Световни лидери, бивши и сегашни, в списъците на офшорки

Сред тях са кралица Елизабет, държавният секретар на САЩ и др.
6 ное 2017 07:54,
8
Световни лидери, бивши и сегашни, в списъците на офшорки
Снимка: Reuters

Имената на бивши и сегашни световни лидери изплуват от списъците на офшорни компании.

Базата данни бяха публикувани вчера от Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) във Вашингтон, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Общо организацията публикува откъси от около 13,4 млн документи, отнасящи се до финансите на около 120 политици от различни страни.

Архивът получи общото название "Парадайз пейпърс" (Paradise Papers). Достъп до документите е получил германският в. "Зюддойче цайтунг", който ги е споделил с ICIJ, в. "Гардиън", Би Би Си и в. "Ню Йорк таймс".

Британската кралица Елизабет Втора е инвестирала част от личните си средства в офшорни данъчни убежища, показват документите. Мениджърите по инвестициите на кралицата са инвестирали около 10 милиона лири (13 милиона долара) в офшорни ценни книжа на Бермуда и на Каймановите острови.

Няма признаци за нередности при инвестицията, отбелязва Асошиейтед прес.

Част от парите на кралицата обаче са отишли при верига магазини, обвинявани, че се възползват от бедни семейства и хора в неравностойно положение, отбелязва в. "Гардиън".

До назначаването си на поста държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън е ръководил офшорната компания "Мариб ъпстрийм сървисиз", създадена на Бермудските острови през 1997 г., чиято цел е била разработката на газови и петролни находища край йеменския град Мариб.

Той е бил част от съвета на директорите от 1997 до 1998 г., когато е бил и председател на филиала на Ексон в Йемен, отбелязва ICIJ. Според организацията има законни видове използване на офшорните компании и тръстове и няма данни, че които и да било лица или компании, споменати в документите, са нарушавали закона.

Документите обаче показват "колко дълбоко офшорната финансова система е преплетена със световете на политиците, частното богатство и корпоративните гиганти, които избягват данъци чрез все по-изобретателни счетоводни маневри", добавя ICIJ в изявлението си, цитирано от ДПА.

Други световни лидери, споменати в списъка, са колумбийският президент Хуан Мануел Сантос, либерийската му колежка Елън Джонсън-Сърлийф и синовете на турския премиер Еркам и Бюлент Йълдъръм. Редом с тях са бившият президент на Коста Рика Хосе Мария Фигерес, Мадона, Боно и бившият върховен главнокомандващ на обединените въоръжени сили на НАТО в Европа генерал Уесли Кларк.

В документите се споменават и компании като  Сикст, Дойче пост, Сименс, Байер, Дойче банк. Не е ясно в каква степен те са свързани с офшорни предприятия. Освен това документите показват, че руски държавни финансови институции инвестират стотици милиони долари в Туитър и Фейсбук, отбелязва в. "Гардиън".

Данните са получени от компаниите за офшорни услуги "Епълби" и "Ейжасити тръст", отбелязва ТАСС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
32
 
! Отговори
кака Лара преди 6 години
Тези данни изваждат на показ отново "мръсното лице" накапитализма и издигат в очите на онеправданите народни маси по света наближаващия светъл празник свързан със СТОГОДИШНИЯ ЮБИЛЕЙ на Великата Октомврийска Социалистическа Революция в Русия !
7
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бре,да не повярваш. А пък изглеждат читави ДОБРЕ ЧЕ НИЕ СМЕ ЧИСТИ!!!!!!
6
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"документите показват, че руски държавни финансови институции инвестират стотици милиони долари в Туитър и Фейсбук"Не само ЦРУ и Мосад, ами и ФСБ започнаха да ни следят.
5
0
 
47
 
! Отговори
СС преди 6 години
Алеко чрез Бай *** го е казал отдавна - Всички са маскари! :)
4
6
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не може да бъде!Само Путин и обкръжението му правят такива неща.Западните Лидери на Димукрацията и Мира такива не ги вършат.Фалшива новина!
3
2
 
37
 
! Отговори
РБК37 преди 6 години
Приближени около канадския примиер ,английската компанияBrightHouse която притежава 270 магазина за електроника,близки сътрудници около Тръмп ,като гАРИ кРЕ ,тИЛЕРСЪН,В.Рос ... . Ако питате за Путинските милиарда не ги намират ,но за него предполагат ,че е в тях ,но доказателства няма.
2
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Иван Костов, Симо Ментата, СерГейчо, Суджука колко ли милиона държат по такива острови, рано или късно ще разберем
1
0
 
69
 
! Отговори
РБК37 преди 6 години
Тези офшорки са създадени за богатите и управляващите за да не ги лови закон ,а за нас простосмъртните да си плащаме по закона .