Светът на прага на нова икономика

Дигитализацията и глобализацията са в нейното ядро, смята икономист
8 фев 2019 22:45, Екип на Bloomberg
33
Светът на прага на нова икономика
Снимка: Pixabay

Светът се намира в процес на дигитална трансформация, цялата икономика върви не просто към нова фаза, а към нов тип икономика. Това каза Евгений Кънев, икономист, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Всичко това води до огромни размествания на пластовете, най-вече по отношение на по-слабо защитените, заети в икономиката, което създава от своя страна огромно социално напрежение. То доведе до избирането на Доналд Тръмп в САЩ, до протести в Европа. Тези размествания ще продължат още известно време, докато намери светът нов баланс между капитал и труд, между търсене и предлагане".

Кънев припомни, че "без много голям ефект и Дейвид Камерън, и Тръмп, призоваваха за обратното връщане на капитали в САЩ, за да се компенсира този процес".

"Докато капиталът има гъвкавост, а трудът няма, тъй като е локален, национален, всичко това води до социално напрежение и до колизии. Всичко това ще намира отговор в следващата вълна на глобализация, за която стана въпрос в Давос, на най-знаменития икономически форум. Идеята е, че с дигиталната трансформация и секторът на услугите, в който трудът е най-важен, също се глобализира и все по-малко значение ще има откъде точно работиш".

Следващата вълна на глобализация, по думите на икономиста, включва това, че трудът от национален става глобален. България е реален пример за това, като една от най-предпочитаните дестинации за аутсорсинг, добави той.

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
5
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Разните там глобалистчета обикновено са държавни чиновничета, които никога не са можели да изкарат с труд и един лев. Пожелавам им наистина да се озоват на глобалния "дигитален" трудов пазар и съм сигурен че ще запеят друга песен
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хора! Мислете за бъдещето! Трупай пари и инвестирай! Контролирай! Това е! Всичко друго са врели некипели! Общество, права, не знам си какво ... Все лъжи, които ви набиват в главите от малки, за да сте слаби!Защо мислите, че в училище се рпеподава литература, която ви казва, колко хубава и важно е, да се работи, да се прощава, да се обичат ближните?!? Защото тези отгоре, им е угодно! Не бъдете слаби! Хората се делят на овче, кучета вълци и пастире ... Ви си избирате, кое да сте!!!
14
0
 
1
 
! Отговори
До 14 преди 5 години
И само загубеняк ще стои на една камара пари и ще си ги харчи, малко по-малко. Мисли за бъдещето! Мисли, какъв искаш да си след 10-20-30 години! После мисли за децата си? Нима искаш, да са бедняци и да бачкат в Макдоналдс, за да си платят сметките и таксите за университета? Или искаш, да имаш дял от макдоналдс и децата на другите, да плащат за твоите?
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 14Ако имаш 200 млн, след 200 години, ще е съмнително дали ще можеш да си позволиш, да си купиш и кола с тях, защото инфлация, сеща се, нали?Парите трябва да са в икономиката. В компаниите, в сградите и да генерират средства, да се увеличават активите и да има адекватен финансов контрол. Ако държиш парите си във верните места, всяка година богатството ти ще нараства и ти ще имаш повече всяка година, както и свободни средства, а работата е за балъците...
12
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е, и малко излишен народ требе да бъде изтребен, но за това ще се погрижат кравите.
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми да, роби има навсякъде.
10
4
 
13
 
! Отговори
Дончев преди 5 години
Новата икономика ще е анти-икономика в която ще има само роботи и хората ще са излишни.
9
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
IT ли и какво значи що не го преведете правилно.Изтънчени госпожици Ви предлагат кредит по телефона -това било IT.Телефонни измамници Ви увещават за нещо си-това е IT.Рекламен агент ви увещават за нещо си-IT.Бирниците те притискат и си искат процента-това също е IT.Още много примери има за кухото нещо- IT услуги.Ама ще мине време докато *** се усети
8
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мисля, че в България термина IT е прекалено раздут и създава объркване. Все едно, да попиташ някой, какво работи, а той да ти каже "Медицина съм" ... Ама да работи, като готвач в столовата на някоя поликлиника.
7
0
 
1
 
! Отговори
bai Danio преди 5 години
zasto?
6
4
 
8
 
! Отговори
ПрограмистЪт преди 5 години
До Анонимен 4Аутсорсингът е огромна индустрия в България , има много интересни разработки на доста високо ниво.Не са точно масата такива фирми но има.Кол центровете като парично изражение и приходи са малка част от аутсорсинга.Главно се работи програмна подръжка на вече съществуващи системи , но пък това е бизнес който носи доста пари (и високи заплати).
5
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз имам парички по различните фондове и съм си управил семейството за 1000 години напред. Да му мислят другите!
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 4Не точно. Има доста компании, котио си имат по едно офисче с 40-50 човека, правят си, каквото си правят и ние никога не ги чуваме.
3
4
 
11
 
! Отговори
V преди 5 години
В Европа са други ценностите .Няма да стане без да се махне Брюксел и да има други договори . Не мисля че е възможен общ пазар в Европа без да се спазват някой правила.Ще има много трудности докато отвоюваме Европа от брюксел и стрзбурк . В Европа не бива да има диктати като тия двата .
2
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
аутсорсинга на Бг се изчерпва с кол-центрове които обслужват фирми за бързи кредити :)
1
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Другарят явно не чул, че в САЩ призивът сработи и се върнаха много капитали. Всъщност го знае много добре, но трябва да се правят внушения, как Тръмп нищо не е свършил. Либерастията сър!