Рахой за разпускането на ЕТА: Само шумотевица!

Вчера организацията обяви, че се разпуска, но Рахой е скептичен
Обновена: 3 май 2018 20:33 | 3 май 2018 20:25, Боряна Павлова
7
Рахой за разпускането на ЕТА: Само шумотевица!
Снимка: архив Reuters

Испанският премиер Мариано Рахой нарече съобщението на ЕТА, че се саморазпуска, "шумотевица и пропаганда", и се зарече да продължи преследването на екстремистите от баската сепаратистка групировка, предаде Асошиейтед прес.

Той говори ден след като ЕТА обяви в открито писмо до баския народ, че е "разпуснала напълно структурите си", припомня БТА.

Испанският премиер отбеляза, че групировката не е постигнала целта си за създаване на независима държава на баските чрез насилие.

"Каквото и да прави или говори, ЕТА няма да намери начин да остане ненаказана, - каза Рахой. - ЕТА може да обяви своето изчезване, но нейните престъпления, както и мерките на съдебната система, няма да изчезнат."

Още по темата

Испанският външен министър Хуан Игнасио Соидо Алварес каза, че силите за сигурност "продължават да преследват терористите".

"Членовете на ЕТА не получиха нищо, след като престанаха да убиват, както няма да получат нищо и за заявлението си, че се разформироват", подчерта той, цитиран от ТАСС.

За периода на своята терористична кампания през испанския преход към демокрация от края на 70-те години на миналия век групировката уби 853-ма души, припомня АП.

Вчерашното открито писмо бе публикувано на баския новинарски сайт naiz.eus. В него ЕТА, цитирана от Ройтерс, обяви, че е " разпуснала напълно всичките си структури" и че "повече няма да изразява политически позиции, да подема инициативи или да взаимодейства с други актьори". Тя обещава занапред да се стреми към "обединена, независима, социалистическа баскоговоряща и непатриархална Баска страна, но ще преследва тези цели извън рамките на ЕТА.

Днес в централата в Женева на Групата за разрешаване на конфликти бе прочетено второ писмо на баската сепаратистка организация, в което тя отново потвърждава, че слага край на 60-годишното си съществуване и прекратява всякаква дейност. То бе прочетено от Дейвид Харланд, изпълнителен директор на Центъра на хуманитарен диалог. В него се казва, че "ЕТА бе родена от народа, а сега отново се разтваря в народа". "Ние взехме това наше последно решение, за да преминем към нова историческа фаза", пише в писмото.

Очаква се групировката да формализира разпускането си по време на официално събитие във Франция утре.


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Canario преди 10 месеца
Според най-новите социологически проучвания, всеки втори испанец определя Рахой като un hijo de puta. Не трябва да забравяте , че той в момента управлява с правителство на малцинството , но силно подкрепяно от Брюксел, демек поредната марионетка в ръцете на бюрократите.
6
1
 
8
 
! Отговори
Гурбетчия преди 10 месеца
От този Рахой по голям терорист испанците и да търсят няма да намерят. Този разби живота на милиони хора. Корупцията в фашистката му партия която управлява страната е неописуема. Самият той беше призован в съда. Американски фондове ЛЕШОЯДИ оставиха десетки хиляди души на улицата. На тоя не му пука за народа му ако може ще го продаде за жълти стотинки.
5
0
 
3
 
! Отговори
дарител преди 10 месеца
България не е далеко от този проблем , тогава нито нато ,нито ЕС и разни други такива чиновници ,не може да помогнат.
4
0
 
5
 
! Отговори
Слънчарски преди 10 месеца
До Анонимен №2

За момента им е по-удобно сегашното положение като автономии. Плащат малки данъци и държавенството в Мадрид поема по-сериозните отговорности. Ако обявят независимост, ще са само малко по-богати от Косово след като ще бъдат извън Европейския Съюз и ще трябва да пуснат собствена валута, която ще е прекалено ниска. Отделно страни като Германия и Франция никога няма да признаят новите страни, понеже това може да разклати вътрешно и тях, и няма да търгуват с Баски или Каталунци.
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Този толкова грехове има към испанците...
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Испанците са хубави хора ама ако не дадат свобода на каталунците и баските може да стигнат до Косовския и Донбаския сценарий освен ако не предпочитат гражданска война.
1
0
 
1
 
! Отговори
Burzum преди 10 месеца
Тия ми паднаха в очите ...фейсбук поколението е буул *ет отвсякъде...