Кремъл: Саудитското кралско семейство не е замесено в случая "Кашоги"

Москва приветства намерението на Рияд за щателно разследване
26 окт 2018 16:07, Елка Василева
41
Кремъл: Саудитското кралско семейство не е замесено в случая "Кашоги"
Снимка: архив, Reuters

Кремъл не вижда основания да подлага на съмнение твърдението на кралското семейство на Саудитска Арабия, че не е замесено в убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги, заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Той нарече неуместен журналистически въпрос вярва ли Кремъл в това, че представители на кралското семейство в Саудитска Арабия нямат никакво отношение към убийството на журналиста.

"Има официално изявление на краля, има официално изявление на престолонаследника. Никой не трябва да има каквито и да било основания да не вярва на престолонаследника", подчерта Песков.

Прессекретарят на президента Путин приветства намерението на Рияд да разследва щателно убийството на Кашоги.

Както по-рано съобщи пресслужбата на Кремъл, вчера случаят с убийството на Кашоги е бил обсъден в телефонен разговор на руския президент Владимир Путин с краля на Саудитска Арабия Салман.

Още по темата

По информация на саудитската информационна агенция крал Салман е информирал руския лидер за "предприетите мерки за разкриване на всички факти и обстоятелства около убийството на лицето Джамал Кашоги".

Саудитският монарх разказал на Путин за действията, предприети от Рияд, за привличане към отговорност на виновните.

Джамал Кашоги, саудитски журналист, известен с критичните си материали към политиката на Рияд, изчезна на 2 октомври след влизането си в сградата на генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул.

След като две седмици отричаха смъртта на Кашоги, саудитските власти лансираха няколко версии за станалото. Първо - за излязъл от контрол разпит, после за "неразрешена" операция, за която престолонаследникът принц Мохамед бин Салман не бил информиран, припомня Франс прес.

В сряда принц Мохамед бин Салман за пръв път говори по въпроса и определи смъртта на Кашоги като "отвратителен и болезнен инцидент".

На 20 октомври саудитските власти съобщиха, че журналистът е бил убит в сградата на дипломатическата мисия в резултат на конфликт, припомня БТА. Разследвани са 18 саудитци, чиято самоличност не се разкрива. Световната общност категорично осъди това престъпление и призова Рияд да проведе прозрачно разследване.

Турският президент Реджеп Ердоган нарече убийството на Кашоги планирано. Според турски служители журналистът е станал жертва на предумишлено убийство, извършено от екип от тайни агенти, пристигнали от Рияд.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, след като първоначално определи саудитската версия за "достоверна", впоследствие я нарече "лъжи".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Диктаторите убийци се поддържат
14
5
 
3
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
До привет от БългарияТук въобще няма нужда да се спекулира и да се правят конспиративни измислици ! Всичко е заснето от камери и автентичността на записите може да се докаже ! 15 саудитци от личната охрана на саудитския крал влизат в саудитското консулство в Истанбул 2 часа преди Кашоги да влезе ! Няма нито един запис коъто да потвърди излизането на Кашоги от консулството ,дори саудитците не разролагат с такъв запис от техните охранителни камери ! Турците имат доказателства , няма спекулации !
13
5
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Правят мили очи пред краля... - за някоя военна поръчка, но няма да ги огрее...
12
2
 
2
 
! Отговори
привет от България преди 5 години
До привет от Германия 8Тук вече имаш (+).
11
3
 
8
 
! Отговори
привет от България преди 5 години
До привет от ГерманияЛъжата от Кремъл ли е патентована?Защо (наивно) си мислиш, че всички други казват истината?!Политиката е *** работа, така че всеки от големите играчи си гледа картите и какви козове има.Това да не би да е първият убит от СА или от която и да е друга държава журналист? Пък и този не е бил обикновен журналист, а и разузнавач на СА.Определено Турция ще се възползва от случа, което е нормално.Пък и лъснаха "ценностите" на ЕС и САЩ! Парите не миришат, нали?!
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Явно Ердоган не е споделил информацията която има с дружката си Путин.
9
3
 
8
 
! Отговори
Ами, просто е... преди 5 години
Руския Цирк, е най-добрия цирк в света!
8
2
 
9
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
До Анонименхващай плюшените мечета и отивай да обгрижваш гостите на Меркел. Боли ги шмайзера руснаците за Кашоги....................Руснаците не ги боли шмайзера ,но точно сега е моментът да се възползват ,да хвалят саудитското кралско семейство ,че да могат да подпишат няколко търговски сделки които ще са от полза на Русия при този икономически хаос в Русия ! Точно затова руснаците се стремят да оневинят кралското семейство !
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На това му се вика "руски реверанс"За пред кралското семейство на Сауд. АРАБИЯ!
6
5
 
2
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Руснаците са невероятни клоуни. Целия свят знае и гледа как го накълцаха жив човека, рашите се правят на приятели на саудитския принц. Те и с турците така нищо че им гръмнаха посланика и им свалиха самолета.
5
6
 
6
 
! Отговори
shady преди 5 години
Думите на този пeс Песков са смешни като самия него
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До привет от Германия 3,хващай плюшените мечета и отивай да обгрижваш гостите на Меркел. Боли ги шмайзера руснаците за Кашоги.
3
4
 
14
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Поредната Кремълска лъжа ! Разбрахте ли сега защо никога не трябва да вярвате на руснак ? Тези 15 души дето убиха журналиста са именно от личната охрана на саудитския крал ! Турците имат видео записи когато точно тези 15 души са охранявали саудитския крал по време на визитите му в Турция и в други държави ! Според вас замесено ли е саудитското кралско семейство или пак ще вярвате на руски изцепи ?!
2
6
 
4
 
! Отговори
Жиб. преди 5 години
Еми освен вие да сте замесени- какво друго остава тогава?
1
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво ни интересува нас това ?