Хакери богатеят от нашите компютри и смартфони. Как?

Най-новата кибератака – копаят на наш гръб криптовалути
24 авг 2018 10:00, Петя Славова
26
Хакери богатеят от нашите компютри и смартфони. Как?
Снимка: архив, Reuters

Знаете ли какво се случва с мобилния ви телефон в момента? Ако вземете смартфона си сега и усетите, че той е горещ и работи по-бавно от обикновено, значи сте станали жертва на най-новата кибератака. Хакери използват смартфоните ни, без да подозираме, за да копаят криптовалути.

Новата схема действа чрез зловреден софтуер, който "се крие" в мобилни приложения. Най-често това са игри. Една от големите световни софтуерни компании засича дневно 24 000 апликации за мобилни телефони с вируси. Новата кибератака вече стига и до България.

САЩ са фаворити на това нарушение. Франция също е сред водещите страни, която се бори с него и проблемът с копаенето на криптовалути е много дискутиран.

В България смартфоните също не са защитени и всеки един може да стане жертва на хакерската атака.

Специалисти обясняват пред Нова тв, че потребителят е последен, който разбира за случилото се. Може да разбере за кибератаката, тъй като губи ток и се забавят процесите на устройството му.

Светът на дигиталните пари се поддържа от милиони потребители от домовете им, които се наричат копачи на валута или миньори. Те разгадават математически код и поддържат с компютрите си счетоводството на системата.

Накрая са поощрени с криптовалута, за която може да получат истински пари. За да не губят време в изчисления и да спестят пари от ток, хакерите правят пари от скрити  копачи в мобилни приложения, игри и сайтове, които използваме.

Хитри кахери заразяват стотици сайтове, дори и български. Печелят хиляди долари, докато потребителите отстрелват ядосани птици или размазват буболечки, докато играят. 

Специалисти предупреждават още, че следващите 10-15 години електронните устройства ще са в пъти повече от хората. Огромен ресурс, който ако позволим да бъде похищаван, може да прави огромни изчисления. Всеки телефон е уязвим, а застраховани – няма.


26
Още от Ако щете - вярвайте
Fast Fashion: Дрехи като презервативи – нахлузваш веднъж и хвърляш!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Журналист интервюира овчар:
– По колко яйца снасят овцете ви?
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
То да е само това гледаите как крадат тв булсат отивам си на село за няколко дни зех да гледам активно булсат по едно време на смяна на каналите нещо зе да писука като атц навремето хванах се за главата плащаш луди пари някои ти краде тв това е брестово селото казвам го втори ден продължава това сопнатия техник спи и така пожелавам приятно гледане довечера
23
0
 
3
 
! Отговори
Dakata преди 4 седмици
Само моя телефон ли не е заразен?🙄
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Биткойнът е основния виновник за глобалното затопляне. Трябва да се създаде блокчейн приложение, което да се захранва само с ендотермични процеси!
21
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Най много копа Ралица Агаин. Хакна за милиони и си отиде по живо по здраво в отпуска на чис басейн и Гръцки плаж.
20
5
 
6
 
! Отговори
Италянеца преди 4 седмици
Стига глупости. За да копаеш биткойн трябва да си в "басейн" най-големите онлайн басейни са facebook, google, tweter и instagram. За да копаеш също трябва огромно количество енергия (ток) самите хакери използват нашите батерии за тази си цел и докато седите във някой от изборните по-горе басейни някой краде от вас енергия. В БГ един биткойн се търгува в момента на 12 000 лв. Има фирми който се занимават с години наред с това нещо и на година едвам смогват да изкарат по 2-3 биткойна
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
И смарт телевизорите хакват и почват яко да копат. Даже най-хитрите хакер може да хакнат електрониката на автомобила ви.
18
0
 
13
 
! Отговори
онлайн преди 4 седмици
На порното щеш нещеш натискаш рекламата, иначе не тръгва.
17
0
 
12
 
! Отговори
Хитър Кахер преди 4 седмици
Какви са тия животни "Хитри кахери" ?
16
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Като сте глупации да натискате на всеки линк . Това са моди от началото на милениума :) 18 години ако не сте се научили...Няма спасение за вас.
15
3
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 8 преди 4 седмици
...ам съм с ъс самсунг а35 , и никой не ми копае!...

Само едно забравяш - бройкат те от разстояние без да знаеш. Самсунг е въвел подобна шпионска програма. Или си *** или си ***.
14
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ежедневно се блъскам в хакери. В Масовия Градски Транспорт. Дори виждам и хакерки с прошарени коси. И докато пътувам искат да ме хакнат в движение.111
13
1
 
14
 
! Отговори
Бате Гойко преди 4 седмици
"Хитри кахери заразяват стотици сайтове, дори и български. Печелят хиляди долари, докато потребителите отстрелват ядосани птици или размазват буболечки, докато играят.''-хахахахаха
12
0
 
46
 
! Отговори
текезесар преди 4 седмици
Не ги ли изкопаха тия биткойни бре?
То лозе да беше, щеше да свърши.
11
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
"Ако вземете смартфона си сега и усетите, че той е горещ и работи по-бавно от обикновено, значи сте станали жертва на най-новата кибератака."
===
Поредната журналистическа глупост. Причините за горещ и по-бавен телефон са много, кибератака е една от възможностите.
10
4
 
20
 
! Отговори
✓ преди 4 седмици
Баси простотията. Ше плашите лапетата да не играят игри ли?
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен8
А сега от къде пишеш?
От самсунга ли?
8
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ам съм с ъс самсунг а35 , и никой не ми копае!

кой въ кара да ползвате "умни" тухли, само за да прелистване сураттефтера, докато "няма какво да правите" в метрото? щом може да хвърлиш 2 хилки на вятъра за "умна тухла", значи ще може и да копаеш криптото... няма да ревете - всичко е справедливо!
7
0
 
21
 
! Отговори
Киро Скалата преди 4 седмици
Ако минете покрай ромската махала и видите къща с вентилация, значи там яко се копа, тока се краде разбира се, вентилаторите са за охлаждане на компютрите..

Абе в БГ всичко е измислено вече, нямаме нужда от хакери..
6
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Най-новата? На това пика му беше преди няколко години. Пак ли пощенския гълъб дето ви носи новините се е загубил?