Студенти протестират във Франция срещу образователна реформа

Полицията евакуира 200 души от Сорбоната
13 апр 2018 08:50, Елка Василева
4
Студенти протестират във Франция срещу образователна реформа
Снимка: Reuters

Френската полиция влезе в престижния парижки университет Сорбоната, за да евакуира около 200 студенти, протестиращи срещу реформата във висшето образование, предаде Франс прес.

Според полицията операцията в Сорбоната е протекла спокойно.

Около 200 студенти гласуваха по-рано на общо събрание в Сорбоната за окупация на университета, за да протестират срещу реформата за достъп до висше образование. Според тях тя е равностойна на селекция, тъй като предвижда класиране на кандидатите за университетите въз основа на зрелостните им изпити.

"След три часа безплодни преговори със студентите ректорът поиска със съжаление намеса на силите на реда", съобщи ректорският кабинет. Сорбоната бе средище на студентските протести през май 1968 г., напомня АФП.

Десетина френски университета продължават да са напълно или частично блокирани от протести. Те са подбуждани от "професионални агитатори", заяви президентът Еманюел Макрон в интервю по телевизията. Той посъветва студентите да се подготвят за изпитите си, които "няма да са сладки като шоколад", добави той, цитиран от АФП.

/БТА/


4
Още от САЩ
Русия: Потвърдено – САЩ се месят в изборите в България!
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
А стига протести! преди 1 седмица
Френските ви дупки Отдаааавна са Африканско Притежание-иииийехуууууу.....
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ето така се прави, а не като тук оставиха "умните и красивите" да окупират СУ и да си правят партита вътре, вместо да ги изнесат с парцалите на улицата.
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тоя Макрон голям трол го раздава...