Връщат мигрантите по границите, новите - в Африка

Пришълците в затворени центрове, докато се гледат молбите им
Обновена: 25 юни 2018 23:25 | 25 юни 2018 22:18, Екип на Dnes.bg
24
Връщат мигрантите по границите, новите - в Африка

Европейската комисия съобщи, че сключване на споразумения между европейски държави за връщане на мигранти от вътрешността на ЕС към границите, са законни и допустими според европейското право.

Германия предлага такива схеми, чрез които да изпрати незаконните мигранти в страната обратно към държавите, през които са влезли в ЕС. Канцлерът Ангела Меркел изложила плана на срещата на 16-те държави за миграцията в Брюксел в неделя, на която присъства и премиерът Бойко Борисов.

Споразуменията могат да се сключват между две и повече държави, които да се договарят за условията за връщането, разглеждането на молбите за убежище и репатрирането на отхвърлените кандидати. Граничните държави ще получават от партньора си във вътрешността на ЕС пари за издръжката на върнатите мигранти, докато съдбата им бъде решена. За да не се възползват от дългите срокове за разглеждане на молбите и избягат отново към вътрешността на ЕС, мигрантските центрове, в които те ще пребивават, ще са от затворен тип.

“Не е възможно да бъде отказано на хора, които вече са пристигнали в Европа да подадат молби за убежище, но не е задължително тези молби да се гледат в държавите, в които те ги подават, нито кандидатите да трябва да остават докато бъде взето решението за техния статут”, обясни говорител на Европейската комисията.
Екипът на Жан-Клод Юнкер разработва сега подробностите по вида на договорите, които ще се сключват между държавите, които нямат външни граници и тези на първа линия.

В неделя в Брюксел Бойко Борисов отхвърли възможността България да подпише такива договори за вече пристигнали мигранти. Около 60 000 души са регистрирани у нас и след това са заминали в други държави, където отново кандидатстват за статут.

Споразуменията ще обхващат и третирането на пристигащите в момента по границите пришълци, като Брюксел ще подсили граничната полиция и агентите на службата за убежище да помагат на местните власти за по-бързо обработване на молбите.

Засега Европейската комисия отказва да уточни времето, в което кандидатите ще изчакват в закритите центрове, но според сега действащото законодателство молбите се разглеждат в 18-месечен срок и могат да се обжалват от кандидата на две съдебни инстанции преди отхвърленият да получи нареждане за напускане на ЕС.

Според Еврокомисията не е възможно тези хора да бъдат преместени в центрове извън територията на ЕС, както предлагат Франция и Испания. Тази възможност е била отхвърлена в неделя като несъответстваща на европейското и международно право, тъй като щяла да се тълкува като отблъскване на търсещ хуманитарна закрила.
Затворените центрове в ЕС ще работят с участието на агенциите на ООН за бежанците и миграцията, с които Брюксел си сътрудничи и в Африка.

За спасените в морето мигранти се предлага да бъдат връщани в Африка, вместо да бъдат карани до европейските брегове, както сега.Така се заобикаля изискването всеки дошъл на територията на Съюза да има достъп до процедураната за убежище. Хора, които на се стъпили на европейска земя ще бъдат доставяни в лагери в Северна Африка, където ще могат да кандидатстват за убежище. Само одобрените кандидати, ще бъдат транспортирани и разселвани в Европа. Останалите ще бъдат връщани у дома. ЕС разчита да сключи споразумения със средиземноморските държави в Африка за разкриване на такива центрове.

За модел ще служи сегашната схема за прехвърляне на мигранти от Либия в Нигер, откъдето те би трябвало да бъдат вземани в ЕС. Над 1400 души са прехвърлени, чрез нея в Нигер, но едва около 30 са взети в Европа. Еврокомисията плаща по 10 000 евро на мигрант, но макар да са заявили 40 000 места еврочленките не бързат да ги изпълнят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
0
 
! Отговори
Ко преди 5 години
Честито връщат ни бежанците в Ямбол всеки ден има самолет с бежанци от Германия
23
1
 
8
 
! Отговори
Изводът какъв е? преди 5 години
Никаква регистрация тук, дори трябва да ги подпомагаме да се изнасят юо бързо и нелегално на Запад
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вождовете на Европа имат малко ум, ако чак сега се сещат за ефективни мерки. Откъде да се сетят, че спасените и заловените трябва да се връщат с корабите обратно в Африка? Кой да им каже? Някой слабоумен съветник с голяма заплата в евро, или евролунатик от някое западно НПО?
21
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНе се е опънал, а е бил опънат, както винаги! Затова е доброто момче, което всички потупват и хвалят в ЕС.
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНе бежанците, а Меркел и Макрон ще ни купят и продадат!
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко, което ЕС прави по въпросите на имиграцията, е неправилно. "Общите" решения се вземат еднолично или от Германия и Франция. Признава се правото на организирано групово нахлуване- незаконна имиграция, вместо това да се отнася за индивиди, максимално - за семейства. А личното право на всяко лице свободно да се придвижва и заселва се отрича! Суверенното право на всяка държава да защити границите и идентитета си също се отхвърля! Но "правата" - разбирай "интересите" на големите, са свещени!
18
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е добре де хора ако върнат теаи 60 000 в България и още 40 000 за които не се знае от къде са влезли НИЕ ЩЕ СТОИМ ЛИ.Бойко ще оцелее ли.Пенсионер живее със 100 евро а е работил 45 г за тази държава а тези бежанци ще живеят със над 1000 лева давани от Брюксел.Бежанците ще ни купят и продадът.
17
3
 
6
 
! Отговори
Дежаву преди 5 години
Сега ще ги натоварят във вагони и ще ги закарат във концлагери извън Германия от затворен тип. А вече хората са се узаконили и имат документи.Който не иска може да го застрелят на място,знам ли.
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами да ги репатрират в центрове в Гренландия до разглеждане на молбите.
15
1
 
17
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 5 години
Ми щом правителството е дало документи на 60000сириеца да си ги взема .Да се събират в парламента и да си ги прибират -всеки депутат ..кой по вилата..кой по палатите и да си ги гледат .Аз всякаква *** от всякъде не ща.....
14
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кризата с мигрантите показва колко слаба и без капацитет за решения организация е ЕС. Сега западняците дават мило о драго да се отърват от проблема за сметка на южните държави - що за политика е това?! Дискриминация на географски принцип.ЕС трябва да започне да натиска държавите, които воюват в Сирия или са продали оръжие там да приемат мигранти. Все отбор юнаци -САЩ, САрабия,Англия,Франция, Русия, Иран. А за икономическите мигранти - Който има нужда от работници, да си ги наема и вози от Афри
13
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Директорът на Берлинско училище е на проверка в един от класовете. Взима дневника и чете:- Мустафа Ел Екхзери.- Тук!- Ахмед Ел Кабул.- Тук!- Кадир Сел Охлми!- Тук!- Мохамед Ендахрха.- Тук!- Мих Аелм Айер! - повтаря директорът и все още никой не се обажда.- Мих Аелм Айер!!!!- Май съм аз, но се казвам Михаел Майер!
12
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо Западните Балкани нямат такива проблеми с бежанци?Ми защото не са членове на ЕС.
11
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов се бил опънал. Опънал се, ама Меркел здраво държи каишката му, така че няма мърдане.
10
2
 
36
 
! Отговори
Andreshko преди 5 години
Още ли не сте разбрали, че слугата пак се е огъзил иначе няма пари за крадене и жалкия му кабинет пада без евросубсидии.
9
3
 
37
 
! Отговори
bravo преди 5 години
най-после статия която обясни по-подробно това което повече от 2г обяснявам по форумите и народа още не вдява на какво се съгласи ББ тогава, Меркел тогава го издаде, а той колко скача че го е издала, искаше да е тайно от народа и сега отива и пак продължава да ни лъже че се опънал, че не знам какво си,точките тук са ясни - БГ е гето, официално, така меркел ще спаси кожата, благодарение на БГ слугата си, а малкото българи ще се махнат, до 5г тотално ще сме подменени, няма да има следи от бг етносa.
8
2
 
39
 
! Отговори
хюго бос до 3 преди 5 години
Аааа, не така, Борисов заяви, че ние сме виновни, ние сме ги били пускали да преминат към германия. Едва ли не трябва да си ги вземем обратно тези 60 хил бачибозука, че да споделим вината. Подготвя ни много бавно за това, за което говорят немците- връщане в сстраните по регистрация - и нашият няма никакъв полезен ход. така лая и за истанбулската си конвенция- видя,че не може да я прокара тикхимълко както искаха началниците му и започна да ни обижда, че сме искали да ни бият жените.
7
4
 
37
 
! Отговори
хюго бос do 5 преди 5 години
Ами той не й се опира- не го ли чу? Вече са ни върнали около 4000 и медиите нарочно са спуснали информационно було и не пишат за това. както искаха да ни натресат истанбулската си конвенция тихомълком и като ни поставят пред свършен факт, така прави и с мигрантите. Лъже и лъже, иначе пред Брюксел мълчи. Иначе заяви как щял да спира самолетите с върнатите мигранти с голи гърди. да си чул за спрян самолет? Тези 4000 откъде дойдоха обратно у нас?
6
3
 
43
 
! Отговори
Граничар преди 5 години
Уеажаеми нарушители на границата , във връзка с недостатъка на патрони ,предупредителни изтрели във въздуха повече няма да правиме .
5
3
 
45
 
! Отговори
Чичко Филипов преди 5 години
Много ми е интересно как Борисов ще се опре на Меркел за връщането на тези 60 хил, като работата явно е задействана и по нея се работи. Трябваше да откаже да отиде в Брюксел и да си гледа мача на спокойствие. Сега е отишъл да гледа телевизията, докато останалите са решили къде ще ги дяват нежеланите мигранти