Унгарците срещат мюсюлманите на... туристически обиколки

"Повечето хора никога в живота си не са се запознавали с мюсюлманин"
Обновена: 7 ное 2017 22:12 | 7 ное 2017 21:03, Елка Василева
32
Унгарците срещат мюсюлманите на... туристически обиколки
Снимка: Reuters

Сред унгарците добиват популярност туристическите обиколки за запознаване с мюсюлманската общност в Будапеща и нейните джамии като начин за преодоляване на страховете и резервите в момент, когато правителството води усилена кампания срещу имигрантите.

Базираната в унгарската столица туристическа фирма "Шетамухели" (Будапещенска работилница за разходки) организира 30 различни разходки, при които посетителите обикалят архитектурни и културни забележителности в града и еврейската и мюсюлманската общност, пише Ройтерс.

"Мога да кажа, че тази разходка - "Мюсюлманите, които живеят сред нас", е най-популярната обиколка", заяви управителят на фирмата Ана Ленард. Когато преди три години започнали да предлагат мюсюлманската обиколка, много малко хора проявявали интерес.

"Повечето хора никога в живота си не са срещали мюсюлманин, а това . . . заедно с онова, което чуват всеки ден в медиите, предизвиква доста напрежение и стрес в ежедневния живот. Мисля, че това е главната причина, поради която хората идват сега," каза Ленард.

Повечето от онези, които идват на четиричасовата обиколка, имат висше образование, а две трети са жени, каза тя.

Мюсюлманската общност в Унгария, която по приблизителни оценки наброява около 40 000 души, нарасна покрай миграционната криза през 2015 г., въпреки че повечето от нейните представители са дошли по-рано, за да учат в унгарски университети.

Стотици хиляди мигранти пристигнаха в Унгария от Балканите по време на кулминацията на кризата, но повечето отидоха в по-богати части на Западна Европа.

Данни на изследователския център "Тарки" показват, че делът на хората, смятани за ксенофоби и отрицателно настроени към чуждестранните имигранти, е скочил на 60 процента тази година - с 19 пункта повече, отколкото преди две години.

Около 80 души на месец идват на мюсюлманската обиколка, казаха организаторите.
Обикновено група от трийсетина души отива най-напред в малка джамия, скрита в стар апартамент, където мюсюлмани идват да се молят по време на посещението.

"Проявявам голям интерес към всичко мултикултурно и към културите и религиите, които ни заобикалят", каза психоложката Наусика, която не пожела да разкрие цялото си име.

"Това е най-добрият начин да се освободиш от страховете си - ако започнеш да питаш този, от когото се страхуваш", добави екскурзоводката Мариана Карман, която е специалист по Африка и е приела исляма. "Тези хора решават да дойдат на тези разходки, защото биха искали да говорят за този проблем. Те искат да се борят със страховете си."

Обиколката може да включва други места, сред които мюсюлмански хранителни магазини и най-голямата джамия в Будапеща, помещаваща се в някогашна административна сграда.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро ще има и нови атракции- "три дни в харема" ,"съдебни практики в ИДИЛ" и "сафари "за екстремалите...
19
0
 
1
 
! Отговори
JAS преди 6 години
Интересно защо обаче *** на разходки по църквите и катедралите из Европа не виждам. Само по бардаците, баровете и гей-клубовете.
18
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой иска да гледа аллахакбаровците и защо? Какво да им гледаш, как се гъзурчат и да слушаш виенето на имамите ли? Забрана трябва на тази гнъсна религия, която е толкова античовешка, че само пълното и заличаване ще е най-добре. Погнуса предизвикват у всеки нормален човек муслитата!!! Погнуса и отвръщение!!!
17
2
 
27
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Статията си крещи от противоречия!Цитирам: Унгарците - нехаресващи исляма са се УВЕЛИЧИЛИ и са вече 60% ....тези дето обикалят джамиите вероятно искат още веднъж да се убедят , колко прави са били да не харесват (даже и малкото) алахогъзници!Ако правиш разрез ва кучешка тения - не означава непремено, че я харесваш!
16
4
 
34
 
! Отговори
Лонче преди 6 години
За да бъде честно и правдоподобно, при показването на мюсюлманите в тези обиколки трябва да бъдат показани всички аспекти на мирната им и любвеобилна религия- като например осеменяването между полубратя, полусестри и братовчеди, обезобразяването на гениталиите на момчета и момичета по "религиозни причини", изискванията на Корана да се убиват "неверниците" където и да са, като им се вземат жените и дъщерите в робство, а момчетата им се помохамеданчват. Такиви работи... :)
15
3
 
24
 
! Отговори
Една преди 6 години
Какво ли ще има за гледане в тези ислямски обиколки??? Защо се опитвате да представите сатанизма Ислям като някакво екзотично и любопитно явление, което туристите с интерес разучават!
14
1
 
27
 
! Отговори
Кико преди 6 години
Гнуснa, поръчкова, платена, глобалистка, джихадистка ПРОПАГАНДА! Това е тази "публикация"!
13
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
2/3 били жени (от прелюбопитните туристи). Правете сметка за какви безмозъчни патици става дума, от тези дето висяха по гарите в Германия с плюшени мечета...
12
1
 
6
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
До "-"Те или аз аз ще спечеля защото съм просто повече човек от тях!
11
4
 
8
 
! Отговори
муспи преди 6 години
До "-" Няма никакъв ислям, а си е вечния сатанизъм на йехова, - исляма е създаден и корана написан от евреите, за да хванат арабската жажда за изгоди за борба с християнството. Тази борба може да я наричаме борбата на дявола яхве с Христос или на милиардите - от Мароко до Мексико и от Узбекистан до Южна Африка, с бялата раса - все е същото. Също е така че тя си е била винаги, от предисторически времена и белите все пак си стоят, а и други хора няма! Божия човек е недостижим за яхвето.
10
2
 
26
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Ще тастъпи ден когато или те нас или ние тях!Една от дете световни конфесии ще трябва да изчезне!Звучи зловещо, но исляма не приема компромиси или толерантност и търпимост!
9
1
 
1
 
! Отговори
муспи преди 6 години
Народе български, виж, долното не е изтрито!!!
8
1
 
6
 
! Отговори
муспи преди 6 години
Унгарската туристическа фирма е поискала да посещава Столипево, Факултета и даже Батак, от където на бял кон се е възнесъл към небето самия Моамед. Но демократето влас е отказало, защо се петни честа то на ислама де. Докоге тези дискриминета! Утре ще рекат чей и немало олокос! Чи товасий чис антисатанизъм!
7
2
 
33
 
! Отговори
Тамплиер преди 6 години
Чудесничко.Да удължат малко обиколката-има едни селца,казват се Батак,Копривщица,Клисура,западните Родопи и т.н.Там хората още пазят дръвниците от "присъствието".Да влязат в черквата на Батак-и там да погледнат стените и кладенца и като се върнат,да разказват на децата си!Унгарците са мъжкари,уважавам ги-имат смелоста да казват истината!Пък ние сме толерас,ти!
6
1
 
11
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Няма да пишете политнекоректни коментари че много трият.Бъдете по любезни.
5
0
 
29
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
Аха някаква и исляма приела ясна е работата!И кое я е накарало да приеме исляма може би нейният съпруг(искала е нещо по-екзотично в леглото) до това води феминизацията.Чрез феминизация към ислямизация с финансовата подкрепа на държавите от Залива или може би Сорос или може би и двете.Драйфа ми се!
4
0
 
38
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
Тая будапещенска фирма за разходки защо ли ми звучи някак си финансирана от някогхо дали от Катар и СА дали от Сорос.На всяко нещо му трябват пари за съществуване.Защо ли си мисля че зад тези неща стоят финанси и интереси на хора чужди за Унгария?
3
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако знаеш този Владислав колко българи е изклал особено по време на първия му поход по Дунавска България през 1442 пък и после през 1444 преди да му махнат главата край Варна.
2
3
 
24
 
! Отговори
aa1830 преди 6 години
И на Ян Собиески, крал на Полша 1683!
1
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е ДА, ЩЯХА ДА СРЕЩАТ МНОГО МЮСУЛМАНИ НО ЗАЩИТИХА СТРАНАТА СИ ОТ ТЯХ ОЩЕ ПРЕЗ 16 ВЕК КОГАТО МЮСУЛМАНИТЕ БЯХА ДОШЛИ ДА Я ИЗКОЛЯТ И ОГРАБЯТ И ОЩЕ ТОГАВА УНГАРЦИТЕ И АВСТРИЙЦИТЕ ГИ ПОБЕДИХА И ИЗТРЕПАХА. СЛЯВА НА ЯНОШ ХУНИЯДИ И ПРИНЦ ОЙГЕН!