"Газпром" отстъпи на Меркел за Украйна

Руски газ ще тече през Украйна, но по-малко, отсече Милер
11 апр 2018 13:15, Екип на Dnes.bg
40
"Газпром" отстъпи на Меркел за Украйна
Снимка: архив, Reuters

Руската държавна компания "Газпром" заяви, че няма да прекрати изцяло транзита на газ през Украйна след пускането на тръбата "Северен поток 2" догодина.

Изявлението беше направено часове, след като германският канцлер Ангела Меркел обвърза пускането на новия газопровод със запазването на транзита през Украйна. В момента през украинските тръби тече синьо гориво за целия Балкански полуостров, както и за някои държави от Централна и Източна Европа, и Турция.

Една трета от доставките за Европа минават сега през украинското трасе, като през миналата година Киев е получил 3 млрд. долара като транзитни такси за услугата.

По-рано "Газпром" обяви намерения да построи две тръби - Северен и Южен поток, чрез които да снабдява Европа и Турция, заобикаляйки Украйна.

В нарочно изявление шефът на "Газпром" Алексей Милер каза, че държавната компания никога не е поставяла въпроса за спиране на транзита през Украйна, както и че "определено количество, между 10 и 15 млрд. куб. метра годишно, ще продължи да се поддържа, но че Киев трябва да подпише нов договор за транзита.

Милер добави, че северното направление ще бъде приоритетно за компанията и че "просто няма да има ресурси" да се поддържат настоящите обеми за пренос през централното трасе, минаващо през Украйна.

Миналата година транзитът през Украйна е надвишил 93 млрд. куб. м, като целият износ на "Газпром" за Европа и Турция е възлязъл на рекордните 194 млрд. куб. м газ.

След среща с украинския президент Петро Порошенко вчера в Берлин Меркел заяви, че строителството на подводния газопровод от Русия до Германия "Северен поток 2" няма да продължи без запазване на ролята на Украйна като транзитна държава към Европа.

"Без яснота за транзитното участие на Украйна проектът "Северен поток 2" е невъзможен", каза канцлерката.

В края на март Германия издаде всички разрешения за изграждането на нейна територия на новата тръба.

Очаква се "Северен поток 2" да бъде завършен в края на 2019 г. и да пренася до 55 млрд. куб. м газ годишно, измествайки ролята на транзитни държави на Украйна и още няколко държави в Източна Европа.

Първоначалните бизнеспланове на "Газпром" предвиждаха "Северен поток" и "Южен поток" изцяло да променят картата на транзита за Европа, но проблемите с втория наложиха те да бъдат коригирани.

Междувременно в началото на март "Газпром" прекрати доставката на газ за Украйна, запазвайки само транзита. В момента Киев се снабдява с гориво, черпейки от резервите си и получавайки реверсивно количества от Словакия. Европейската комисия по искане на Украйна предложи посредничество за решаване на спора, но досега среща не е насрочена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато получиш адекватна компенсация от ЕС за закритите Южен Поток и АЕЦ Белене ела ми се обади. Ако всички тъби минат през Турция ЕС ще се самоубие вкупом. И трябва де, защото зорлен от там ги прекараха. Защо чак след като германците мирясаха за Северен 2 руснаците решиха да махнат половината от евентуалното оборудване за турския(бивш Южен), което вече имаха инсталирано? Турски поток е основната причина да се съгласи Европа на Северен 2. Ердоган поне не се огъна под натиска. Вярно имаше пуч...
38
0
 
0
 
! Отговори
Имачко с/у Неамчко преди 6 години
ако руснаците устискат сегашното състояние на тръба-газ-ГЕР наесен внуци на нацисти живеести в сибир може и кемюр и дрЪва да подкарат с количките за Имачко.ми нека ората да видат ФатърЛанд, Германистан и парията на Роналд Шварценегър Чернишевскевичи
37
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като пуснат Северния поток 2 на германците и през ум няма да им мине да го спират, а руснаците могат да си вземат назад обещанието за транзита през Украйна
36
0
 
6
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До "Крим не е руски": Според теб излиза, че руснаците трябва да спрат транзита през Украйна, така ли? А това означава и ние на спрем да получаваме газ, поне докато не се построи Турски поток. Перфектна идея.
35
13
 
0
 
! Отговори
Крим не е руски преди 6 години
Ще тече руски газ през Украйна когато руските окупатори си платят за жертвите и върнат заграбеното!!!!!!!!
34
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
34 точно това е проблема на Русия. В онези райони откриха нови големи находища. Катар прави втечнен газ. В Кипър също откриха огромно находище. Италия вече вади газ от Египетските води. Има проект за нов газопровод и точно Сирия е препъникамъка. А новата тръба ще има разклон и през България. Нашата компенсация от ЕС . Т.е. всичко е ок. Но от новите източници ще се дава газ за ЕС и Путин фалира Русия...
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сирия има значение за катарския и израелския газ. А там има много. Катарския не може да мине през Ирак по обясними причини. Израелския няма от къде другаде да мине. Освен през Туррция по вода, но турчетрата ще накарат евреите да плачат, пускайки тръбите в морето. Тоест, ако не желаеш катарски и израелски газ в Европа, дестабилизираш Сирия. На руснаците не им е проблем, понеже имат участие в добива в Сирия и цената им е по - ниска. За американците е проблем допълнителната конкуренция на пазара.
32
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбира се, че ще тече - нали трябва да накарат украинчетата да правят разходи за потдръжка на системата за газопренос. Но едва ли ще има някаква печалба за украйна. По скоро само загуби. И за да не загубт имидж пред Европа ще им се наложи да си поемат загубите за сметка набюджета. Защото Милер каза, че ще има транзит през Украйна САМО ако е икономически обосновано и изгодно за Газпром ;))) А няма да е изгодно за Украйна със сигурност ;))) Същаат инфраструктура за 15 ПЪТИ по - малко транзит ;))
31
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
29 нищо общо с 3 мрд. Тези са за 95 млрд кубика. Нашата щеше да е с макс капацитет 15 . Демек ...Обаче за заблудените, Русия искаше в договора, колкото и да премине ...2-5-10 млрд. Кубика, България да си плаща като за пълен обем. Отделно руснака да я построи а България да плаща заемче от 6 милиарда че браточките са я построили. И те така са сметнали, че 2040 г след якото ни плащане и таксите от преност дето те няма да ги плащат, та след 22 г България ще се е издължила! Така...по братски....
30
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Германия се спасява от рекета на мизерните украинци, но обещава да попречи на Южен поток за Южна Европа и Балканите.
29
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То докато се построи северен поток, Порошенко вече ще е история, а не се знае дали и Украйна ще я има.
28
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И НИЕ ЩЯХМЕ ДА ВЗЕМАМЕ ПО ТРИ МИЛИАРДА ОТ ТРАНЗИТ, НО СТАРАТА ЧАНТА МЕРКЕЛ ЗАПОВЯДА НА БОРИСОВ ДА СПРЕ ЮЖЕН ПОТОК.
27
1
 
20
 
! Отговори
тъпчо преди 6 години
Първо, можем да сме доволни ако това се случи, защото ние получаваме газ точно през Украйна.Второ, сега наясно ли сте колко пари се печелят от транзитни такси?Трето, спряха ни ЮП, защото сина на Байдън (бивш вицепрезидент на САЩ) има интереси в украинската газопреносна мрежа.С ЮП щеше да имаме директен внос, а не през Украйна или Турция, както и транзитни такси.Както се вика - честито на печелившите!
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 23Ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха...............вие тука ми приличате на тия от "Стани богат", дето се замислят вече когато ги питат откъде изгрява Слънцето!!! Мдддаааа.......това значи да си завършил "училище" през времето на "демокрацията"!!!!! ПЪЛНА ЛИПСА НА МИСЪЛ, ЛОГИКА, ИНТЕЛЕКТ И ТВОРЧЕСТВО!!! Да не говорим за някакви знания, факти и обективни предположения! ПЪЛНА ЛИПСА НА ВСИЧКО!!!
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 25Финландия няма как да даде строитолно разрешение, по една много проста причина, в настоящем и Финландия и Естония частично и доброволно са се отказали от своите териториални води, за да се осигури неутрален коридор за корабоплаване, по това споразумение всяка от страните може да възтанови своята 12 милна зона по всяко време, Финландия е дала принципно съгласие за преминаване на тръбопровода през водите на нейната икономическа зона, това обаче няма нищо общо с териториялните води
24
7
 
17
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
до 23Финландия даде строително разрешение... Ти само стой и гледай, ако се построи Северен поток-2, какво ще се случи с газопреносната мрежа на Украйна!
23
6
 
3
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 6 години
До Ники,Явно изобщо не си внимавал в часовете по География! Да те светна- Иран има обща граница с Турция, а със Сирия дори няма и обща граница! За какъв им е да транзитират през Сирия! Сирия, в интерес на истината, изобщо не е толкова незаобиколима държава, колкото се опитвате да я изкарате!
22
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
каквото и да правят, каквото и да струват през Украйна винаги ще си вървят едни 70-80 млрд куб м, просто неможе без тях, въпроса не е само в преносната мрежа, а и в хранилищата които се намират там и без тях напрактика не е възможно подържане на налягане, за СП -2 решаващо ще е не мнението на Меркел, а това на Финландия и Естония, тъй като двете страни доброволно са се отказали частично от 12 милната зона за да се осигурят неотрални води, но всяка от тях има правото да възстанови зоната
21
3
 
22
 
! Отговори
BGN преди 6 години
3 млрд. БаСи ние сме големи ***!Иначе Меркел ми се застъпва за Украйна, а за ЮПоток, чак американски сенатори дофтасаха.....
20
2
 
18
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
до 17Не ЕС, САЩ спряха Южен поток... Сега правят всичко възможно да сторят същото и със Северен... Може и да успеят, зависи колко са отчаяни и сърдите!