Евросъюзът удължи санкциите срещу Русия

Българското председателство ще гледа кризата в Украйна
22 дек 2017 10:23, Екип на Dnes.bg
114
Евросъюзът удължи санкциите срещу Русия
Снимка: архив, Reuters

Европейският съюз удължи санкциите срещу Русия за войната в Източна Украйна до 31 юли, след като миналата седмица германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон съобщиха, че Москва продължава да не изпълнява ангажиментите си по Минското споразумение. Германия и Франция са част от Нормандската четворка, в която заедно с Русия и Украйна следят за уреждането на конфликта в Източна Украйна.

Решението беше взето на подпис в четвъртък вечер. Новото удължение закръгля на четири години европейските санкции, които са в сила от лятото на 2014 г.

Ограниченията са икономически и предвиждат забрана за участието на петте най-големи руски държавни банки и международните им клонове в борсовата търговия и в набиране на средства на капиталовите пазари в Европа. Наложена е забрана на търговията с оръжие и стоки с двойна употреба, както и вноса в Русия на технологии за добив на горива.

ЕС е замразил сметките и не допуска на своя територия 150 руски граждани и 38 компании, които са свързани с военните действия в Източна Украйна. Техният списък ще се разглежда отново през март по време на Българското председателство. София ще преговаря и по съдбата на санкциите за анексията на Крим, чийто срок изтича в края на юни.

В отговор на европейските санкции руският президент Владимир Путин наложи ембарго за внос на земеделска продукция и други храни от ЕС, което също продължава да бъде в сила.

По думите на председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск настоящото удължаване на санкциите е първото, в която нито една европейска членка не се е противопоставила и всички премиери и президенти, събрани преди седмица в Брюксел, са го подкрепили единодушно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още по темата: РусияЕСсанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добра новина. Сега ЕС да пусне санкции и срещу русофилите у нас. Да се научат да уважават малко родината си.
19
8
 
11
 
! Отговори
русняците ... преди 6 години
произвели 140 000 000 тона зърно таЗ година .... ние толкова тръни и бодили ... що така бе .... ?? от тия санкции те се позакрепиха ... па ние без санкции сме на умирачка .... износа им на манджа е колкото от оръжия ... .. а де ... ??
18
5
 
12
 
! Отговори
КалекоАлеко преди 6 години
Русия си реогратизира пазара и нвече няма нужда от хранителни стоки .Целта на санкциите беше да накара огладнели и да тичкат да връщат Крим .Освен че постигнаха Русия да заявява че не желае стоки от хранителната индуктрия .
17
10
 
22
 
! Отговори
Скоро преди 6 години
Те санкциите рано или късно ще паднат,но огромния Руски пазар няма да има нужда вече от Европейските стоки и кой пак губи заради престъпната политика на ЕС..
16
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И руските срещу себе си.
15
8
 
16
 
! Отговори
20 МИЛИАРДА преди 6 години
е загубила ГЕРМАНИЯ от тези санкции. НИЕ само 1-2. КОЙ на кого налага санкции е спорен въпрос. Май САЩ налагат на ЕВРОПА санкции колективно. И карат своите агенти в ЕС сами да си налагат санкции на МАТРЯЛА
14
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 12Като отвори човек Росстат и човек вижда едно развитие на руската икономикааа :)))))))))) Дано все така да им се развива икономиката.....мизерия :)))))))))))))))))
13
9
 
8
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
А Орбан защо е подписал? Нож в спину Путина? Ах този Брут.
12
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а на руснаците им е все тая вече . икономиката им се възстрановява 2-ра поредна година
11
7
 
11
 
! Отговори
МЕРКЕЛИЦА преди 6 години
нещо ми се струва ще и за последно да управлява. Ами тогава под чия пола ще се крие ЕДНОКНИЖНИКА. ЕС върви към своя ЕСТЕСТВЕН КРАЙ с това подлагане на краварските прищявки
10
11
 
22
 
! Отговори
Цирк ес преди 6 години
Какво лицемерие,да налагаш санкции на страната която води война срещу тероризма и ИД в Сирия и де факто спаси Европа от терористите,срам и позор....
9
13
 
13
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
Санкции срещу пет банки, 38 военни компании и 150 градани, не са санкции срещу Русия. Санкции означава да им спрем газът и нефтът в ЕС, така както те ни спират храните на техните пазари.
8
3
 
11
 
! Отговори
ДЕНЯТ Е ПРЕКРАСЕН преди 6 години
за цепене на ТИКВИ и правене на ТИКВЕНИK
7
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Подарък за джуджака по случай идващите празници :)))))
6
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да го кажем по просто за 80% матрял - гаврата с руската кочиина продължава!Още един прекрасен ден!
5
8
 
22
 
! Отговори
ПУТИН преди 6 години
го премести в другия крачол
4
6
 
18
 
! Отговори
В КОЛОНИИТЕ преди 6 години
е така . както каже МАСТЪРА от БЕЛИЯ дом
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След туй ще ги удължи до 31ви декември.
2
27
 
7
 
! Отговори
Т преди 6 години
Браво, санкции до дупка за умопобъркания руски диктатор
1
5
 
10
 
! Отговори
Шопо преди 6 години
Они че кръкат водка и че замезват с КИСЕЛИ КРАСТАВИЧКИ !