Напрежение в Словакия: Протести за убийството на Куциак

За днес е предвиден масов антиправителствен протест
Обновена: 9 мар 2018 19:17 | 9 мар 2018 19:12,
4
Напрежение в Словакия: Протести за убийството на Куциак
Снимка: архив Reuters

Тримата първи в Словакия днес се срещнаха в опит да съставят обща декларация, чиято цел беше да намали напрежението в страната след убийствата на разследващ журналист и годеницата му, предаде Асошиейтед прес.

Президентът Андрей Киска и премиерът Роберт Фицо бяха подготвили за днешната си среща с председателя на парламента Андрей Данко свои варианти на документа. След срещата им Данко каза само, че не е постигнато съгласие по текста на общата декларация.

Днес в цяла Словакия са планирани големи антиправителствени протести. Участниците в тях настояват за задълбочено разследване на убийствата на Ян Куциак и Мартина Кушнирова, чиито тела бяха намерени в дома им на 25 февруари, и за промени в правителството, посочва БТА.

Още по темата

Последното, незавършено разследване на 27-годишния Куциак е за влиянието на италианската мафия в Словакия и възможните й връзки с хора, близки до премиера. Той на свой ред намекна, че зад протестите може да стои милиардерът Джордж Сорос. Фицо каза също, че има информация, че протестите може да прераснат в насилие.

Същевременно евродепутати от почти всички групи заминаха днес на двудневно посещение в Словакия, където ще извършат проверка по убийството на разследващия журналист Ян Куциак, съобщи пресслужбата на Европейския парламент.

Предвижда се евродепутатите да разговарят с представители на неправителствени организации, на правителството, с журналисти. Уточнява се, че са насрочени разговори с президента Андрей Киска и с премиера Роберт Фицо, както и с ръководителя на полицията и с представители на разплащателната агенция по земеделски проекти. Евродепутатите ще посетят селището, където бяха застреляни Куциак и неговата годеница.

След края на посещението евродепутатите ще изготвят открит доклад. Документът ще бъде връчен на ръководството на ЕП. Окончателното решение за пътуването на евродепутатите е било взето снощи. Следващата седмица въпросът с убийството на Куциак ще бъде обсъден от ЕП на заседание в Страсбург, се отбелязва в съобщението.

Убитият журналист разследваше връзки на словашкото правителство с италианската мафия в областта на земеделието. Според разкритите данни италианските мафиоти са злоупотребявали със средства от фондовете на ЕС за земеделие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До KСлед 15-тия мандат може братко!Народа още е суров не е узрял!
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България се противопостави на истамбулската конвенция и имаме протести, вярно, в името на справедливостта за доктора. При словаците е същото. В интерес на истината, всички, противопоставили се на конвенцията имат протестъри в момента по един или друг повод. Мисля, царицата - майка на кошера клати лодката... И нейното време ще мине. И тогава нещата постепенно ще си дойдат на мястото без война...
2
1
 
9
 
! Отговори
K преди 6 години
40 000 протестират в момента в Братислава. Дано и ние някой ден...Доста колеги коментираха тия дни че ще ходят.
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Убили са я хора симпатизанти на Немцов за да не разкрият връзките на Немцов с мафията сред еврочиновниците, същите помогнаха и на малтийската блогърка да застане пред Всевишният .