Китай измества Съединените щати от Азия

Пекин реструктурира целия международен ред на континента
Обновена: 30 яну 2018 20:22 | 30 яну 2018 19:22, Елка Василева
71
Китай измества Съединените щати от Азия
Снимка: архив, Reuters

Анкета на "Галъп" сочи, че откакто Доналд Тръмп е на власт, ключовите съюзници на САЩ в Азия вече не са толкова сигурни, че Вашингтон ще ги брани. Не бе затворена нито една военна база, но лозунгът "Америка преди всичко" подрони статута на САЩ.

Затова Япония и Австралия укрепват военните си връзки, а Филипините, стар партньор на американците, теглят заеми от Пекин. Според експерти за разлика от САЩ Китай е засилил влиянието си върху политиката и икономиката на региона.

Година след идването на Тръмп в Белия дом виждаме разклатена вярата в ръководната роля на САЩ в света. Според проучване на "Галъп" в 134 страни рейтингът на администрацията му е спаднал на 30 процента. През последната си година администрацията на Барак Обама имаше одобрение от 48 на сто, пише Владимир Скосирев, "Независимая газета".

Си Ен Ен изтъква, че процесът е засегнал дори страни като Япония, Австралия и Южна Корея, на които разчита най-много американската военна стратегия в Азия. Неяснотата около ангажиментите на САЩ към региона подбуди местните лидери да укрепват отношенията помежду си.

Ще посочим за пример неотдавнашните договорености между премиера на Япония Шиндзо Абе и австралийския му колега Малкълм Търнбул от срещата им в Токио. Засега коментаторите наричат връзките между двете страни квазиалианс.
Правителствените глави обаче решиха да сключат пакт за сигурност, който ще даде възможност войските им да участват в общи учения при взаимно домакинство.

Вестник "Стрейтс таймс" изтъква, че преговорите, повлияни от заплахата от Северна Корея, всъщност са имали и по-дълбоки причини - растящата китайска сфера на влияние и съмнения относно политиката на САЩ в региона. Още повече с оглед няколкото горещи точки там. Според Чисуке Масуо, доцент от Университета за социални и културни изследвания на японския остров Кюшу, Китай навярно ще ги използва, за да докаже своето превъзходство.

"През юли 2021 г. се навършват 100 години от създаването на Китайската комунистическа партия. Както смятам, около тази дата председателят на КНР Си Цзинпин силно ще пожелае да демонстрира пред народа си, че Китай е станал водеща сила в региона", казва Мацуо. След три години САЩ ще се опитат може би да възстановят позициите си, но това надали е възможно. Китай преструктурира целия международен ред в Азия и Тихия океан, обяснява той.

Борбата между Китай и САЩ никъде не е вземала толкова открити форми, колкото в Южнокитайско море (ЮКМ). Китай продължи да строи въздушни бази и радари на острови, където се е настанил или които сам е насипал. Неотдавна САЩ изпратиха край един от тях ескадрен миноносец. Китай протестира - и нищо повече. Но конфронтацията бе смекчена от корейската криза. И видим ли кризата поуталожена, конфликтът неизбежно ще се изостри.

Китай в общи линии успя да спечели на своя страна Филипините, независимо че споразумение за отбрана свързва Манила с Вашингтон. Филипинският президент Родриго Дутерте прие милиардни заеми от Пекин. Затова Манила едва ли ще се надява на помощ от САЩ в отдавнашния спор с Китай заради рифа Скарбъро.

Но лакмус, показващ докъде стига китайското влияние в Югоизточна Азия, става днес политиката на Виетнам. По думите на Иън Стори, сингапурски експерт по Югоизточна Азия, Виетнам изгради отношения в отбраната със САЩ, с което изглежда изпъква сред съседните страни като единствена пречка за експанзията на КНР в ЮКМ. Стигна се дотам, че през март е предвидено посещение на американски самолетоносач във виетнамското пристанище Дананг - за пръв път след края на войната във Виетнам.

"Женмин жибао", орган на ЦК на китайската компартия, помести злъчен коментар по този повод. Нищо чудно, писа вестникът. През 2011 г., когато излезе в морето първият китайски самолетоносач "Ляонин", американският самолетоносач "Джордж Вашингтон" навлезе в акватория, твърде близка до Виетнам. Американският кораб бе посетен от виетнамски офицери. А през 2014 г. САЩ частично вдигнаха забраната върху оръжейните продажби за Ханой.

Оценките за влиянието на Китай и САЩ в Азия трябва винаги да включват икономическия фактор, изтъкна пред "Независимая газета" Алексей Маслов, ръководител на школата за ориенталисти в московското Висше училище по икономика. "Днес на Китай се падат над 60 на сто от търговията в Азия. А делът на САЩ е под 25 процента. Останалото се пада на Япония и Южна Корея. Тъй че в търговията Китай е начело", каза експертът.

Друг много важен момент е броят на споразуменията, сключени през последните години от Китай с азиатски страни. В рамките на програмата "Един пояс - един път" Китай контролира почти цяла Азия с изключение на Япония и Южна Корея. А лансираната по-рано от САЩ идея за Транстихоокеанско партньорство се провали. "Но САЩ контролират все още сферата на валутните операции. Затова Китай се опитва да интернационализира юана и да ограничи господството на долара", добави Маслов.

Впрочем, въпреки острата си конкуренция с Пекин Австралия не иска да превръща Китай и Русия в свои врагове. Неслучайно австралийската външна министърка Джули Бишоп заяви, че Русия и Китай не застрашават сигурността на страната й. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
1
 
! Отговори
Ала Бала преди 6 години
До Б-52Ти приятелю, нямаш и елементарна представа от това което се случва в свата:)))
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както беше казал Робърт Опенхаймер след създаването на водородната бомба. И сега аз се превръщам в смъртта, разрушителят на вселени .
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В източноевропейските държави имаше невероятно висококвалифицирани научни кадри,подготвени специалисти,модерни за времето си технологии и заводи, произвеждащи дори части за ракетите в Космоса,архитекти,инжинери,квалифицирани работници....... и т.н.Това не бяха някакви диваци или племенни образувания на ниско ниво.Образованието беше на много високо ниво и т.н.Вместо Европа да използва тези кадри и вложи,инвестира в тях и да ги доразвие,тя ги съсипа и загуби.
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Б-52Европа е мислела така за САЩ.
27
7
 
3
 
! Отговори
Б-52 преди 6 години
Китай е бедна държава която в която 750 млн са живеят с 2-3 долара на дена. Как ще завладее света? Ако можехте да избирате в какво бихте си обърнали парите в долари или юани?
26
0
 
7
 
! Отговори
Владо преди 6 години
Тихомълком, Китай стана първа икономическа сила. Влагайки огромните си валутни резерви в Азия и Европа, успя да придобие предимство спрямо САЩ и ЕС. Така започва всяка успешна мирна експанзия. Тенденцията е, юанът постепенно да стане световна валута, и ако може, да замени петродолара. Особено с възможността юаните да се обръщат в злато.
25
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма никой да си изтегли инвестициите,защото Китай е и огромен консуматор,освен и че са и добра работна ръка,а до тях са и руските ресурси.Европа няма да просперира,докато не започнат да управляват нормални политици,а не лобита.Затова и не успя да се превърне в "Китайско чудо",вместо да се гради,рушиха икономиката в по-слабите държави и се унищожаваха отвътре сами,за сметка на разни лобита.
24
0
 
10
 
! Отговори
Ала Бала преди 6 години
До 23Тук работната ръка вече е по-евтина от Китай, само дето вече е и много по-некачествена. Когато България имаше индустрия, имаше и водещи специалисти на световно ниво и квалифицирана работна сила и образование и технологии. Само дето "демократа" Костов и шайката му ги обявиха за комунистическа глупост, разпродадоха за по един лев и разориха. Всички специалисти заминаха навън, и всичко отиде по дяволите. Днес никой тук няма да инвестира някакво свястно производство, дори и за робски труд.
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според американските и британските стратези, който контролира Евразия, контролира светът.
22
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Китай е голяма сила. Въпрос на време е да се превърнат в световен хегемон. Те са културна и работлива нация, а не слабообразовани пр0стаци и *** като американците. Разумно е Япония и Южна Корея да потърсят диалгчог с Китай и Русия. Нека Азия се помири и заживее в мир. Ужаса на Америка и Малобринания (англосаксонската к0чина) е ако Европа и Азия живеят в братство и мир. Англосаксонеца винаги е бил на пренципа да скарват народите и са печелят от войните им.
21
0
 
12
 
! Отговори
**** преди 6 години
И ние пак сме от грешната страна,и пак с куция кон.
20
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Международната политика не ми е важна,по интересно е защо и Китайския път на коприната ще ни прескочи и пак сме прекарани.И китайците са казали на нашите управляващи,че им нямат доверие заради провалените проекти с АЕЦа и потока.
19
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За по младите ще кажа че Китай ще завладее света. Това го има предсказано още от времето когато ние не сме съществували като държава. Китай с неговата политика и действия доказа че комунизъм и капитализъм може да съществуват едновременно в една държава. Да съчетаеш комунизъм и капитализъм в едно се иска голям мозък. При много комунистически лидери като на Гробокопачев който унищожи СССР този мозък липсваше и ни превърна в колониялна бананова територия.
18
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Ала БалаНима тук не е евтина работната ръка, но имаме сигурни към милион млади роми, които си мислят, че другите са им длъжни да им дават пари, а те само да си живеят по тяхните обичаи. Кажеш ли, че не желаеш да плащаш на такива директно си расист и какъв ли не. Истинските престъпници обаче са "жертвите" подкрепяни от легион НПО-та и държавни органи подстрекавани от Брюксел.
17
2
 
6
 
! Отговори
Ала Бала преди 6 години
До Анонимен 20САЩ изсипаха производството си в Китай, защото там има много евтина работна ръка, при това достатъчно подготвена. Ако у нас изсипят тези инвестиции, то ще трябва да докарат и китайците тук да работят така, че тигри пак няма да станем.
16
1
 
12
 
! Отговори
Ала Бала преди 6 години
Значи в 2021г. Си Цзинпин щял да демонстрира на народа си, че Китай е водеща сила в региона:))) Много смешно, Китай и сега е водеща сила в региона, а през 2021г. Си Цзинпин ще иска да се похвали с това, че страната му е водеща икономика в света.Както Япония, така и Южна Корея са пределно наясно, че САЩ не могат да ги защитят дори от Северна Корея, да не говорим за Китай и Русия. Но не само че знаят, те дори се опасяват, че САЩ умишлено ще ги жертват... и то с основание.
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 18Нека САЩ изсипят всичките си инвестиции в източна Европа както направиха в Китай и ние ще станем тигър.
14
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не случайно ги наричат "Китайското чудо".А в ЕС са самоунищожители на себе си,и д . о т и.
13
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БУДИСТКъф будист си ти? Единственото, което ми идва на ум е, че вярваш в нашенския Буда,онзи дембел, който ни излага по цял свят, а тук разплака народеца! Скоро ще му видим гърба, а може и нааkаните ***!Истинските будисти са много благи хора, миролюбиви, мъдри - точно обратното на това, което си ти.А монголците са създали най-голямата империя през цялата история на човечеството. Ама ти откъде да знаеш?
12
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро американците ще станат новите африканци.