Битка за либерализъм! Брюксел vs. Полша, рунд пореден

Двигателите на ЕС трябва да преосмислят действията си
10 яну 2018 20:45, Екип на Bloomberg
18
Битка за либерализъм! Брюксел vs. Полша, рунд пореден
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Дебатът около промените в съдебната система на Полша, заради която може да бъде отнето правото на глас на страната в Съвета на ЕС, е огромен, като всяка страна има своите аргументи. Проблемът обаче трябва да се разглежда в по-широк контекст.

Това посочи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria финансовият анализатор и журналист от Bloomberg TV Bulgaria и Bulgaria ON AIR Кузман Илиев.

Това, смята Илиев, е начин ЕС да „покаже зъби“ на държави като Полша и Унгария, които не се съгласиха да приемат едно от най-важните и дискусионни решение на ЕС – квотната система за прием на бежанци.

Според госта в студиото често пъти политиката на „моторите“ на ЕС като Франция например е двулична – отстояват се собствени интереси като тези по въпроса за социалният дъмпинг, а когато определени държави се обявят против мултикултурния модел, те биват окачествявани като етноцентристи. Тогава като аргумент започва да се използва и бъдещото им финансиране от ЕС.

Ако ЕС иска да оцелее, трябва да бъде формирана толерантност към различните гледни точки по отношение на миграцията, смята още анализаторът.

Между страните от Вишеград, към които вече, малко или много, се присъединява и Австрия, обаче има разлом, който би могъл да бъде използван от Брюксел – отношенията им с Русия.

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Polska преди 6 години
Полша е велика страна, поляците са достоен народ, а полякините са несравними красавици! Полша още не е загинала!
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В допълнение ще кажа, че германсконо обединение беше незаконно. Това си беше чиста анексация без да се питат хората с референдум. Когато назрее момента, вярвам, и този въпрос ще бъде поставен на масата.
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Виж тиСултана най-много да прилапа Кърджали, но няма да посмее. Русия набира сила, а българите са русофили. Русия ще приобщи една по една източноевропейските държави. Полша - иска или не ще дойде и тя. Общо взето грешката на горбачов ще бъде поправена. Надявам се Германия също да бъде върната в положението й от преди 1990г. защото го заслужава след всичко сторено.
13
0
 
1
 
! Отговори
Виж ти преди 6 години
Що се отнася до съжалението на германците, че приели Полша в ЕС... прочети дядо Бжежински, той добре обяснява историческата роля на Германия за разширяване на Европа и демокрацията, изкупвайки по този начин вината си пред Европа. Общо-взето, колкото нас ни питаха искаме ли в Европа, толкова и германците ги питаха искат ли Полша, или нас. Важното беше, американския образ и подобие да се разширява на изток, обаче няма да стигне Китай, както прогнозираше поляка-американец.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Полша не е балканско кутре дето само лише краката на султана.
11
0
 
1
 
! Отговори
Виж ти преди 6 години
До 10Това е правилно да се случи, но нещата не се случват от само себе си. Така ако стоим и чакаме, може от съюз с различен светоглед, култура и т.н. да попаднем в друг такъв под благата десница на султана.
10
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Виж тиПоляците също са германофоби. Ако прочетеш немски форуми ще откриеш колко съжаляват немците, че са приели Полша навремето, та сега да им правят сечено. То рано или късно сегашния ЕС ще изчезне и ще се появи нов, който ще е съставен от западноевропейските нации, а Източна Европа ще отиде обратно към Русия. Това ще се случи неминуемо с отслабването на САЩ. Източна и Западна Европа са с различен светоглед, различна култура и възприятия! Различни видове не могат да живеят заедно.
9
1
 
1
 
! Отговори
Виж ти преди 6 години
До 7Единственото което за ЕС е плюс, е това, че поляците са най-големите русофоби в света, иначе Полша щеше до сега да е изкрънкала толкова от ЕС, че да е по стандарт като Германия. Но ако се наложи, поляците ще тръгнат и с Русия. Считай тогава колко часове остават на "обединена" Европа.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да бе, много си гонят интересите - *** купуват двойно по-скъп втечнен газ от Америка от чиста русофобия! Палячовци и американска колония. Орбан е по-читав и не се дупи ни на Русия ни на САЩ.
7
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Виж тиПолша не е Великоблитания и без ЕС е за никъде. Всички западни фабрики, компании, инвеститори и банки + еврофондове ще офейкат още на втория ден и Полша ще фалира. Полша има икономика защото е икономически придатък на Германия и Франция. Картофът Качински знае това много добре и иска единствено да си строи диктатурата и да си назначава верни нему садии без да му се месят от ЕС. Да ама не е познал. Или ще спазва разделението на властите и договореностите или да ходи при Русия.
6
1
 
7
 
! Отговори
Виж ти преди 6 години
Ха ха, в Палша, Чехия, Унгария все още има държавност и държавници. На Полша нито ще й отнемат правото на глас в ЕС, нито ще и спрат фондовете. Защото поляците отлично знаят, че ЕС няма да издържи излизането на Полша и много вероятното на още 3 държави от съюза. Тези страни и лидерите им, не са като нас кочини управлявани от васали, те държат на интересите си.А ние търпим предатели на власт, хора продаващи националните ни интереси като им хвърлят бучка захар за награда.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЛибералДИКТАТУРА ,ЛИПСА НА ДЕМОКРАЦИЯ И ДЕМОКРАТИЧНИ РЕШЕНИЯ В ПОЛЗА НА ОБЩЕСТВОТОЗАТОВА ХОРАТА ЩЕ ГЛАСУВАТ ЗА ТРЪМП
4
0
 
11
 
! Отговори
Нестор преди 6 години
До ЛибералСкоро ще има тупалки в либерастките зъбки, свършено е с вас и Зорош!
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те вземат пример от Тръмп,нищо повече.Защитават си държавите.Или сега ЕС ще натисне и Тръмп ли да приема мигранти?Ама не им стиска.
2
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поляците са най-лесни. Достатъчно е Макрон и Меркел да отидат в Москва и поляците ще напълнят гащите и набързо ще се навият на компромиси.
1
13
 
1
 
! Отговори
Либерал преди 6 години
Полша трябва да бъде либерализирана и мултикултурализирана. Полша ще се научи да спазва нашите ценности или ще я излекуваме като й спрем издръжката (еврофондовете). Нямаме друга алтернатива. Ако всяка страна започне да изисква нещо с цел трупане на политическа популярност на гърба на ЕС, докъде ще стигнем? Бунта трябва да бъде потушен в зародиш! Разделението на властите ТРЯБВА да бъде спазвано! АНАТЕМА ЗА ПОЛША.