Новият медиен закон в Русия – крачка към съветска епоха

Правозащитници разкритикуваха мерките на Кремъл
20 ное 2017 09:37, Златко Желев
73
Новият медиен закон в Русия – крачка към съветска епоха
Снимка: Reuters

Правозащитници разкритикуваха руския закон за медиите - чуждестранни агенти, пише "Ведомости", като се позовава на експертен анализ, подготвян от президентския Съвет по правата на човека по повод нормативния акт.

Приетият миналата седмица от Държавната дума законопроект предстои да бъде гледан в горната камара и даден за подпис на президента Владимир Путин. Актът оправомощава руското министерството на правосъдието да определя кои медии да се регистрират като чуждестранни агенти. Ведомството вече изпрати предупреждения в тази връзка по-специално до "Гласът на Америка" и Радио "Свободна Европа/Радио Свобода".

Още по темата

Москва заяви, че това е "симетричен отговор" на действията на САЩ спрямо руската телевизия РТ, която бе задължена да се регистрира като чуждестранен агент в САЩ.

Телевизия РТ се гледа от над 700 милиона души в сто страни, но само САЩ я накараха да се регистрира като чуждестранен агент, с което учудиха зрителите от двете страни на океана, коментира "Вести".

Американските тайни служби обвиниха руската телекомпания, че се е месела в президентските избори и е агитирала "за Тръмп", напомня електронният вестник.

Според Съвета по правата на човека огледалните мерки на Москва срещу САЩ може да обхванат всички медии, неугодни на властта, изтъква обаче "Ведомости".

Друг руски закон изисква още от 2012 г. всички неправителствени организации, финансирани от чужбина и участващи в "политическа дейност", да бъдат регистрирани като "чуждестранни агенти" - термин, съдържащ намек за предателство и шпионаж. А новият акт предвижда само един критерий, за да бъде призната медия за чуждестранен агент - финансиране от чужбина. Но е "съвсем очевидно, че всяка чуждестранна медия се финансира именно от чуждестранни източници", посочват експертите. Съветът предлага на руския сенат да върне проекта за доработка.

Новият закон ще влоши положението на чуждите медии в Русия и е "поредна крачка навътре в съветската епоха", коментира Иля Шаблински, член на Съвета.

Разширителните норми в новия акт оставят "висяща" всяка медия и властите "днес може да казват, че това са огледални мерки, а утре - че законът си е закон", предупреждава политологът Алексей Макаркин.

Иван Засурски, друг член на Съвета, говорил пред "Комерсант", отбелязва, че Русия регламентира дейността на чуждестранните медии по-твърдо, отколкото САЩ: "У нас чуждестранният дял в една медия е ограничен до 20 на сто. Нашият отговор е несъразмерен с действията на САЩ - само заради две чуждестранни медии ние въвеждаме ограничения за всички тях".

За пет години, откакто е в сила първият закон за чуждестранните агенти, властите в Русия постигнаха "огромни успехи" - в някои региони просто не останаха правозащитни неправителствени организации. Пострадаха най-вече именно правозащитните, после екологичните, след това научните и социологическите центрове, изброява пред опозиционния "Новая газета" Мария Каневская, оглавяваща сдружение на прависти.

(БТА)


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
10
 
2
 
! Отговори
ГЛУПОСТИ! преди 1 година
МРАЗЯ РУСНАЦИ.
За тия при.мити.ви и пиянки --САМО КОМУНИЗЪМ!!
68
0
 
9
 
! Отговори
бг преди 1 година
Евреите в Държавния Департамент са 98%.
67
13
 
4
 
! Отговори
русия=джудже преди 1 година
До Свободомислещ

Руснаците са ни братушки,но само в мозъците на русофилите.Нито един руснак не дава пет пари за България или българите.Единствената причина в България да има доста руснаци е ,защото в Россия живота е по-мизерен и от нашия тук и много руснаци намират за добро решение да имигрират в България ,колкото и странно да звучи.Русофилите от друга страна са втора ръка хора ,yтайката на обществото и гъзолизци на някаква държава от третия свят ,наречена ПРоссия.
66
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тя гражданската война в САЩ не е спирала, само че се води подмолно. Понякога има изблици, както когато премахнаха паметника на генерал ЛИЙ.
65
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В БЪЛГАРИЯ НЯМА ВЗЯТКИ
ТУК МУ КАЗВАТ РУШВЕТ, ТУРСКА ДУМА, НО ВЪРШИ РАБОТА.
А В БОЛНИЦИТЕ ГО НАРИЧАТ " ЗА КОНСУМАТИВИ".
катаджийте му казват " ЗА ПОЧЕРПКА".
Признавам, не знам съдийте, прокурорите и следователите кам му казват.
64
0
 
7
 
! Отговори
бг преди 1 година
Посочете едно (1) име на мър»ша от Дойче веле,CNN,FOX news,BBC,France 24,Jerusalem Post, Al Jazeera Jihad, NBC,MSNBC,Bloomberg,CBS,NPR Zion Ешкинази,което да не е агент.
63
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно, този закон се приема като отговор на идентичен закон, приет наскоро във ФАЩ. Обаче статията не реве, че този закон е вреден когато се въвежда във ФАЩ, а само за Русия.

Да не говорим, че реалността за медиите във ФАЩ е плачевно трагична - 98% от медиите им се притежават от 5 души.
62
1
 
8
 
! Отговори
бг преди 1 година
Щом са агенти на ЦРУ и Моссад,значи са агенти.
61
2
 
8
 
! Отговори
бг преди 1 година
САЩ са символите на полицейщината и войните........а напоследък и на Ционизма.
60
0
 
7
 
! Отговори
бг преди 1 година
А не са ли агенти?
59
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Свободомислещ

В САЩ не съм живял но в Русия да.
Живота там е много по-зле даже и с този в България.
За всичко трябва да даваш "взятки" - подкупи.
Взятка се дава на катаджията даже да нямаш нарушение, на лекара да те приеме в болница, на прокурора, на съдията и т.н.
Не случайно руснаците се натискат да живеят в България.
58
2
 
12
 
! Отговори
Свободомислещ преди 1 година
Българи които са живели и в САЩ и в Русия относно тов къде се чувстват по-свободни казват, че сревнение не може да има:
САЩ са полицейска държава в която , ако човек сгафи нещо, животът му може да зависи от кефа на едно жури в което има африканци.

В Русия, ако имаш нормално поведение минаваш метър за дребни прегрешения - нас българите ни толерират, ние сме братушки.

За нас българите Русия винаги ще се асоциира със думата "Свобода" , вкл. и 3 март.

Щатите са символ на полицейщината и войните !
57
4
 
8
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Анонимен 56
"САЩ не е кочина!"
Глупости на ТЪРКАЛЕТА
340 милиона граждани, 45 милиона на помощи, неизвестно колко милиона нелегални, неизвестно колко ИКОНОМИЧЕСКИ РОБИ
В САЩ съществуват:
ФИНАНСОВА ОЛИГАРХИЯ - Килъри Клинтън представител - Мото - ВСИЧКО ДА КОНТРОЛИТРАМЕ(Разбирай да го купим)
ИНДУСТРИАЛНА ОЛИГАРХИЯ - Тръмпчо - Ние да произвеждаме и нашето да се продава ако трябва с Картел и Монопол
И едните и другите не ги е еня за обикновените хора и ги мачкат както намерят
Кочина е но златна
56
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 51

Ха така, браво младежо. Обичам хората които с такъв хъс защитават най-голямата кoчина в света. С такива хора няма как да се загуби надеждата за светлото бъдеще дето го чакаме от 100 години а то все ни заобикаля.

***********


Доклад!!!

САЩ не е кочина!
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Един българин

въпросния декрет за отмяна на крепостното право обаче не дава свобода на крепостните, а по скоро урежда възможноста те да получат свобода и поетапното премахване на крепостното право и като цяло декрета е бил част от една реформа в селското стопанство, напрактика след крепостните за да получат свобода е трябвало да си я откупят, след смърта на Александър II процесите допълнително се изменят, задължението за откупуване отпада през 1905 година
54
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо тези "правозащитници" не скачаха когато се цензурират руски медии? Да познаем ли кой им плаща за подскачането?
Такъв закон и логична контрамярка и нищо повече. Не може да се очаква, че запада ще налага цензура, а Русия ще си мълчи.
53
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що за азиатска cвинщина е да превърнеш централния площад на столицата си в гробище? На всичкото отгоре и да го показваш постоянно на снимки и да се гордееш с това. После ме убеждавайте колко е широка руската душа. Колкото грахово зърно.
52
0
 
0
 
! Отговори
Един българин преди 1 година
До: номер 49

А ти се поинтересувай още повече от това от което си се поинтересувал малко:

Докато в САЩ се е водила гражданска война, проливали са кръв, която е довела до премахване на робството, то горе-долу по същото време в Русия цар Александър II е издал един декрет с който решава да отмени крепостното право.
Че на всичкото отгоре за благодарност са извършвани няколко опита за атентант срещу него, последният успешен!
51
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 46

Ха така, браво младежо. Обичам хората които с такъв хъс защитават най-голямата кoчина в света. С такива хора няма как да се загуби надеждата за светлото бъдеще дето го чакаме от 100 години а то все ни заобикаля.
50
0
 
11
 
! Отговори
Двойни стандарти? преди 1 година
симетричен отговор на действията на САЩ спрямо руската телевизия РТ,