Арестуваха основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж

Еквадор му отказа политическо убежище
Обновена: 11 апр 2019 13:54 | 11 апр 2019 13:35,
190
Арестуваха основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж
Кадър: YouTube

Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асадж е арестуван днес от британската полиция в посолството на Еквадор в Лондон, предават световните агенции, цитирани от БТА.

Еквадор взе решение да не му предоставя право на убежище, заяви днес президентът на страната Ленин Морено.

Британската полиция е била поканена в сградата на посолството от посланика на Еквадор в Лондон вследствие на решението на властите.

Арестът на Асандж е извършен по силата на заповед за арест, издадена през юни 2012 г. от лондонски съд. Асандж ще бъде изправен възможно най-скоро пред британското правосъдие, се посочва в съобщение на Скотланд ярд.

В последните 7 години Джулиан Асандж живеше в еквадорското посолство в Лондон, за да не бъде екстрадиран в Швеция. Властите в скандинавската страна искат да го разследват по обвинение за сексуално насилие. От "Уикилийкс" обаче се опасяваха, че той ще бъде предаден на САЩ.

Решението на еквадорското правителство идва ден след като главната редакторка на "Уикилийкс" Кристен Храфсон обяви, че подозира посолството в организиране на мащабна шпионска операция, насочена срещу Асандж.

Отношенията между Асандж и неговите домакини в посолството се обтегнаха, след като Еквадор го обвини, че е издал информация за личния живот на Морено.

Президентът от своя страна каза, че Асандж е нарушил условията, според които страната му дава политическо убежище.

Създателят на "Уикилийкс" е задържан в полицейско управление в централен Лондон и се очаква да бъде отведен в Уестминстърския съд.

Ленин Морено заяви, че е поискал Великобритания да гарантира, че Асандж няма да бъде екстрадиран в страна, в която ще бъде измъчван или ще бъде осъден на смърт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
2
 
36
 
! Отговори
Един турчин преди 5 години
Демокрацията бе дадена на хората,просто защото тя не променя нищо.Хората реално нямат власт да свалят правителства.Такива като Асанж са приемани,като дисиденти.Те са преследвани,малтретирани,унищожавани...Това не е Демокрация-това е Плутокрация.САЩ от една велика страна се превърнаха в държава,която е срам за човечеството.Факелът на статуята на Свободата е угаснал,а гласът на потъпканите вие към небесата за истината!
78
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В отговор руснаците да застрелят въпросния Ленин и компания към отвъдното да му прави Г О В Н О ТО ГУЕЙДО.Трябваше като Сноудън да избяга където са независима държава а не марионетна псевдодържава.
77
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Да-а-а ...юдомасонския световен ред си отива - ще се разпадне по-бързо от Варшавския договор.
76
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спомняте ли си Уикилийкс за кои български фактори пишеха че се предлагали като К О Р В И на американското посолство, да изпълняват речи по указания, в замяна на безметежнвото им обогатяване.
75
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много пирова победа на западната олигархия и марионетния и фашистки президент на колонията Еквадор. Скалъпения му процес в Швеция по поръчка на ЦРУ ще бъде поредния провал на колониалистите и империалистите. Няма да минат и десет години и в Латинска Америка ще избухнат революции и марионетните проолигархозападни правителства ще бъдат пометени, начело с бразилския ултрафашист.
74
4
 
8
 
! Отговори
JWO преди 5 години
"Юдейте Забавят, но не Забравят" - цитат от Холивудската продукция "Мюнхен" на юдейският режисьор Спилберг!
73
3
 
21
 
! Отговори
Да-а-а ... преди 5 години
скоро ще видите истинското лице на юдо-масонския нов световен ред !
72
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ленин Морено? В какъв свят живеем?
71
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Аз съм Джулиан Асанж"!
70
2
 
17
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
това момче е неузнаваемо на какво прилича тези в Лондон да не са го тровилите са специалисти в тази област
69
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ръката на демокрацията стиска гърлото на свободата-това е публикувала Мария Захарова,говорителката на руското външно министерство.Незнам защо,но току що се разплаках.
68
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До реалист 62Хи-хи-хи...........трябва да ти кажа, че в т.н. "тоталитаризъм" си беше ЦВЕТЕ, В СРАВНЕНИЕ СЪС СЕГАШНАТА ЦЕНЗУРА И НЕ-СВОБОДА!!!!
67
2
 
14
 
! Отговори
марая гейбриъл преди 5 години
Матрицата на Брюксел Ви притежава - всеки против Матрицата с кодово име Цифрова Общност на Европейското Общество, ще му биват изтривани битовете!!
66
3
 
27
 
! Отговори
Боби преди 5 години
Споко натрупал е толкова компромати че чак не ми се мисли. Ако си позволят да го осъдят такава валхалия ще настане във медиите че чак не ми се мисли. Дори и правителства може да паднат.А обвинение за сексуално насилие е класически метод за тъй наречения CHARACKTER ASSASINATION - тоест дискредитация на личност - любим метод на запад за саморазправа с неугодните хора на някой.
65
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Раздухаш ли класифицирана военновремева информация на САЩ, после може да се окаже че продавача от магазина където си купуваш сирене има слушалка и е вербуван от ЦРУ...
64
2
 
37
 
! Отговори
реалист преди 5 години
ДНЕС НА ИСТИНАТА СЕ КАЗВА ЕЗИК НА ОМРАЗАТА.
63
4
 
17
 
! Отговори
от брюксел преди 5 години
Това е Фалшива Новина, ЕС е място на демокрация, човешки права и свободи... но само ако си с властта!! Иначе, у ГУЛАГ, ние всички у Брюксел начело с Меркел сме бивши Сталинисти, но както знаете бивш Сталинист няма!!!
62
2
 
36
 
! Отговори
Турчина преди 5 години
"Във времената на повсеместна лъжа да казваш истината това е екстремизъм."-Оруел.
61
3
 
37
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Къде е свободата на словото? Или има свобода само за политкоректното слово? Аз си мислех че ние сме зле, а то се оказа, че те са същите като нас. Да го съдят, за лъжи и клевети, но ако всичко, което е публикувал е истина, защото го задържат? Това ли е напредналата демокрацията, към която ни водят нашите продажници? Тя не се различава от тоталитаризма.
60
18
 
2
 
! Отговори
марая гейбриъл преди 5 години
Свободните Цифрови Медии са Отрова за Ценостите и Принципите на Европейската Общност. Хора като Асандж трябва да бъдат ликвидирани!