Путин за САЩ: Отбранителната им стратегия е агресивна

Според него САЩ нарушава договора за контрол над въоръженията
Обновена: 23 дек 2017 08:43 | 22 дек 2017 21:52, Красимир Ангелов
88
Путин за САЩ: Отбранителната им стратегия е агресивна
Снимка: Reuters

Руският президент Владимир Путин обвини САЩ, че нарушават ключов договор за контрол над ядрените оръжия, предаде Ройтерс.

На разширено заседание на колегията на министерството на отбраната той подчерта, че новата стратегия за национална сигурност на САЩ има агресивен характер.

"САЩ неотдавна изложиха своята отбранителна стратегия. На дипломатически език, ако може да се каже така, тя безусловно носи настъпателен характер, а ако се премине на военен език, то безусловно - агресивен. Трябва да отчитаме това в практическата си работа", каза Путин, цитиран от ТАСС.

"Хайде да наричаме нещата със собствените им имена: що се отнася до събитията в Европа, става дума именно за настъпателна инфраструктура, която се създава там, при тава става дума за нарушения от страна на САЩ на положения на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег от 1987 г., за съжаление", продължи руският президент. По думите му политиката на САЩ по отношение на договора "сериозно понижава равнището на сигурност в Европа и в света като цяло" и Русия има "суверенно право да реагира адекватно на заплахите от агресивното развитие на военна инфраструктура, в частност от САЩ в Европа".

Президентът поиска от министерството на отбраната внимателно да следи баланса на силите край границите на Руската федерация и в света като цяло, обръщайки специално внимание на Близкия изток, Корейския полуостров и Европа, където по думите му "с ускорени темпове върви нарастване на инфраструктурата на НАТО и САЩ".

Според Путин в света се наблюдават опити да се разруши стратегическия паритет с помощта на разполагането на глобална система за противоракетна отбрана, а също така на ударни системи в неядрен вариант. Сегашното равнище на ядрените сили на Русия осигурява надеждно стратегическо сдържане, заяви Путин, но наблегна на необходимостта от по-нататъшното им развиване.

По думите му в края на 2017 г. делът на съвременното въоръжение в ядрената триада на Русия е достигнал 79 процента, а към 2021 г. ядрените сили с наземно базиране трябва да бъдат снабдени с ново въоръжение до 90 процента. Става дума за ракетни комплекси, способни уверено да преодоляват даже перспективни системи за ПРО, посочи той.

Президентът също така подчерта необходимостта от "съществено повишаване на мобилността на руските въоръжени сили" и призова за "укрепване на потенциала на специалните операции". В хода на маневрите Восток-2018 догодина въоръжените сили трябва да отработват задачи "по прехвърляне на няколко хиляди километри и разгръщане в нови райони на големи групировки от личен състав, наземна техника и авиация", добави той.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
21
 
9
 
! Отговори
USA преди 6 години
Военния бюджет на САЩ е 15 пъти по-голям от този на маленкая Русия. Сравненията между Суперсила и изостана азиатска сатрапия са неуместни и комични.
10
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп за Русия: Агресивната им стратегия е "отбранителна" !
9
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отбранителната стратегия на САЩ е агресивна, а нападателната стратегия на Русия е пасивна дори когато е обградена от фашисти желаещи да поробят Русия. Пропищелите руски съседи с анексирани територии са доказателство за миролюбието на Русия.
8
9
 
18
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Зад Россия са Китай, Индия, Иран, Северна Корея, Бразилия...Запада да си помисли още веднъж колко бързо може да застане на колене със свалени ***!
7
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а на ... стратегията да влияе на избори в западни държави чрез фалшиви новини и социални медии каква е? прецака брекзита, прецака каталуния, прецака килъри, прецака гражданите в Сирия
6
2
 
15
 
! Отговори
Обичам експерти преди 6 години
Договорът за забрана на ракетите със среден и по-малък радиус на действие е ключов за ядрения паритет. Ако САЩ наистина излязат от него и започнат да разполагат ракети в Балтика, Румъния, у нас, в Полша и дори в Украйна, то руската ПРО ще стане неизползваема. А това ще рече, че ако руските военни не измислят нещо което да противостои на новата разкладка, то Русия може да нанесе превантивен удар още преди да се достигне оперативна готовност на американските ракети.Ще стане страшно в Европа.
5
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВСЪЩНОСТ САЩ ИМАТ ЛИ ОТБРАНИТЕЛНА СТРАТЕГИЯ? ТЯХНАТА МАЙ Е НАПАДАТЕЛНА.
4
17
 
9
 
! Отговори
USA преди 6 години
Най-добрата защита е нападението. По-добре да нападнеш първи агресора, преди той да го е направил.
3
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стратегията на САЩ не е отбранителна,а нападателна.
2
4
 
6
 
! Отговори
до автора преди 6 години
Авторе, това което си написал, четеш ли го: "По думите му в края на 2017 г. делът на съвременното въоръжение в ядрената триада на Русия е достигнал 79 процента, а към 20121 г. ядрените сили с наземно базиране..." ?След сто и три години, както казват камиларите: " Я камилата, я камиларя!"
1
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
PUTIN E PO-SILEN OT BOGOVETE TOI E TEHNIAT SHEF.