"Взгляд": Путин и Асад към нов етап в сирийската криза

След военната победа над ИД, политическо разрешение
22 ное 2017 07:38, Анисия Иванова
22
"Взгляд": Путин и Асад към нов етап в сирийската криза
Снимка: БТА

Четиричасовата лична среща между руският президент Владимир Путин и сирийския му колега Башар Асад в Сочи придобива допълнително значение, отчитайки предстоящата в сряда среща, отново в Сочи, между лидерите на Русия, Турция и Иран. По-рано, включително и от страна на Дамаск, акцентът беше върху военната победа, а сега става дума за политическо разрешение – избори с участието на Башар Асад, според думите на сенатора Олег Морозов, изказани пред руското издание “Взгляд“

В понеделник Путин проведе среща с Асад, като преговорите между лидерите продължиха около четири часа, според съобщението на прессекретаря на руския президент Дмитрий Песков.

На първо място, двамата президенти са подчертали, че военната операция в арабската република върви към своя край и сега следва преминаването към политическите процеси. "От пълната победа над тероризма, разбира се, сме много далеч. Но що се касае до нашата съвместна работа по борбата с терористите на територията на Сирия, то тази военна операция действително е в своя край“, подчерта Путин.

От своя страна Асад заяви, че именно руската операция е "позволила да се търси политическо разрешение в Сирия“.

Според члена на комитета на Съвета на Федерацията по международните работи Олег Морозов срещата между Путин и Асад "още един път е потвърдила договорките и е получено съгласието на сирийския президент за политическия процес“.

Той напомни, че по-рано нерядко се е чувала идеята, включително и от сирийска страна, да се достигне до военна победа и да бъде унищожена опозицията и терористите, като след това всичко ще бъде наред.

Той твърди, че е много естествено, че за Путин е важно да чуе позицията на Асад по всички ключови въпроси и да добие представа за неговите идеи за мира и как той вижда бъдещото политическо разрешение, за да съпостави тази картина с тази, която ще чуе от лидерите на Турция и Иран Реджеп Таийп Ердоган и Хасан Роухани.

В навечерието на срещата Путин е провел телефонен разговор и с емира на Катар Тамим бен Хамад ал Тани, с който също е обсъдил сирийската криза и перспективите за политическото й разрешение.

Според Морозов всичко това говори за важността от взаимодействието на всички заинтересовани страни в сирийския конфликт. Той напомня, че въпросът за разрешението на сирийската криза е многостранен процес. Ето защо срещата с Асад в навечерието на визитата в Сочи на Ердоган и Роухани никак не е случайна. Сенаторът подчертава, че Русия "изначално е изхождала от това, че без да се съобрази с позицията на Турция и Иран е невъзможно да реши проблемите“.

В заключение сенаторът констатира, че Иран е съюзник на Русия още от самото начало на борбата с "Ислямска държава“, а турският фактор също играе ключова роля.

"Турция от начало демонстрираше крайно негативно отношение към Асад. Освен това Турция има кюрдски проблем, който така или иначе е свързан с въпроса за териториалната цялост на Сирия“, подчерта Морозов.

"Затова всяко изключване от бъдещата конструкция на някой от тези играчи ще усложни решението на задачата и политическото урегулиране, както и териториалната цялост на Сирия“, резюмира руският политик.


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Джуджето е на 14,6 см.токчета които са супер секретна разработка на космическите сили. Но явно токчетата не вършат работа има нужда от кокили.
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен

До 8

За да упрекваш някого, че прави нещо некачествено, ти трябва да го правиш много по-добре. А ти даже да пишеш не умееш. Човек трябва доста да се концентрира, за да разбере какво искаш да кажеш.
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен

Ако те пипне "горкият Вова", ще те удря в земята като чувал с картофи. Ти за себе си мисли. Защо не ни кажеш, като си толкова велик, на коя суперстрана си президент?
17
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
дай те му стол4е на Вова не стига горкото .... тая сириска планина 1 79см как стър4и над него
16
3
 
2
 
! Отговори
рускиня до 11 преди 11 месеца
ти си клиент на ония "новите европейци".
Така е с новите ценности.
15
3
 
1
 
! Отговори
рускиня до 14 преди 11 месеца
"Крачун и Малчо!" - Браво - имаш чувство за хумор. Сега били коментирал по подобен начин и бивш президент Плевналиев? Какво първо ,което идва в главата?
та май "Крачун и Малчо!" - хич не е зле на фона на оня другия.
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Крачун и Малчо!
13
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Нед ой и Хитлер бе таман ДВА пъти лидер в тая класация кадафи и садам тоже
12
3
 
5
 
! Отговори
Нед преди 11 месеца
Джудже ама най-влиятелното в света forbs ,защо го мразите ве булгари явно ви гони носталгия от преди 1878г.
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До До 6 рускиня до 2 рускинята явно не иска да и взимат клиентите )))
10
0
 
5
 
! Отговори
До 89 преди 11 месеца
Абе кво се прайш на разбирач кат си са родил след 2003 година и незнааш кво е казарма. Ае сек тер...
9
2
 
4
 
! Отговори
До 6 рускиня до 2 преди 11 месеца
Не го приемай сериозно. Той се изживява като жена в леглото с бежанците от Африка.
8
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До До 4 зделаното си е дялано видяхме как гория вси4ки видове нови простотий дялани в ру ... обадисе гато направите нещо просто кат хората здрелка фото апарад евентоално кола .... пък после ще говорим какво оръжие правите за сега е б-о-к-л-у-к
7
0
 
3
 
! Отговори
До 2 преди 11 месеца
Това " джуджо" много така нежно , женствено
6
2
 
5
 
! Отговори
рускиня до 2 преди 11 месеца
"Джуджо, главоч" - я виж ти, велики обозревател от Горно нанадолнище се изходи по въпроса. Теб въобще някой за фактор смята ли. Е, освен жената и овцете дето пасеш?
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
На някой им е тъжно но Сирия ще бъде цялата прочистена от евроатлантически терористи ....
4
5
 
8
 
! Отговори
До 3 преди 11 месеца
Какво няма Рисия, че нещу несхванах ? Те американски генерали приь?знаха, че Русия има превъзходство в модерните оръжия та ти пишеш небивалици. За това какво има на въоръжение в Русия има мнохо инфо даже и в ютубе.
3
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Антиседераст 1 какво модерно оръжие та тя русия няма такова пък и представа си нямаш ако се махнат иранците колко наикстина САМ ще трябва да се бие асад
2
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
На Джуджо всичките му приятели все ислямисти. Ердоганчо, тоя главоч на снимката, иранските аятоласи и др. Работата върви на обрязване.
1
3
 
9
 
! Отговори
Антиседераст преди 11 месеца
Разбрали са се Путин да даде на Асад модерно съвременно оръжие и той сам да освободи останалите части на Сирия от американските терористични окупатори.