Джулиан Асандж става еквадорски гражданин?

Създателят на Уикилийкс може да има издаден паспорт
11 яну 2018 07:32, Петя Славова
4
Джулиан Асандж става еквадорски гражданин?
Снимка: архив, Reuters

Основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж, който от над пет години се укрива в посолството на Еквадор в Лондон, е получил граждански идентификационен номер от южноамериканската страна, съобщиха ДПА и Ройтерс.

Номер 1729926483 отговаря на провинция Пинчинча в централната част на Еквадор, съобщава в. "Универсо".
Според изданието на Асандж може да е бил издаден и паспорт.

Ройтерс е открил регистрация на "Джулиан Пол Асандж" в гражданския регистър на Еквадор, който включва само еквадорски граждани. Говорител на регистрационните служби отказа да коментира дали това означава, че той е получил гражданство, пише БТА.

След публикуването на информацията еквадорското министерство на външните работи заяви, че няма да отговаря на "слухове, изкривена или извадена от контекста информация" по случая на Асандж.

Австралиецът живее в малък кабинет в еквадорското посолство, след като Кито му даде убежище през 2012 година, когато Швеция го разследваше за сексуални престъпления. Шведските власти оттеглиха обвиненията, но Асандж посочва, че се страхува да не бъде арестуван и екстрадиран в САЩ заради публикуването на поверителни документи за войните в Ирак и Афганистан на онлайн платформата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не се върне в САЩ и да се кандидатира за президент като Навални? Репресиран е човекът, а Запада не го защитава.
2
2
 
18
 
! Отговори
Митко преди 6 години
Аиначе - Демократичния Запад много обича истината, свободата и правата на хората, - но стига да не им изваждат *** ризи на управляващите елити! Какво лицемерие!
1
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"А не можем ли просто да го убием с дрон?" - Хилъри Клинтън, при обсъждане действията на САЩ спрямо криещият се в посолството на Еквадор в Лондон Асандж