Арестуваха основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж

Еквадор му отказа политическо убежище
Обновена: 11 апр 2019 13:54 | 11 апр 2019 13:35,
190
Арестуваха основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж
Кадър: YouTube

Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асадж е арестуван днес от британската полиция в посолството на Еквадор в Лондон, предават световните агенции, цитирани от БТА.

Еквадор взе решение да не му предоставя право на убежище, заяви днес президентът на страната Ленин Морено.

Британската полиция е била поканена в сградата на посолството от посланика на Еквадор в Лондон вследствие на решението на властите.

Арестът на Асандж е извършен по силата на заповед за арест, издадена през юни 2012 г. от лондонски съд. Асандж ще бъде изправен възможно най-скоро пред британското правосъдие, се посочва в съобщение на Скотланд ярд.

В последните 7 години Джулиан Асандж живеше в еквадорското посолство в Лондон, за да не бъде екстрадиран в Швеция. Властите в скандинавската страна искат да го разследват по обвинение за сексуално насилие. От "Уикилийкс" обаче се опасяваха, че той ще бъде предаден на САЩ.

Решението на еквадорското правителство идва ден след като главната редакторка на "Уикилийкс" Кристен Храфсон обяви, че подозира посолството в организиране на мащабна шпионска операция, насочена срещу Асандж.

Отношенията между Асандж и неговите домакини в посолството се обтегнаха, след като Еквадор го обвини, че е издал информация за личния живот на Морено.

Президентът от своя страна каза, че Асандж е нарушил условията, според които страната му дава политическо убежище.

Създателят на "Уикилийкс" е задържан в полицейско управление в централен Лондон и се очаква да бъде отведен в Уестминстърския съд.

Ленин Морено заяви, че е поискал Великобритания да гарантира, че Асандж няма да бъде екстрадиран в страна, в която ще бъде измъчван или ще бъде осъден на смърт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
4
 
38
 
! Отговори
Аз преди 5 години
С какво този човек заплашва някои от мирните граждани. Човечеството трябва да се замисли. Това ли наричаме свобода. След тази новина трябва да има сериозни протести
58
4
 
34
 
! Отговори
не може да бъде! преди 5 години
Не съм наясно как този арест ще се отрази на свободата на словото и печата,но трябва да признаем,че дългата ръка на демокрацията докопа Асандж за гърлото!?Остана един Сноудън ,но той благоразумно си мълчи!?
57
22
 
9
 
! Отговори
марая гейбриъл преди 5 години
Да Живеят Европейските Ценности и Принципи, Дигиталната Общност на Цифровото Общество на Европа ще бъде изградена! Елементи като Асандж, дето ни развалят рахата са нежелани!!
56
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да видим как ще решат да го 'самоубият', тоя трън в очите на демокрацията.
55
5
 
32
 
! Отговори
ivailo преди 5 години
Асандж е арестуван по заповед на САЩ, защото основателят на Уикилийкс разкри част от военнопрестъпленията им в Афганистан и Ирак...
54
14
 
2
 
! Отговори
крадки косултации преди 5 години
Хелоу Селскопросветния Ленин е писал на монголица , че какъв да е ако не е монголоид бе робовладелецо
53
4
 
22
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Това за назидание да видим какво се случва като не слушаме и не следваме превилата на системата предполагам...
52
4
 
38
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Да покажеш истината на хората, не може да си безнаказан! Силните на деня не обичат да им изкарват кирливите ризи, и това е доказателството за това- заплащаш със свободата си! Стадото трябва да се подчинява, а не да се развива! Управляващите мислят за овцете, те трябва да следват казаното им!!!
51
3
 
30
 
! Отговори
Тръмп, Доналд Дж. преди 5 години
Обичам Уикилийкс, но само докато не съм на Власт!! След като имам Власт единственото, което обичам са Юдейте и тетористичнтата им измислена държава!!!
50
2
 
13
 
! Отговори
Някой преди 5 години
До Анонимен 49На американците - на кого.
49
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Той и без това си беше затворник.
48
4
 
14
 
! Отговори
крадки косултации преди 5 години
Няма разлика от Фашизма- Вавилонският Талмуд, Комунизма-библията на Юдеизма и религията в Синагогата - Нацизма .Ами какво тогава е Демокрацията. Народна просветва като грамотен монголоид можеш ли да ни обясниш на *** еврипид. Салам елейкум от нас братовчедите
47
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това за сексуалното насилие го оттеглиха вече шведите. Сега го арестуват, щото преди като искали да го арестуват англичаните и да го изпратят на шведите, той се е скрил. Сега ще видим на кого ще го изпратят англетата.
46
4
 
47
 
! Отговори
не може да бъде! преди 5 години
Даже и Асандж да беше чист като сълза щяха да му измислят нещо -напр.че има пръст в отравянето на Скрипалите или пък заедно със Сергей Антонов е участвал в атентата срещу папата !?Тези обвинения ми изглеждат даже по-сериозни,а то-...сексуално насилие срещу шведки!?Айде ,моля ви се!Не съм чул да насилват куче с пържола!?
45
7
 
20
 
! Отговори
Idealist преди 5 години
Няма разлика от Фашизма, Комунизма, Демокрацията и други ...изми. Властта е истината!Свободата е робство и робството е свобода!
44
5
 
33
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Ойде си и тоя-краварите че го похарчат...
43
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При ареста си държи в ръка книгата на Гор Видал "History of the National Security State"
42
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изнесеш ли тайни относно военната машина на САЩ, почваш да търсиш убежища по посолства, там ЦРУ ти праща някоя *** от типа "ела вълчо изяж ме" и те арестуват за изнасилване, пълна случаЕност.
41
12
 
4
 
! Отговори
Мишо Бирата преди 5 години
звънех на асанж да слушаме саватаж докато съдията дава авантаж.
40
10
 
4
 
! Отговори
Народна Просвета преди 5 години
До до 38на теб е късно да ти се помогне, каскет. грижи се за себе си.