Принц Чарлз - замесен в скандала "Парадайз пейпърс"

Според пресата има сериозен конфликт на интереси
8 ное 2017 12:30, Елка Василева
16
Принц Чарлз - замесен в скандала "Парадайз пейпърс"
Принц Чарлз. Снимка: архив, Reuters

Принц Чарлз, както и майка му - кралица Елизабет Втора, се оказва замесен в скандалните разкрития на т.нар. "Парадайз пейпърс".  Това е една от централните теми на британските вестници днес.

Вестник."Гардиън" съобщава, че частното имение на принца е получило милиони лири печалби от офшорни фондове и компании, включително и от своя дял, инвестиран в офшорна фирма на свой близък приятел.

Решението на членовете на борда на имението да купи дялове в приятелска компания било взето с явното съзнание за деликатността на операцията, поради което те дали клетва да го пазят в тайна.

Компанията, в която кралското имение решило да инвестира, била оглавявана от стар приятел на принц Чарлз от университетските му години в Кембридж. Решението да инвестира в приятелска фирма, при това при строга тайна, повдига неудобни въпроси за имението на принца, отбелязва "Гардиън".

Още по темата

Друг скандален момент е, че тази фирма се занимавала със залесителни проекти и търговия с въглеродни емисии от тропически гори, а принцът е известен като активен природозащитник, агитиращ за всякакви "зелени" проекти. Така, отбелязва "Гардиън", името му косвено се използвало за подкрепа на проектите, а следователно и за печалбите, на въпросната фирма.

Преди разкритията на така наречените "Парадайз пейпърс" не е било публично обявявано, че имението на принца има офшорни интереси. Кралското интендантство публикува ежегодни отчети, но те не съдържат подробности за инвестициите и къде са направени те. Тези съзнателни "пропуски" винаги са били критикувани както в парламентарните комисии, така и от граждански активисти, отбелязва вестникът.

Въпросната приятелска фирма била регистрирана на Бермудските острови през 1999 г. и търгувала с въглеродни емисии, като генерирала "привлекателни доходи, ... инвестирайки в тропически и субтропически гори по света". В нея инвестирали и други богати хора и публични личности.

"Гардиън" обръща внимание също на факта, че кралското имение винаги е било освободено от данъци върху доходите си и върху печалбите от инвестиции.

Темата се подхваща и от електронното издание "Индипендънт", което отбелязва, че принц Чарлз е лобирал за промяна в политиката по климатичните промени, без да разкрива, че има личен финансов интерес от това чрез офшорните си инвестиции.

Според вестника тези действия на британския престолонаследник представляват "сериозен конфликт на интереси".

"Индипендънт" също обръща внимание на подозрителния факт, че купувайки дял в компанията на своя близък приятел, управата на имението на принца е дала клетва това да се пази в строга тайна.

"Принцът на Уелс отдавна се изказва гръмко по въпросите за климатичните промени. "Според Би Би Си той инициира мощно популяризирана кампания за промени в две много важни споразумения, отнасящи се до околната среда, само две седмици, след като (бермудската компания) изпратила в офиса му документи за лобиране", пише електронният всекидневник.

Четири седмици, след като купил акции в компанията, принц Чарлз призова въпроса за търговията с въглеродни емисии от тропическите гори да бъде включен в Протокола от Киото и в системата на ЕС за търговия с такива емисии, защото това било пропуск, отбелязва "Индипендънт".

Вестникът цитира бившия председател на Комисията за стандартите за поведение на обществените лица сър Алистър Греъм, според когото има "конфликт на интереси между собствените инвестиции на имението на принца и онова, за което той публично се бори".
 

/БТА/
 


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
2
 
! Отговори
Вранча ужасена преди 1 година
У Нас са увредени жестоко важни разломни структури ,активирани са милиони аномални зони. нови скенери инсталирани на нови автомобили 2017 повреждат обемно проникващо земята до 3000 метра подава Вранча ужасена от оня ден..
14
1
 
1
 
! Отговори
JJivanov ima inwaziq преди 1 година
Проблема е СТРАШЕН климата се уврежда жестоко с все по жестоко вредни анти климатични оръжия вкл инсталирани на милиарди автомобили на сателити на кораби на самолети.
Престъпниците н а власт с а впрегнали милиони полицаи да тероризират водачите на МПС с цел все по жестоко увреждане на Земята и климата.ПОлицаите принуждават водачите д а увреждат денем вкл с включени с кенери против мъгла
13
0
 
10
 
! Отговори
Принц Хари преди 1 година
Татко отглежда скъпа камила. Трябват му пари. Само дето не знаем каква е - едногърба или двугърба?!
12
1
 
13
 
! Отговори
перат като за послед преди 1 година
Друга пералня на Балканите - Черна Гора има за валута Еврото, нищо, че не е в ЕС.
11
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
толкова много имат и не им стигат, та трябва и да крият? Не мога да го разбера, но наистина? Защо? з акакво ти е? Гладен ли ще останеш? Без ролс ройс ли?
10
4
 
17
 
! Отговори
МАРКС И ЕНГЕЛС преди 1 година
КАЗАЛ СЪМ ГО И ПАК ЩЕ ГО КАЖА - КАПИТАЛИЗЪМЪТ Е ВРЕДЕН ЗА НАРОДИТЕ ОТ "ЕС" !!!!
9
1
 
11
 
! Отговори
гарантирано преди 1 година
Скоро и БГ ще е подобна пералня. - остров на спокойствието.
8
1
 
16
 
! Отговори
Румениге преди 1 година
хех , я проверете на нашите *** сметките. Рамадан Аталай , вносител на скандалния закон за ВЕИ и скъпата им енергия, синът му е милионер от ВЕИ централи!
7
0
 
22
 
! Отговори
Циник преди 1 година
Нашите така наречени (набедени журналисти) няма ли да поровят из "Парадайз пейпърс" ....или не четат английски? За народа ще е интересно да научи, кои българи са там!
Иначе - и бивш бундеспрезидент на Германия е в списъка!
Целия така наречен световен елит - плюе на законите, и къта милиарди!
И тези - ни казват - какво е морал и етика!
И това е САМО ЕДИН - ДАНЪЧЕН РАЙ!
В една от последните английски колонии Сейнт Томас (кътче от рая) са регистрирани над 500 банки! 48 000 население - (черни предим
6
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А колкко офшорни сметки имат на името на домашните си любимци, оставам на вашето въображение.
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имах предвид ушаците.
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При толкова пари поне да си беше пооправил
указите.
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Притеснил съм се да не вземе сега да си подаде оставка като престолонаследник или не дай си боже пък да се самоубие като бившия министър оня ден ,ама друг път.
2
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
рептил-син и рептил-майка нагло крият и избягват плащане на данъци, а поданиците им да си плащат редовно данъците иначе затвор, двоен стандарт?!? затвор за рептила син и рептила майка
1
0
 
28
 
! Отговори
офшорко преди 1 година
Сега да му начумберят големите уши и да абдикира в Столипиново!