Според германците: Тръмп е по-голям проблем от КНДР и Русия

В Германия притеснени дали ще се справят с бежанците
5 дек 2017 10:30, Елка Василева
152
Според германците: Тръмп е по-голям проблем от КНДР и Русия
Доналд Тръмп и Ангела Меркел. Снимка: архив, Reuters

Германците възприемат президента на САЩ Доналд Тръмп като по-голямо предизвикателство за германската външна политика, отколкото авторитарните лидери на Северна Корея, Русия и Турция, според допитване на фондация "Кьорбер", предаде Ройтерс.

Допитването показва, че начело в списъка на външнополитическите въпроси, пораждащи безпокойство у германците, е този за бежанците. Двадесет и шест процента от анкетираните са притеснени дали Германия ще се справи с притока на кандидати за убежище.

Отношенията на страната с Тръмп и със САЩ са вторият въпрос, пораждащ безпокойство, показва допитването. Деветнадесет процента от анкетираните са ги описали като голямо предизвикателство. За 17 процента от анкетираните голямо предизвикателство са отношенията с Турция, а за 10 процента - отношенията със Северна Корея. Осем процента от анкетираните са определили Русия и отношенията с нея като голямо предизвикателство пред Германия.

Откакто влезе в Белия дом през януари, Тръмп притесни германците, като обяви намерение за изтегляне на САЩ от Парижкото климатично споразумение. Той отказа да потвърди, че Техеран се придържа към международното споразумение за иранската ядрена програма и разкритикува германския търговски излишък и приноса на Берлин към НАТО. Действията на Тръмп накараха обичайно предпазливата в изказванията си Ангела Меркел да заяви по-рано тази година, че Берлин може би няма да може да разчита на САЩ в бъдеще. Меркел също така призова Европа да поеме съдбата си в своите ръце, припомня Ройтерс.

В анкетата, извършена през октомври, са участвали 1005 германци. Над половината /56 процента/ от анкетираните описват отношенията на Германия със САЩ като лоши или много лоши. А въпреки обещанията на Меркел за по-активна германска роля в разрешаването на международните кризи 52 процента от анкетираните смятат, че страната трябва да продължи своята поствоенна политика на сдържаност.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
8
 
5
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
ДА ПОПИТАМ БЪЛГАРИТЕ -КОЙ ВИ ОГРАБВА ПОВЕЧЕ , РУСИЯ ИЛИ САЩ ?!ОТ ЕС НЯМАТЕ ПРИЧИНИ ДА СЕ ОПЛАКВАТЕ , ЕС ЕЖЕГОДНО ВИ ДАВА СТОТИЦИ МИЛИОНИ ЕВРОФОНДОВЕ ,КОИТО ПОРАДИ НЕКАДЪРНОСТ НЕ МОЖЕТЕ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ ПО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ ,НО ТОВА Е ДРУГА ТЕМА И НЯМА ДА Я ЗАСЯГАМ ТУК В ТАЗИ СТАТИЯ !
37
2
 
12
 
! Отговори
ууу преди 6 години
А Меркел не е ли авторитарна? Налага мнението си на цяла Европа.
36
20
 
2
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Тръмпела е позор за съвременната политика, като Путин. В темата четох много изсмукани от пръстите коментари, а именно Русия не била бомбандирала в близкия изток...., че тя и в момента го прави! Русия е най-голямото зло на планетата и ако тя е едно дърво, то Путин и Тръмпела са нейни клони! Рано или късно....и по-добре късно отколкото...!
35
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно с какво точно е опасен Тръмп... Щото освен климатичното споразумение, не си спомням да е направил или имал план да направи нещо на Германия досега.
34
15
 
2
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Време е неудачниците, да се скрият по мишите дупки, защото Германия може без проблем да приеме още няколко десетки милиони бежанци (20 или 30). Вие се надъхвайте! Що се отнася до Тръмпела, да той е считан за най-голямата заплаха за Германия, защото е пробив в политиката на ЕС, спрямо Русия и цивилизованияят свят. По добре да го назначат в Twitter на щат ще е по-полезен с неговата клоунада!
33
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Според германците: Тръмп е по-голям проблем от КНДР и Русия"Естествено.В сравнение със САЩ Русия и КНДР са дребни риби.
32
0
 
11
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Очевидно обамовото зомби Меркел има проблем с Тръмп!Намирисва на напускане на политическата сцена,ама бабетката още се дърпа!Иначе Тръмп има всички лостове да я отстрани-германският канцлер ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да бъде одобрен от САЩ(според таен договор от II св.война).Да не говорим,че лесно може да спретне на дойчовците някой скандал от рода на Фоксвагенския.Германия е икономически колос,но политическо и военно джудже,победена държава....
31
1
 
8
 
! Отговори
Без увъртания! преди 6 години
На своя глава канихте куцо и сакато да се отправя към Европа,сега ще намерите начин да отървете ЕС от навляци!!!
30
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато германците не проумеят, че Меркел им е най-големия проблем нищо добро не чака не само Германия но и цяла Европа.Двете световни войни тръгнаха от Германия.Трета ли желаят германците? Защото толераската политика на заливане на европейските държави с ислямски нашественици на Меркел ще доведе до това и няма да остане нито един немец.
29
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През 1949-та Германия е принудена да подпише договор за 100 години, според който тя е зависима от Сащ, и на нейна територия американците разполагат свои войски. И докато през 1990-та руснаците прибраха войските си от ГДР, янките ще са там поне до 2049-та. Нормално е немците на не ги понасят.
28
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Германците е нормално да се отнасят отрицателно към Сащ, понеже са протекторат на Сащ. Не, че и ние вече не сме.
27
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди време Обама определи тн "ислямска държава" като най-голямото зло на планетата в съвременната история.През 2017 г. Русия победи терористите на тн "ислямска държава".Не виждам победата на Русия над тн "ислямска държава" сред отговорите на публикуваната тук анкета "Кое е най-важното международно събитие за 2017 година?".Не олеквате ли, пренебрегвайки най-важното международно събитие?
26
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Според германците: Тръмп е по-голям проблем от КНДР и Русия"A тая вдясно на снимката е екзистенциална заплаха за цяла Европа.
25
0
 
17
 
! Отговори
Крети преди 6 години
Дъртата Меркилица е от котилото на Киларица и за това Тръмп не и се нрави много.Съсипа хубавата държава Германия, достойна е за дъщеря на Адолфо Велики.
24
0
 
17
 
! Отговори
! преди 6 години
До Анонимен 19Да, и аз това забелязах. Двоен аршин тежко политизиран и партизански. Меркелица ще си ходи, барбар с родните й слуги - пишман десни и пишман партиоти. Не за друго, германците не я понасят вече, както е видно.
23
23
 
5
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
Според германците: Тръмп е по-голям проблем от КНДР и РусияАКО ТОВА Е МНЕНИЕТО НА ГЕРМАНЦИТЕ ,ЗНАЧИ ТЕ ОТ НИЩО НЕ РАЗБИРАТ !ПУТИН Е НАЙ-ГОЛЯМАТА ОПАСНОСТ ! ТОЙ АНЕКСИРА ЧУЖДИ ТЕРИТОРИИ ,ТОЙ РУШИ ПО-СЛАБИТЕ СЪСЕДНИ ДЪРЖАВИ ! КНДР И САЩ ВСЕ ОЩЕ НЕ СА АНЕКСИРАЛИ ЧУЖДИ ТЕРИТОРИИ И НЕ СА ПРАЩАЛИ ВОЕННИ БЕЗ ОПОЗНАВАТЕЛНИ ЗНАЦИ В СЪСЕДНИ ДЪРЖАВИ ЗА ДА ГИ РАЗРУШАВАТ !
22
1
 
9
 
! Отговори
реп преди 6 години
След като бежанците/меркел са проблем номер едно за германците, според допитването, защо заглавието акцентира на Тръмп/САЩ? Германците не ги притеснява за момента СК , но какво ли мислят японеци, южнокорейци и пр. по въпроса? Колкото до "лощоте" отношения със САЩ, то мнението на мнозинството германци беше същото и по времето на предишния президент. Или в момента е удобно да се раздухва натрупания негативизъм, а преди година не беше удобно?
21
4
 
23
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Не Русия е проблема на Европа а продажните и зависими политици,това е истината която се мъчат да скрият зад някаква Руска намеса и агресия.
20
0
 
24
 
! Отговори
истината преди 6 години
Така наречените лидери на Европа,предадоха своите граждани който сега страдат от бежанската вълна,властите в много страни крият за престъпленията извършвани от бежанците.
19
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Меркел е кукла на демократите в САЩ.Те искат да покажат,че Тръмп е лош политик.Заъва изкомандваха куклата на конци да се прави на ощипана.Като беше Обама президент само дето не му лежеше в краката.На Меркел не и дреме за Германия тя е бивша агентка комунист.Те нямат род,родина.Така са им промили мозъците от малки.Нейната цел е да ислямизира Европа и ако е възможно да вкара ЕС във война с Русия.