На 96 г. почина нацисткият престъпник Оскар Грьонинг

Той е известен като "счетоводителя от Аушвиц" и един от последните осъдени
Обновена: 13 мар 2018 06:42 | 12 мар 2018 23:14,
70
На 96 г. почина нацисткият престъпник Оскар Грьонинг
Снимка: Архив, Reuters

Нацисткият военнопрестъпник Оскар Грьонинг, известен като "счетоводителя от Аушвиц", почина на 96-годишна възраст, съобщиха германски медии, позовавайки се на адвоката му.

Говорителят на прокуратурата в Хановер Оливер Айзенхауер съобщи, че е бил уведомен за кончината на Грьонинг, но не може да я потвърди официално, предадоха Франс прес и ДПА.

"Разполагаме единствено с писмо от адвоката му, в което се казва, че той е починал", каза Айзенхауер и уточни, че все още не разполага със смъртен акт. Този документ трябва да се изпрати от общината на съдебните власти, което може да отнеме няколко дни.

Според седмичника "Шпигел" бившият есесовец е починал в петък в болница.

Оскар Грьонинг е един от последните осъдени нацисти, над 70 години след края на Втората световна война.

На 21-годишна възраст Грьонинг доброволно се присъединява към есесовските елитни части, а през 1942 г. е прехвърлен в лагера на смъртта в Аушвиц. Там той отговаря за сортирането на вещите на концлагеристите и води сметка за събраните пари и ценни вещи, които изпраща в централата на Ес Ес в Берлин.

В предвоенна Германия Грьонинг е бил банков чиновник. Той никога не е отричал нацисткото си минало и още в първия ден на съдебния процес срещу него е поел "моралната отговорност" за Холокоста.

През 2015 г. Грьонинг бе осъден в Люнебург на 4 години затвор за съучастничество в убийството на 300 000 евреи. В края на 2017 г. съдът отхвърли и последното му обжалване да не лежи в затвор поради напредналата му възраст и Грьонинг трябваше скоро да започне да излежава присъдата си, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
1
 
! Отговори
Вермахт преди 6 години
Емблематични имена на СС и Вермахта са се измъкнали къде повече къде по-малко успешно, а тези се сетили за счетоводителя 70 години по-късно!Курт Майер и Ото Скорцени са излежали символични присъди, втория меду другото е избягал от затвора и е писал спомените си необезпокояван от никой.Ханс Урлих Рудел дори бил депутат в ФРГ и държал нацистки речи, докато не станал прекалено неудобен, никой не го е съдил. Чудя се защо са взели да
49
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 40Истински войник бил! Защо другите фашизоиди твърдят обратното?Като с поклониш, гледай да не ти лъсне дирника и някой да се възползва!
48
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се прочете от всички, които плюят Народния съд и го сравняват с Нюрнбергския процес!
47
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До kristinaАко се съди от текста, този човек не е убил никого. Бил е счетоводител в институция, на която се приписва умишлено унищожаване на определена група хора. Германците твърдят, че тези хора са били само изолирани там и пращани да работят, но в последната фаза на войната недостигът на храна и епидемиите били погубили доста народ, не само концлагеристи, но и цивилно немско население.Само Господ знае каква точно е истината. Но да съдят счетоводителя за смъртта на онези хора?
46
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мен ми е интересно защо не съдиха и Сталин за нападението над Полша...
45
2
 
12
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 6 години
човекът е бил държавен чиновник...правел е това което му е наредено...ако не изпълни заповедите в камерите може да се окаже самият той...сега всеки да се постави на неговото място...не може да се иска от всеки да прояви геройство и с цената на живота си да се опълчи срещу режима...
44
2
 
12
 
! Отговори
Ристу преди 6 години
Господ го е дарил с дълъг живот, също както дядо Добре.
43
1
 
2
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 6 години
Прецакал е системата!
42
0
 
11
 
! Отговори
немец преди 6 години
До Анонименот 1945 до 2015 Оскар Грьонинг е бил счетоводител в банка. Издигнал се е до шеф на клон на спестовната каса.Това всъщност е скандала - имало е предостатъчно време да му потърсят отговорност и да го турят в затвора - когато е бил млад и силен и годен да си понесе наказанието!На близо 100 годишен да му търсят отговорност, да го съдят и да искат да го набутат в затвора е убийство - той до последно се молеше по инстанциите да го помилват. В понеделник трябваше да влиза... е сега ...
41
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде е поклонението.За съжаление никой не може да ни спаси от израелската пасмина. Колко века са се опитвали ама тия са като насекоми
40
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що за заглавие. Какъв престъпник е бил? Тогава така е било и ако си срещу системата умираш. Много ясно че човека,ше живее според тогавашните закони.Никакъв престъпник не е бил!!
39
1
 
28
 
! Отговори
Марин преди 6 години
Какво е престъплението, което е извършил? Живял е според законите. Ако утре променят закона и кажат, че употребата на думата ром е престъпление това прави ли ни всички нас престъпници?
38
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истински войник! Поклон!
37
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен ти полуде ли нещо кволи прочети ПЪРВО ИСТОРИЯ кой е Херман Гьоринг И ТОГАВА МИ СЕ ПРАВИ НА УМЕН ***........... ПОЧИНАЛ 15 ОКТОМВРИ 1946
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименСКАПАНЯК ТИ НЯМА ДА ДОЖИВЕЕШ КАТО ТЯХ ПОВЕРВАЙ СИ........
35
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Валери Гагауз Симеонов е изразил протест и започнал гладна стачка под лозунга "Справедливост за нашия другар стар изпечен демократ"
34
15
 
2
 
! Отговори
kristina преди 6 години
и само 4 години затвор?? за убийството на 300 000 евреи???
33
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия пък зли нацисти - всичките столетници. Ще кажеш, че Бог ги е дарил с дълголетие поради някаква причина.
32
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кака така ще го съдят? Та в Германия не е имало фашизъм, доказано от ГЕРБ и историческата демократична мисъл у Бългерия? Веднага гласуване на оставка на съдиите в НС! Мачкат цветето на нацията!
31
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
К'ъв е тоя съд к'ви са тия 5 лева. Народния съд в България за кражбата на една крава е трепал хора.