Ядреният апокалипсис в Южна Азия може да стане реалност

Китай е помогнал на Пакистан да създаде оръжие, насочено срещу Индия
26 мар 2018 22:11, Елка Василева
27
Ядреният апокалипсис в Южна Азия може да стане реалност
Снимка: архив, Reuters

Пекин достави на Исламабад система за проследяване на целта, предназначена за ракети с разделяща се бойна част и блокове с индивидуално насочване (MIRV). Това дава тласък на развитието на съответната програма в Пакистан и повишава риска от използване на ядрени средства в случай на криза.

Според експерти КНР засилва военните си връзки с Пакистан, тъй като индийците модернизират оръжия с достатъчен обсег, за да ударят мегаполиси от Небесната империя. Освен това Китай се страхува от сближаването на Индия със САЩ и Япония, пише Владимир Скосирев, "Независимая газета".

Данните за продажбата на тази система по-рано бяха засекретени. Днес грифът "Секретно" явно е свален. Китайската академия на науките съобщи, че КНР е станала първата държава, изнесла толкова деликатна техника за Пакистан. Чжън Мънуей, служител от Института по оптика и електроника в град Чънду, провинция Съчуан, потвърди пред издавания в Хонконг в. "Саут Чайна морнинг пост", че Пакистан е купил модерна мощна система за оптично проследяване и измервания от Китай.

Информацията бе потвърдена от пакистанския "Дейли таймс". Вестникът свързва директно продажбата за Исламабад с факта, че през януари Делхи изпробва междуконтинентална балистична ракета с твърдо гориво "Агни-5". Оръжието е с обсег 5000 км, което означава, че ракетата може да стигне Пекин. Не е изключено китайците да са ускорили сделката, подтикнати и от миналогодишното противопоставяне между войскови части от Индия и КНР на общата граница в Хималаите.

При всяко положение днес - 44 години, след като Индия взриви под земята ядрено устройство, ядрената надпревара в Южна Азия продължава. И както изглежда, Китай има готовност рязко да повиши ядрения потенциал на Пакистан, констатира изданието.

Пекин и Исламабад премълчават сумата, платена от Пакистан за това оборудване. Благодарение на Китай обаче Пакистан получава членство в клуба на държавите, притежаващи ракети MIRV. А това са петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН.

В разговор с "Независимая газета" наблюдателят на ТАСС Виктор Литовкин, полковник в оставка, отбеляза: "Използването на система за самонасочване на бойните глави по време на полет изисква първо да се набележат целите за удари. Тези цели се залагат в програмата на пусковия комплекс. Засега нито Индия, нито Пакистан притежават ракети с разделящи се бойни части. Но щом Пакистан ги създава, значи наистина иска да има ракети с разделящи се бойни блокове. Всяка от бойните глави получава отделна цел и лети по отделно трасе. Пакистан има ракети със среден обсег. Те летят на разстояние от около 1000 до 2500 км".

Военното разузнаване на САЩ съобщи, че Пакистан е изпробвал за пръв път ракети от клас MIRV още през януари 2017 г. Данни, които не вдъхват оптимизъм на коментаторите извън пределите на Азия. След консултации с индийски генерали в оставка британският "Дейли стар" помести статия с бомбастично заглавие, според която може да очакваме унищожителен ядрен конфликт между трите азиатски държави.

Но според Владимир Сотников, водещ научен сътрудник в Института по ориенталистика към Руската академия на науките, новината, че Пакистан модернизира ядрения си потенциал, изобщо не е изненада. "През последната година Пакистан съществено се придвижи напред в създаването на ракети от нов клас - посочи той пред нашия вестник. - На първо място говоря за тактически ядрени ракети. Ако се вярва на китайската публикация, Пакистан конструира ракети с разделящи се бойни части. Независимо от икономическата криза пакистанците са успели да разработят челни технологии в ракетно-ядрената сфера. А те използват и севернокорейски ракетни технологии."

Благодарение на това Пакистан може дори да задмине Индия. Защото силната страна на индийците не е само участието им в американската система за противоракетна отбрана на Азия. Американската система за ПРО включва Япония, Тайван и някои други страни. Със съдействието на САЩ обаче Индия създава собствена система за ПРО, базирана на индийска земя. Затова пък Индия все още няма ракети с разделящи се бойни части. По брой на ядрените бойни глави пакистанците също бележат малка преднина пред индийския ядрен потенциал.

Според мен разсекретяването на данни относно китайската помощ за Пакистан е акция с цел натиск върху Индия, за да не бърза тя да увеличава ядрените си способности, заключи Сотников.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
3
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Не разбрах 24 продДвигатели първи тип време за готовност и подготовка няколко часа до няколко дни Всички останали могат постоянно да са заредени и готови за експлоатация - време за пуск след подаване на команда до 5 минТвърдогоривните след време 30-35 години могат при ползване да се самовзривят - променя се хим състава на горивото при стареене.
22
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Не разбрах 24Значи има 4 вида ракетни двигатели за ракетиТечно горивен двигател студен тип - работи с криогенни гориво и/или окислителТечно горивен двигател топъл тип - работи с обикновенно ТОКСИЧНИ гориво и/или окислител но съхраняващи се при стайна температура компонентиТвърдогоривни двигатели - фабрично се създава твърда смес гориво/окислител която се съхранява много лесно и 20-30г е готова за старт в рамките на секундиТвърдогоривен двигател с газов окислител - променлива тяга
21
2
 
2
 
! Отговори
Боби преди 6 години
Чета коментари и се чудя да се сме ли да плача ли ...НЯМА МАТЕМАТИЧЕСКА РАЗЛИКА МЕЖДУ ПВО И ПРОПървия СССР комплекс който може да се ползва като ПРО е С-200 при определени ограничени условия - С-200 е с пасивна радарна глава за самонасочванеС-300 вече ползващ радар с АФАР(Активна Фазирана Антена решетка) е първия който може УСТОЙЧИВО да следи балистични ракети - съответно да изстреля антиракетаС-300 Антей 2500 е точно такава модификацияС-400 стандартно (за РФ) има включени антиракети
20
5
 
2
 
! Отговори
Не разбрах преди 6 години
Не ми стана ясно какви са тия ракети "Агни-5" с ТВЪРДО гориво...Въглища? пелети....
19
1
 
12
 
! Отговори
Ами... преди 6 години
Ю.Азия и без това е твърде пренаселена.
18
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 20Не ми влиза в задълженията да обучавам проруски пpocтаци.
17
2
 
7
 
! Отговори
№20 до филтъра преди 6 години
Многоумно електронно интелектче, защо при мен Б.о.k.лук е ***, а не го хвана при 16?Тюх да му се не види, вери софистикейтид система имате! Ей, да не ме гледате през моята камера? Бих ви показал нещо!
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 16Руски *** е оксиморон. Но спокойно можеш да кажеш "американски ***". Кажи умнико, какво е ПРО? Дай пример!
15
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работилата по публикацията, много те моля, когато поискаш да илюстрираш статията си със снимка, направи върховно усилие да се въздържиш от това! Поискай помощ от колега, не го прави само - винаги бъркаш! На снимката е В-52, бомбардировач, който се използва поне 60 години САМО в авиацията на САЩ (USAF)!
14
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и без това е пренаселена планетата...Тогава защо не бързаш да я освободиш от собственото си присъствие?
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кво да говорим. Азия е 100 години след Европа. Сега почват да минават по същите стъпки. Оръжия , разпределение, приятелства и врагове . Докато разберат един ден, че всичко това е глупост . Но докато разберат може да не останат много .
12
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 15Ти научи най-напред какво е ПРО и тогава философствай какво има Китай. Вие си мислите че С400, С500 и т.н руски *** е ПРО.
11
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Китай има много сериозно ПРО. Обхвата му е малък, но пък ефективността му е огромна. Освен това е ешалонирано, като на най - малкия радиус ефективността му е почти 100%. Освен това е на смешна цена и е в големи количества. В момента играта на САЩ е да скара азиатските страни и затова подпомага една срещу друга. Надява се да се избият сами, без тяхна намеса.
10
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
глупостите на сорос
9
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТИПИЧНИТЕ АНГЛИЙСКИ ЛЪЖИ
8
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То пък голям келепир като иммаш ракети с разделящи се бойни части когато ти липсва ПРО. Без ПРО Китай и Пакистан са уязвими колкото и ако имаше Индия ракети с разделящи се бойни гави.
7
11
 
13
 
! Отговори
... преди 6 години
Евала, чайници, евала пакита, не сте сами... Поне вече ФАЩ няма да плашат гаргите наляво и надясно с военния си арсенал, щото и бая гарги вече си имат атом. :) Само Бай ти *** и Настрадин Ходжа май останаха вече на тоя свят без ядрен потенциал.
6
2
 
20
 
! Отговори
Не тъй бе хора преди 6 години
Много *** си мислят, че ядраното оръжие е нещо нормално и не би имало проблем да се ползва. Това е открит ВЗРИВ в атмосферата и ще обиколи Земята за ден-два. Всички ще дишаме РАДИОАКТИВЕН въздух и в резултат на това, почват леки и по-лоши усложнени в тялото. Това, че *** правят ядрени опити по атоли и в Казакстан-не значи че са били безопастни за нас-вижте колко болни има /да пази господ/ от рак и други "нови" болести
5
14
 
15
 
! Отговори
Нестор преди 6 години
Индия и Пакистан са към 2 милиарда цигaняци, хич няма да е лошо да се запукат с ЯО!
4
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и без това е пренаселена планетата