Севернокорейски войници стреляха по свой, избягал на Юг

Войникът дезертирал от граничен пост в с. Панминчжон
13 ное 2017 19:34, Анисия Иванова
81
Севернокорейски войници стреляха по свой, избягал на Юг
Снимка: Reuters, архив

Севернокорейски войници откриха огън по дезертьор в Панминчжон днес, но войникът успя да избяга, макар и ранен, съобщиха властите в Сеул, предаде Асошиейтед прес.

Южнокорейските войници не са отвърнали на огъня. Севернокорейски войници от време на време дезертират в Южна Корея през границата, но е рядък случай севернокорейски войник да избяга през строго охраняваната Съвместна зона за сигурност, където само метри делят военните от двете корейски държави, и при това своите да стрелят по него.

Войникът дезертирал от граничен пост в северната част на разделеното на две село и избягал в южната част. Той е ранен в рамото и лакътя и е настанен в южнокорейска болница. Не се съобщават подробности за състаянието и мотивите му.

Около 30 000 севернокорейци са избягали в Южна Корея след края на Корейската война /195-53/, но повечето през Китай. През 1998 г. севернокорейски войник успява да дезертира през Панминчжон. Селото в 4-километровата демилитаризирана зона, разделяща двете Кореи, е мястото, където навремето е подписано примирието.

Зоната, контролирана съвместно от Северна Корея и Командването на ООН, оглавявано от американците, се охранява от хиляди войници от двете страни в бойна готовност, заграждения от бодлива тел и ровове - капани за танкове. Смята се, че в зоната са заровени и над милион мини.

Около Панмичжон в миналото е имало кръвопролитни инциденти и опити за бягство на севернокорейци, но през последните години няма такива случаи, отбелязва АП. В Панминчжон севернокорейските войници, чиито ревери са окичени със значки с ликовете на севернокорейските лидери, имат навика да наблюдават с бинокли посетителите от Юга. Те стоят само на метри от южнокорейските войници, които носят авиаторски очила и са неподвижни като статуи.Това прави мястото любимо за любопитните туристи и от двете страни.

През 1984 г. войници и от двете страни откриха огън, след като съветски гражданин спринтира към южнокорейския сектор на селото. Тогава загинаха трима севернокорейски и един южнокорейски войник. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
25
 
! Отговори
Голям прос преди 6 години
Нали било хубаво в КНДР и живота бил спокоен и прекрасен. Пък 30000 севернокорейци взели че избягали. Напомня ми с нещо ГДР и ГФР, само че избягалите от ГДР бяха май по-малко. Не си спомням колко
28
24
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все пак Ким няма да си избие щпионите, но пък 30 000 добре обучени шпиони в дивия запад могат да направят чудеса, като започнат партизанската война. Сите кравари на са/пун Америка ке падне
27
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой не бега от хубаво.И то с риск за живота.
26
3
 
7
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 25Мобилизираха се.П.лющят пак минусите.:)
25
1
 
8
 
! Отговори
комунист=*** преди 6 години
Значи всички думи, които се маркират с *** са обидни. Вече и к.о.м.у.н.и.с.т е обидна дума.
24
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Червните ни кукумицини не издържат :))
23
7
 
11
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
ЕВАЛЛА НА СЕВЕРНОКОРЕЙСКИТЕ ВОЙНИЦИ , СТРЕЛЯЛИ СА ПО ДЕЗЕРТЬОРА ,НО НЕ СА ИСКАЛИ ДА ГО УБИЯТ ! СТРЕЛЯ ЛИ СА САМО ЗА ДА НЕ БЪДАТ НАКАЗАНИ ОТ КИМ ! УТРЕ И ТЕ ЩЕ НАПРАВЯТ ОПИТ ДА ДЕЗЕРТИРАТ !
22
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И в турция обичат вожда си като в сев.корея
21
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То затова на крайбрежието в СК има на плажа бодлива тел. Че както си се къпят в морето да не се окажат гражданите изведнъж съвсем случайно в ЮК.
20
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бая руснаци бягат в България!
19
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама как така ще поднасяте новината бе?Не е бягал, а е решил да тръгне в атака, но от СК не го разбрали.Ех "рай", "рай", защо всички бягат от теб?
18
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Той Ким за това не напада Юга защото в момента в който минат границата армията му ще дизертира. Както стана с футболния им отбор :)))
17
5
 
7
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Хаха Ком.у.нист вече е мръснa дума.Ейййй червените вижте докъде се докарахте.хахаха
16
6
 
11
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Днес е тъжен ден за ***.Нов съюз.Комунисти бягат от "рая".Нинова не ще да отпадне давноста за престъпна приватизация.Абе лош ден.
15
6
 
13
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
ТЕ СЕВЕРНОКОРЕЙЦИТЕ И С РУСИЯ ГРАНИЧАТ АМА МАЙ НЯМАТ ЖЕЛАНИЕ ДА БЯГАТ В РУСИЯ ?!
14
11
 
8
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Комунизма промива мозъци! Комунизма е заплаха за вашето здраве и свобода! Само комунистите и фашистите стрелят срещу свои! И докато фашизма беше отхвърлен и заклеймен от немците, то комунизмът е възхваляван и на почит в тюрмата на народите Русия. В марш на Русия се призовава открито към джихат - "...вставай на смертньй бий".
13
12
 
6
 
! Отговори
Cу-57 преди 6 години
Стига глупости, никой не бяга никъде така, гледайте филма Secretly Greatly филма е шпионска комедия, но ще ви дадем даде повод за размисъл какво може да свършат 30 000 ''избягали'' спящи клетки.
12
1
 
2
 
! Отговори
До 9 преди 6 години
Абе нещо такова ще е...помислих си дали не е свързано и с птиците които отлитат също на юг.
11
1
 
3
 
! Отговори
lele преди 6 години
Teq gi boli glavata
10
9
 
11
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
30 000 СЕВЕРНОКОРЕЙЦИ ИЗБЯГАЛИ В ЮЖНА КОРЕЯ И НИТО ЕДИН ЮЖНОКОРЕЕЦ НЕ Е ИЗБЯГАЛ В СЕВЕРНА КОРЕЯ ! ЗНАЧИ ПО СИЛАТА НА ТОЯГАТА В СЕВЕРНА КОРЕЯ ХОРАТА ИЗЛИЗАТ ПО ПЛОЩАДИТЕ И АПЛОДИРАТ КИМ И ДЕМОНСТРИРАТ КОЛКО МНОГО ГО ОБИЧАТ И КОЛКО МНОГО СА ДОВОЛНИ ОТ ЖИВОТА СИ !