Израел се опасява от война: Отговорът ни ще е много твърд!

Страната с тревога следи конфликта между Саудитска Арабия и Иран
14 ное 2017 20:18, Елка Василева
47
Израел се опасява от война: Отговорът ни ще е много твърд!
Снимка: архив, Reuters

В Израел с тревога следят конфликта между Саудитска Арабия и Иран. През последните дни в ръководството на страната внимателно обмислят различни варианти за развитие на събитията, включително опитите на някои страни да вкарат еврейската държава в нова война в региона, пише вгений Сова, Би Би Си, руска редакция.

"В Близкия изток има хора, които продължават да се забавляват с опити за нападения срещу Израел. Искам специално да предупредя, че нашият отговор ще е много твърд, и не съветваме никого да проверява силата ни", заяви в неделя, откривайки седмичното заседание на израелското правителство, премиерът Бенямин Нетаняху.

Повод за война

Думите на Нетаняху бяха насочени преди всичко към ръководството на палестинската организация "Ислямски джихад" (призната за терористична в Израел, САЩ и много други страни), 12 от чиито бойци бяха убити на 30 октомври при военна операция за унищожаване на подземен тунел на границата с Ивицата Газа.

За пръв път от края на бойните действия в сектора през 2014 г. Израел нанесе превантивен удар по подземно съоръжение на палестински бойци. Военни казаха, че тунелът е водел към израелска територия и е можело да бъде използван за терористични атаки срещу жители на селища, съседни на Газа.

Телата на петима бойци са в ръцете на Израел, който на този етап отказва да ги върне в Газа и иска в замяна да му бъдат върнати останките на двама израелски военнослужещи, Адар Голдин и Орон Шаул, загинали при бойни действия в ивицата през лятото на 2014 година.

От "Ислямски джихад" обещаха да отмъстят за гибелта на своите активисти, но минаха две седмици, а реакция няма.

Това даде повод на много военни експерти в Израел да кажат, че явно има връзка между поведението на палестинските организации в Ивицата Газа и последното изостряне на отношенията в арабския свят, предизвикано от кризата между Саудитска Арабия и ръководството на шиитската организация "Хизбула", открито подкрепяна от Иран.

"Всяка диверсия на палестински терористи срещу Израел незабавно ще предизвика наша ответна реакция и много лесно може да доведе до нова война в Газа", заяви генерал-майорът от запаса Дани Ротшилд. "Днес в Близкия изток има достатъчно играчи, които явно искат да видят как една голяма война започва именно от нашата страна. Това би им помогнало да решат вътрешните си проблеми".

В интервю за армейското радио "Галей ЦАХАЛ" генерал Ротшилд отбеляза, че Израел не бива да крие позицията си в конфликта между Саудитска Арабия и шиитската ос, в която влизат Иран и "Хизбула", още повече че интересите на Саудитска Арабия до голяма степен съвпадат с интересите на еврейската държава.

И двете страни смятат Иран за главен дестабилизиращ фактор в Близкия изток и въпреки че нямат дипломатически отношения, де факто са от едната страна на барикадата.

Сфера на интереси

В началото на ноември ръководството на Израел публично реагира на изявлението на ливанския премиер Саад Харири, че подава оставка.

"Оставката на премиера на Ливан Харири и изявлението му са сериозен призив към международната общност да вземе спешни мерки срещу иранската агресия, която се опитва да превърне Сирия във втори Ливан", каза израелският премиер Бенямин Нетаняху.

На пръв поглед тази стъпка може да изглежда за мнозина неочаквана. Та нали в Израел дълго време се смяташе за неправилно публично да се заявява каква е израелската позиция за различни регионални конфликти. Случаят с Харири и по-специално пътуването му до Саудитска Арабия, по думите на бившия посланик на Израел в Русия, а днес старши изследовател в Института за национална сигурност Цви Маген, обаче е станал изключение от правилото.

"Израел не може да стои настрана от този конфликт, защото един от участниците в него е Иран, а това означава, че конфликтът влиза в сферата на първостепенните ни интереси", казва Маген. "Имайки предвид, че Израел днес има възможност да контактува със Саудитска Арабия чрез САЩ, може да се предположи, че Израел и Рияд тясно координират стъпките си".

На 6 ноември, само два дни след изявлението на Нетаняху, Десети канал на израелската телевизия съобщи за необичайно нареждане, изпратено от министерството на външните работи до всички израелски дипломати, работещи в чужбина.

Главното послание на документа е да се оказва максимална подкрепа на дипломатическо равнище на опитите на Саудитска Арабия да противостои на нарастващото иранско влияние в Близкия изток.

"Иранизиране" на Близкия изток

"В Саудитска Арабия прекрасно разбират, че в Близкия изток се извършва процес на "иранизиране" и това може да завърши зле, преди всичко, за самото кралство", казва професорът от Телавивския университет Узи Раби. "За тях иранският генерал Касем Солеймани е враг, както и за Израел, и те са готови на радикални мерки".

По думите на професор Раби саудитците днес предпочитат да пренесат арената на предстоящата битка с радикалите от своя територия в Ливан. Това обяснява публичните изявления на лидера на шиитската групировка "Хизбула" шейх Хасан Насралла по адрес на Рияд, който по негово мнение е помолил Израел да нанесе удар по Ливан.

"Израел не бива да стои настрана и да чака да го въвлекат в конфликта между шиити и сунити, а трябва самостоятелно да инициира действия, като се ръководи изключително от собствените си национални интереси. Трябва още веднъж да се напомни на всички, къде минават нашите червени линии", казва професор Раби.

Темата за израелските червени линии, а също и за иранското влияние в Сирия, бе повдигната на срещите на Бенямин Нетаняху в Сочи с руския президент Владимир Путин, както и по време на посещението на руския министър на отбраната Сергей Шойгу в Израел.

Не е изключено на тези срещи да е бил воден разговор и за самия Касем Солеймани, командира на спецподразделението Ал Кудс в състава на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, чието име е добре познато в Израел. Израелските военни смятат, че именно Солеймани е мозъчният център на последните действия на Иран в Сирия.

"Ситуацията в Ливан е сигнал, който не бива да бъде пренебрегван. Ливан е "Хизбула", а "Хизбула" е Иран", заяви израелският министър на транспорта и разузнаването Израел Кац в навечерието на свое работно посещение в САЩ.

Кац смята, че последният конфликт със Саудитска Арабия може да бъде използван от Иран и "Хизбула" за укрепване на влиянието им в Южен Ливан, а това е забранено с резолюция на Съвета за сигурност на ООН 1701 от 2006 г.

През последните години, казва Кац, шиитската групировка е укрепила сериозно позициите си в този регион и Израел е длъжен да обърне внимание за този факт на международната общност, генералния секретар на ООН и на другите големи играчи в региона.

"Разоръжаването на "Хизбула" и отблъскването й от нашите граници трябва да бъде не само наш интерес, но и цел на цялата международна общност. В противен случай ще ни се наложи да решаваме този проблем самостоятелно, а това крие опасност от мащабен военен конфликт", отбеляза министърът.
 

/БТА/


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
25 Нямаше да бъдеш християнин
25
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако не съществуваше държавата израел и ги нямаше евреите светът щеше да бъде 95% по хубав за живеене.
24
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕДНА БАЛИСТИЧНА РАКЕТКА НА РИАД МУ СТИГА. ЩЕ ХВЪРЧАТ ШЕЙХОВЕ ...
23
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ква Истина си ти бе пълен .... америка и ъъъъъ не може да каже бе да се допитат до ненавиждания от всички нормални израел.
22
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САУДИТСКА АРАБИЯ ЩЕ ПОГЪЛНЕ ИРАН НА ЕДИН ДЪХ!!

ИРАНЦИТЕ СА МНОГО ФАНАТИЧНИ НО САУДИТСКА АРАБИЯ Е МНОГО БОГАТА :D
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Обява Забрави за ,,чудовището ,,от Израел. Шимон Елиът от МОСАД или т.н.Абу Бакр ал Багдади .
20
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ами хубаво .... за всеки слу4ей набомбете руските терористи в латакия
19
15
 
7
 
! Отговори
Истината преди 1 година
В този свят не е важно какво казват израелците, или пък иранците, французите, руснаците, Бойко Борисов и т.н. Единственото важно е какво казват американците!
18
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Саудитското кралско семейство трябва да бъде унищожен те са пионка на евреите и америка
17
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
15 Точно напротив , Израел е предният пост на Европа в Близкия изток
16
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що ми слагате минуси бе???
Малеееей, са като ви хвана по АйПитата кой ми слага минуси и после бойбойбойбойбой по манерките, ще видят тия дето ми слагат минуси!
15
6
 
17
 
! Отговори
българина преди 1 година
докато има израел европа ще е намушката, иначе арабеските да правят каквото искат стига да не ни се пречат. връзката сащ израел е пагубна за света
14
1
 
8
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 1 година
Моя матрял е джибре дето ракия няма да пусне и малко не ме заслужава, но ще продължа да правя тази саможертва заемайки най-отговорния пост.
13
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Иска ми се жужето кремълско, страхливо и жалко да се заяде с Израел. Е тогава какъв смях ще падне, не е истина. Накрая ще стане с двайсетина сантиметра по ниско.
12
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
11

12 апостоли не са ли човеци за теб
11
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обстановката се нагнетява от Саудитците. А евреите само това чакат. Това племенце еврейско не е попаднало на хора да ги направят човеци.
10
31
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най великият народ са израелците. Няма американци, англичани, французи или пък онези смешници русланците. Който се направи на интересен на израелците бере ядове години наред. Когато историята говори, всички трябва да мълчат.
9
1
 
14
 
! Отговори
Обява преди 1 година
Обявяваме голям конкурс: "Съревнование между чудовища"! Мястото е Сирия, времето е сега.
Досега заявка за участие са изпратили: Ислямска Държава, Руски военни експерти, ВВС на САЩ, Умерена опозиция, ПКК, Турски националисти, Аятолахът на Иран, Израелското военно чудо, Хизбула и приятели, Европейски спиратели на бежанската вълна, Геостратегически интереси на Русия, Икономически интереси на Китай, Сунитска общност и няколко по-малки.
Вече започнаха да се оформят необичайни коалиции.
Запишете се!
8
6
 
4
 
! Отговори
GENERALISIMUS преди 1 година
SPOKO IZRAEL>SPASILI SME VI.PAK SHTE VI SPASIM,
7
2
 
25
 
! Отговори
Четете WikiLeaks преди 1 година
Вижте туитъра на Асандж и Уикилийкс, готвят се да атакуват Ливан, по поръчка на Саудитска Арабия.Саудите ще развържат кесията за да изравнят Ливан със земята, както направиха в Сирия.