Затворът на Асандж – тренировъчен лагер за джихадисти

Той бе отведен в Белмарш, най-охраняваният британски затвор
Обновена: 13 апр 2019 09:45 | 13 апр 2019 07:40, Нели Христова
107
Затворът на Асандж – тренировъчен лагер за джихадисти
Снимка: Reuters

Съдбата на Джулиан Асандж вече е ясна - той е зад решетките на затвора с максимална охрана Белмарш в югоизточната част на Лондон. Това разкри за Франс прес британски съдебен източник.

Според много бивши охранители, Белмарш е най-ужасното място, на което можеш да работиш. Той има капацитет до 910 затворници, голяма част от които представляват огромна опасност за обществото. Сред тях са множество джихадисти и терористи. А сред бившите му обитатели са Роналд Бигс, един от извършителите на обира на пощенския влак от Глазгоу до Лондон през 1963 г., починал през 2013 г. и радикалният проповедник Анджем Чоудри, осъден през през 2016 г. и освободен през 2018 г.

Още по темата

Но условията в затвора далеч не са онова, което плаши не само охранителите, но и затворниците. Зад стените му се намират толкова много последователи на Ал-Кайда и ИДИЛ, че преди години Белмарш беше описан като "тренировъчен лагер за джихадисти".

Асандж беше арестуван в посолството на Еквадор в Лондон, след като "домакините му" свалиха имунитета му на политически бежанец. Той беше задържан заради неявяване в съда през 2012 г. и заради американско искане за екстрадиция по обвинение в "информационно пиратство". Адвокатката на Асандж Дженифър Робинсън каза, че клиентът й ще се бори срещу искането за екстрадиция. Съдебната битка може да продължи между 18 месеца и две години.

В същото време основателят на "Уикилийкс" понесе нов правен удар, след като шведският Върховен съд отхвърли искането му за държавна компенсация за съдебни разноски в Швеция, предаде ДПА.

Шведският му адвокат Пер Самуелсон каза, че е уведомил секретариата на "Уикилийкс" за решението на съда и че не е контактувал с Асандж от няколко седмици.

Самият той поиска компенсация от около 9 милиона крони (969 000 долара) за своите съдебни разходи в Швеция, свързани с правна дейност и съдебни заседания заради твърдения за сексуално провинение през 2010 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"американско искане за екстрадиция по обвинение в "информационно пиратство""Информационно пиратство? АХАХахха такава глупост може да измисли само кух като хралупа американец.Значи всички журналисти са "информационни пирати".
17
2
 
18
 
! Отговори
Един турчин преди 5 години
Трагедията на света и човечеството е самото човечество!Човечеството никога не е оставяло да го водят най-великите му умове!Напротив!Умните са натикани в тесен,неудобен ъгъл.Те са смачкани,унижени,измъчвани,убивани...само защото са искали да осветят истината.
16
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Съдбата на Джулиан Асандж вече е ясна - той е зад решетките на затвора с максимална охрана Белмарш в югоизточната част на Лондон."Доста пресилена мярка за човек обвинен в "изнасилване".
15
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Той има капацитет до 910 затворници, голяма част от които представляват огромна опасност за обществото."Човек разкриващ пред обществото какви мизерии вършат властите, представлява огромна опасност единствено за властите.
14
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен - уикилийкс публикува и грама,че идеята БГ 16-та република на СССР е ЦРУ измислица.Е, съвремениците по онова време, помним лично изказаните от Т.Ж. мераци за присъединяване кум ссср. Следователно, публикациите на уикилийкс не са достоверни! Манипулации!
13
0
 
11
 
! Отговори
Димитър преди 5 години
Действително над 800000 Грами има Асандж за а Русия. Дано Господ му помогне, в тази ситуация само той може.
12
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
уикилийкс публикува и грама,че идеята БГ 16-та република на СССР е ЦРУ измислица.
11
3
 
6
 
! Отговори
Турски ятаган преди 5 години
Радикално настроените трудно намират други радикално настроени.Тези и други които са различни не могат да се вмъкнат в калъпа удобен за обикновените хора.Ницше искал да живее в общество заобграден с гении,но обществото не предлага такива комуни за изключителните.Представете си гении живеещи заедно, споделящи и обменящи всички изключителни идеи и познания, удовлетворени от общество в което събеседниците им са на ниво и взаимно спомагат за формирането на нови и по-велики идеи...Ех,Джулиан...!
10
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напротив!Асандж е публикувал 800 000 файла относно политиката на Русия.Не сте компетентни,но иначе разбирате от всичко...Смешна работа!
9
24
 
5
 
! Отговори
ДртПрч преди 5 години
Интересно е, че Асанж не публикува руски и китайски тайни. А ако беше публикувал, дали щеше да е герой за тролетариата?А дали руснаците щяха да го търсят да го съдят или вече щеше радиоактивните му кости да гният в някой неизвестен гроб, натежали от плутоний?
8
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Асанж:"Саудитска Арабия и Катар са внасяли огромни суми на фондация"Клинтън" за създаване на ИДИЛ,в резултат на което са купени оръжия за 80 млрд. долара.
7
5
 
34
 
! Отговори
Тинев преди 5 години
Голяма " ДЕМОКРАЦИЯ " голяма " СВОБОДА НА СЛОВОТО " в Англия и САЩ, А?" Демокрация ", само че, ПО ТЯХНОТО РАЗБИРАНЕ!Не на празно миролюбивите хора ги смятат за водещите ТЕРОРСТИЧНИ държави в света.
6
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чудя се на тоя, защо не потърси убежище в руското, сръбското или китайското посолство. Или не са доволни нещо от него, та го хвърлиха...
5
2
 
41
 
! Отговори
Турчина преди 5 години
Това е престъпление срещу истината!Този човек жертва живота си,живота на семейството си,на близките си...!Имаше негово изказване относно България,в което споделяше,че:"съдбата на България е обречена на революция!"В "Уикилийкс" беше качена информация за Борисов и тъмното му минало.Трябва да си наистина смел за да жертваш всичко в името на истината.Благодаря ти,Джулиан!
4
0
 
34
 
! Отговори
1984 преди 5 години
Лидерът на опозиционната британска Лейбъристка партия Джереми Корбин призова правителството да се противопостави на екстрадицията на Джулиан Асандж в САЩ, предаде Асошиейтед прес.От 2010 г. Асандж всяка година е номиниран за "Нобелова награда за мир".
3
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Завайкали се тука. Навални постоянно го вкарват човека в затвора, а тоя му е за първи път, хм. Светът бил тъжен. леле, ама много крокодилски сълзи бе.
2
2
 
23
 
! Отговори
Светът преди 5 години
Цял свят ще се вдигне да защити Асандж."Истината ще ни направи свободни".Вървим към света на Оруел (както каза 3 "живеем в един много тъжен свят", скоро гледах последното му интервю за ББС.Светът не е тъжен, светът е красив, тъжен е за ЕДИНИЯТ Процент елит, който си мисли, че е безсмъртен. Колкото и частни асансьори, имения, милиарди в Швейцария, Лихтенщайн, Швейцария да са укрили, това са същества сенки.Те са ЖИВИТЕ МЪРТВИ, които се страхуват от Живота!Само човешкия ДУХ е безсмъртен.
1
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е един много,много тъжен свят!