Прокуратурата иска 30 г. затвор за бившата президентка на Южна Корея

Пак Гън Хе е обвинена във взимане на подкупи, злоупотреба с власт
27 фев 2018 09:23, Елка Василева
5
Прокуратурата иска 30 г. затвор за бившата президентка на Южна Корея
Пак Гън Хе. Снимка: архив, Reuters

Южнокорейската прокуратура поиска присъда от 30 години затвор за бившата президентка Пак Гън Хе по обвинения във взимане на подкупи, злоупотреба с власт и други престъпления.

Асошиейтед прес отбелязва, че знаковият процес за корупция е белязал зашеметяващото изпадане в немилост на първата жена, заемала най-високия държавен пост в историята на Южна Корея.

Очаква се Сеулският централен районен съд да оповести по-късно днес датата, на която ще произнесе присъдата срещу бившата президентка, отстранена от поста от Конституционния съд и арестувана през март миналата година.

Ако Пак бъде призната за виновна, тя ще стане третият южнокорейски президент, осъден за престъпления. Досегашните двама са бивши генерали, въвлечени в преврата от 1979 г. и избиване на цивилни година по-късно.

Пак Гън Хе не присъства на днешното съдебно заседание.

Бившата южнокорейска президентка бе въвлечена в грандиозен скандал, след като през 2016 г. стана ясно, че е дала на своята близка приятелка и довереница Чхуе Сун Сил прекалено голям достъп до държавните дела, въпреки че тя не е заемала никакъв официален пост. Чхуе използвала това положение за получаване на лични облаги, включително чрез изнудване и взимане на подкупи.

Скандалът предизвика масови протести с искане за оставката на Пак и през декември 2016 г. южнокорейският парламент гласува за нейното отстраняване от президентския пост - решение, потвърдено от Конституционния съд през март 2017 г.

По-рано този месец Чхуе бе осъдена на 20 години затвор.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На костовите министри даже прякори във връзка с корупцията им изкараха, а реакция никаква на нашата прокутарура. Цялата ни политическа класа, като еманация на българския народ, надяващ се да получи солунската митница, е за разстрел. Само че, в "демократични" условия корупцията се насърчава и борбата с нея се наказва. А борците с корупцията и продажбата на националните интереси се обявяват за корумпирани без каквито и да е доказателства от страна на евроинституциите. Живеем в сурова реалност.
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе ЮК се лигавят. Ако беше СК досега да са я взривили тая.
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как си представяте българска корумпирана свинкя в затвор? Невъзможно!
1
0
 
16
 
! Отговори
aнонимен преди 6 години
Кога и у нас ще прочетем такава новина за министър ,политик или тъй наречените народни представители.Ако се разкрие някой ден истината много ще бъдат под съдимите.Дай боже и у нас това да стане