия изток и вместо това да се насочат към атаки в САЩ и други чужди държави.

А освен всичко друго организацията промотира и по-младия си, харизматичен нов лидер: 27-годишния син на Осама – Хамза бин Ладен.

За още новини от света четете в Investor.bg


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
3
 
! Отговори
Пешо кура преди 1 година
Значи ЦРУ има нов план или вече ИДИЛ си свършиха работата и ги з@ебаха сега шепа хора имат някой лев а другите да се спасяват
74
2
 
11
 
! Отговори
Анти-ислям преди 1 година
Има едно решение и то се нарича АПАРТЕЙД ( в превод " разделени"). Просто мюсюлманите трябва да живеят отделно от нормалните хора. Ако искат да живеят в цивилизовани държави като тези в Европа и Америка, това трябва да става само в определени зони с контрол на влизане и излизане. Нарушаването му да се наказва с депортацията или затвор над 20 години.
73
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ИДИЛ вече са едно нищо. До няколко години щше изчезнат напълно.
72
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дай статистиката, от която си правиш извода, че има засилен сирийски бежански поток към Европа.
...
Съвсем наскоро имаше новина тука, че на гръцките острови се е повишил тройно потока.
71
0
 
9
 
! Отговори
Съвет преди 1 година
Заградете ги от всякъде и ги оставете да се избият,щом им харесва.
70
2
 
2
 
! Отговори
Така е преди 1 година
Глупости, нали Русия ги победиха.
69
3
 
12
 
! Отговори
Варна преди 1 година
Ирак и сирия да ги забравим а сега къде ще се посява демокрацията? В иран и северна корея не става други държави богати на петрол почти не останаха остава щата тексас там май демокрацията куца ?
68
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам дали сирийците си харесват освободителите, но със сигурност европейците си харесват поробителите. Нали там е проблема, че толерастията и безумната социална политика на Европа я правят уязвима срещу бежанците, които в момента са по толерирани от българите. Дори в България на един бежанец се дава в пъти повече от един пенсионер или инвалид. Защо когато България е председател на ЕС не поставим въпроса за социалното неравенство, че граждани на ЕС мизерстват и не си дояждат
67
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мислите на Разколников са за как той е жертвата, как бабата е ***, от който избавя човечеството, за съдбата и за Бог и морала, доколкото си спомням. Дори там да има нещо подобно, този точен цитат е на Ремарк и е за войната.
66
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я "училите" и "челите" първо да прочетат "Престъпление и наказание" на Достоевски и да видят какви са мислите на Разколников и после да говорят глупости за "западни политици" и Ремарк.
Ремарк е живял след Достоевски.
65
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Да убиеш един е убийство, да убиеш милиони е статистика."
Това е мисъл на един западен политик."

Мисъл е на писателя Ерих Мария Ремарк от романа "На западния фронт нищо ново", не на политик.
64
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дай статистиката, от която си правиш извода, че има засилен сирийски бежански поток към Европа.
63
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От това по-смъртоносно има ли?
62
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дайте мнение на руски специалист. Те доказаха, че могат да анализират "какво е това ИД и как да се справим с него". Успешно се справиха, така че, ако обичате - анализите на "западните и арабските специалисти" - в коша. Дайте да чуем истинските анализатори!
61
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно не си запознат с ситуацията в момента в Сирия,дад 90%е вече освободена от терористите и хората се връщат по освободените родни места,е това не го казват по снн.
...
Връщат се те ама друг път. Връщат се само там където турската армия прогони кюрдите в северозападна Сирия. Мигрантският поток към европа се засили последните седмици. Нещо сирийците не си харесват освободителите.
60
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отдавна всички сме всеки против всеки.
Вече само кинтите са важни за физическото ни оцеляване.
За жалост.
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 54

И ти си от много умните,нали!?
58
2
 
14
 
! Отговори
чети преди 1 година
До Анонимен 59
Явно не си запознат с ситуацията в момента в Сирия,дад 90%е вече освободена от терористите и хората се връщат по освободените родни места,е това не го казват по снн.
57
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поклон пред Русия която унищожава терористите и освобождава Сирия.
...
Защо сирийците не отиват при освободителите си, ами бягат от тях?
56
5
 
28
 
! Отговори
истината преди 1 година
Питайте САЩ какво следва те създават и отглеждат терористични организации и убийци,но е важното че този кървав проект на САЩ с терористите в Сирия е към края си,след стотици хиляди убити и съсипана една страна навремето мирна и богата.Поклон пред Русия която унищожава терористите и освобождава Сирия.