"Газпром" отстъпи на Меркел за Украйна

Руски газ ще тече през Украйна, но по-малко, отсече Милер
11 апр 2018 13:15, Екип на Dnes.bg
40
"Газпром" отстъпи на Меркел за Украйна
Снимка: архив, Reuters

Руската държавна компания "Газпром" заяви, че няма да прекрати изцяло транзита на газ през Украйна след пускането на тръбата "Северен поток 2" догодина.

Изявлението беше направено часове, след като германският канцлер Ангела Меркел обвърза пускането на новия газопровод със запазването на транзита през Украйна. В момента през украинските тръби тече синьо гориво за целия Балкански полуостров, както и за някои държави от Централна и Източна Европа, и Турция.

Една трета от доставките за Европа минават сега през украинското трасе, като през миналата година Киев е получил 3 млрд. долара като транзитни такси за услугата.

По-рано "Газпром" обяви намерения да построи две тръби - Северен и Южен поток, чрез които да снабдява Европа и Турция, заобикаляйки Украйна.

В нарочно изявление шефът на "Газпром" Алексей Милер каза, че държавната компания никога не е поставяла въпроса за спиране на транзита през Украйна, както и че "определено количество, между 10 и 15 млрд. куб. метра годишно, ще продължи да се поддържа, но че Киев трябва да подпише нов договор за транзита.

Милер добави, че северното направление ще бъде приоритетно за компанията и че "просто няма да има ресурси" да се поддържат настоящите обеми за пренос през централното трасе, минаващо през Украйна.

Миналата година транзитът през Украйна е надвишил 93 млрд. куб. м, като целият износ на "Газпром" за Европа и Турция е възлязъл на рекордните 194 млрд. куб. м газ.

След среща с украинския президент Петро Порошенко вчера в Берлин Меркел заяви, че строителството на подводния газопровод от Русия до Германия "Северен поток 2" няма да продължи без запазване на ролята на Украйна като транзитна държава към Европа.

"Без яснота за транзитното участие на Украйна проектът "Северен поток 2" е невъзможен", каза канцлерката.

В края на март Германия издаде всички разрешения за изграждането на нейна територия на новата тръба.

Очаква се "Северен поток 2" да бъде завършен в края на 2019 г. и да пренася до 55 млрд. куб. м газ годишно, измествайки ролята на транзитни държави на Украйна и още няколко държави в Източна Европа.

Първоначалните бизнеспланове на "Газпром" предвиждаха "Северен поток" и "Южен поток" изцяло да променят картата на транзита за Европа, но проблемите с втория наложиха те да бъдат коригирани.

Междувременно в началото на март "Газпром" прекрати доставката на газ за Украйна, запазвайки само транзита. В момента Киев се снабдява с гориво, черпейки от резервите си и получавайки реверсивно количества от Словакия. Европейската комисия по искане на Украйна предложи посредничество за решаване на спора, но досега среща не е насрочена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
7
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
Обещанието да не спира транзита през Украйна, ако се построи Северен поток и като за хора не познаващи анатомията на детеродния орган... Някой се хващат на твърдението, че той е с рамене!
18
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 17ЮП първо беше спрян от премиера на БСП Орешарски, а след това от руска страна от Путин при срещата му с Ердоган, какво намесваш тук ЕС
17
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо ЕС спря южен поток ? А пуска северен поток ? Въпроса да бъде зададен пред европейския парламент .
16
7
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
меркел не е в позиция да поставя условия каквото каже русия ако трябва спирагазта през украйна докато не спрат да лаят за крим на украйна да и доставятвтечнен газ от приятеля и сащ
15
2
 
3
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
До никиИ кой викаш я направи войната в Сирия :-)
14
3
 
7
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
До 12И ти си ми едни разбирач... Щеше да бъде мъртва и като свалиха цената на петрола. Истината е, че ще им е много трудно, но и на останалите ще им дойда нанагорно.
13
1
 
10
 
! Отговори
ники преди 6 години
Тая война в Сирия защо мислите че я направиха?Иран вече няма ембарго и може да изнася газ за Европа. Да не говорим, че Иран държи най-големите залежи на газ в света. Няма как да се строи газопровод, когато има война.
12
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
РУСИЯ Е ФИНАНСОВО МЪРТВА АКО НЕ СИ ПРОДАВА ГАЗА!!!МЕРКЕЛ Е СЪУЧАСТНИК НА РУСИЯ КУПЕНА Е ОТ РУСИЯ ПОЛУЧАВА ГЕРМАНИЯ 30% ПО ЕВТИН ГАЗ ОТ СЪСЕДКИТЕ И ПРИ УСЛОВИЕ, ЧЕ ПОДКРЕПЯ РЕЖИМА В РУСИЯ!
11
1
 
17
 
! Отговори
Смехория преди 6 години
Заглавието е смехория. Намаляват транзита от 200 на 10/15. Това си е почти спиране на транзита. Вместо 3 милярда сега ще вземат четвърт
10
12
 
8
 
! Отговори
8===о преди 6 години
Айде бе. Нали лаврата каза ,че русия не се огъва?
9
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спокойно селяЯни боко строи хьб окло Варна
8
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евреина милер пусна Меркел и Прасенко по пързалката. Като дойде време за предоговаряне на таксата за транзит и няма кой на света при несъгласие с цената на едната страна, да я накара да подпише договор.Тук не важат политически категории, а цифрички.Язък дето Прасенко продаде тръбите на сина на Байдън.От 2020 г. по тях може да транспортират топена сланина...:))
7
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Anonymous 5Хи-хи-хи-хи...............я се гръмни..........това са ти данни от преди 3 десетилетия!!! Сега този процент не надвишава и 35%!!!!!!!!!!! А я ми кажи колко процента е на краварията, норвегия, саудитите, катар...........Че нали краварите са решили да станат "енергийна свърхдържава".............хи-хи-хи...че те ВЕЧЕ НЯМАТ НИЩО, ВСИЧКО Е КИТАЙСКО!!!! Какво друго им остава!???? Какво хамериканско има все още.......дори и дънките им са китайски! Ни авто, нито електроника....КИТАЙ
6
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха-ха-ха-ха...........руснаците ВИНАГИ са казвали, че там ще текат около 10-15 млрд. Мддаааа.....в сравнение със старите 140-150 милрд.........ха-ха-ха...........поздрави за укропите! Е, поне докато съвсем не се скапат тръбите, защото да влагаш в ремонт за една десета от нормалния поток НИКОЙ НЯМА ДА ПРАВИ!!!!! Явно тия *** с тенджери по главите ИЗЛЯЗОХА ПО-*** ОТ НАС!!! Защото ние поне "загубихма" нещо, което никога не сме и притежавали, но ония да си заколят кокошката дето им снася яйца..
5
14
 
8
 
! Отговори
Anonymous преди 6 години
По-важно е да има КОЙ да плаща, защото суровинна държава като Русия разчита до 80% на износа на нефт и газ, за да си закърпи бюджета.
4
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Важно е КОЙ държи кранчето, тръби много...
3
17
 
7
 
! Отговори
Можело, а преди 6 години
Амаха, след още някоя санкцийка съвсем ще клекнете.
2
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви са хората, които не могат да отстояват националния ни интерес и заслужават ли да бъдат начело на държавата?!
1
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спряха транзита през България, за да върви през Украйна! Кажете ми сега кой е по-важен за ЕС! Кой е Бойко за ЕС - едно нищо