Осем убити при сблъсъци по границата на Афганистан и Таджикистан

Сблъсъците с наркотрафиканти там са често явление
28 авг 2018 08:35, Елка Василева
6

Най-малко осем души са били убити, а девет - ранени при сблъсъци по афганистанско-таджикистанската граница, заявиха афганистанските власти, цитирани от ДПА.

Сред загиналите има двама таджикистански граждани. Според таджикистанските власти те секли дървета от таджикистанската страна на границата, когато няколко въоръжени лица пресекли границата откъм Афганистан и стреляли по колата им.

Според афганистанските власти въоръжените лица след това се върнали обратно в окръг Даркад в Афганистан, където позициите им били бомбардирани от щурмови хеликоптери.

Изявленията на представителите на афганистанските власти се различаваха в това кои са били въоръжените лица. Най-малко шест от тези лица са мъртви.

Още по темата

Говорител на полицията в североизточната афганистанска провинция Тахар заяви, че мъжете са били талибани. Но членът на областния съвет на Тахар Мир Ахмад Касим заяви, че те са били наркотрафиканти, които пренасяли наркотици към Таджикистан.

Говорителят на талибаните Забиула Муджахид също отрече групировката да е замесена в случилото се. Той заяви, че това са наркотрафиканти и че талибаните нямат нищо общо.

И двамата цитирани представители на афганистанските власти посочиха, че районът от афганистанската страна на границата е под контрола на талибаните.

Преди това афганистанските власти заявиха, че въздушните удари са били нанесени или от таджикистанските, или от руските военновъздушни сили.

Руското министерство на отбраната обаче разпространи изявление, в което се посочва, че в района не са изпълнявани никакви негови мисии, както и че афганистанските данни "нямат нищо общо с реалността".

Таджикистанските въоръжени сили също отрекоха да са нанасяли удари.

Сблъсъците с наркотрафиканти по афганистанско-таджикистанската граница са често явление, но е рядкост талибаните да влизат в боеве от таджикистанската страна на границата, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Районът от афганистанската страна на границата е под контрола на талибаните от години. Значи не са те.Слабо вероятно е да са наркотрафиканти - те си имат разработени канали.Идил е. Пробва почвата за предстоящо подпалване на Средна Азия и от там на Русия.
3
1
 
5
 
! Отговори
сорос-морос преди 5 години
Вчера , същата новина беше изкарана тук но от източник роитерс - и се твърдеше че руснаците са нанесли ударите ! Съответно сороските *** изпаднаха в екстаз - явно е паднал некои цент .Ама къде са същите лъвове сега ?
2
2
 
6
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 5 години
Отишли да секат дърва на границата, хахахахаЯвно са чакали дрогата и като не са се разбрали за цената, талибаните са взели мерки по въпроса.
1
3
 
16
 
! Отговори
Хм преди 5 години
Обаче американски хеликоптери снабдяват ИД в Афганистан с оръжие и продоволствие...И не само в Афганистан.