Защо започна новата космическа надпревара за Луната?

50 години минаха от мисията Аполо, която стигна естествения спътник на Земята
9 юли 2019 15:15, Нели Христова
193
Защо започна новата космическа надпревара за Луната?
Снимки: Reuters

50 години – толкова минаха от мисията Аполо, която стигна Луната. И оттогава никой не се е прицелвал отново към нея. Поне досега.

На 15 юли в 2:51 часа Индия ще изстреля своята сонда Chandrayaan-2, която ще мине по пътя на Аполо с една идея по-различна траектория. Това е най-амбициозната космическа мисия на страната досега. Индийският апарат няма да е сам. Китайската сонда Chang’e-4 вече обитава Луната, след като кацна в тъмната й половина през януари тази година. Към тях трябваше да се присъедини и Beresheet - сонда, създадена от организацията с нестопанска цел SpaceIL, ала тя се разби. Нейните собственици обаче обявиха, че ще направят още един опит.

Съвсем наскоро САЩ също обяви завръщането си на Луната. Европа и Русия не останаха по-назад и също обявиха свои мисии, които да включват и астронавти. Изведнъж всички искат да стъпят отново на Луната. Но защо?

Защо изведнъж естественият спътник на Земята стана толкова интересен?

След като Нийл Армстронг направи първата си крачка на Луната през 1969 година, интересът на публиката към бъдещето на хората в Космоса рязко спада. Затънало дълбоко в скъпата война с Виетнам, американското правителство слага край на програмата Аполо. Все пак, космическата надпревара е спечелена. Учените са разочаровани, но предвид факта, че мисията изисква 4% от бюджета на държавата, отмяната й е очаквана.

През тези 50 години фокусът е насочен към хората в ниската земна орбита и Международната космическа станция. Но сега той се променя. А според директора по изучаването на роботите и хората за Европейската космическа агенция Дейвид Паркър, това много напомня на мисиите на човечеството до Антарктика.

Още по темата
"Двете неща си приличат изключително много – в началото на века имаше състезание кой ще се добере първи до Южния полюс и след това никой не се върна там в следващите 50 години – точно както на Луната през 60-те. След това започнахме да строим бази на Антарктика. Сега сме на точно този етап в експлоатацията на Луната“, обяснява Паркър пред The Guardian.

Това, което връща хората на Антарктика, е напредъкът на технологиите. И сега човечеството е доста по-напреднало технологично и познава по-добре Космоса, отколкото по времето на Аполо. Но с всеки робот трябва да бъде пратен и човек, а това за организации като НАСА, които имат само 10% финансиране, това означава скъп разход.

Успехът на китайската Chang’e-4 показва това, което може да бъде постигнато без човешка намеса. Това е първият апарат, който каца на далечната страна на Луната и до момента оперира без проблеми, въпреки че трябва да оцелява на температури от минус 180 градуса по време на лунните нощи. А те траят 14 дни, а астронавтите на Аполо кацат на Луната и остават там само през деня.

Постиженията в роботиката, които подпомагат хората, ще формират гръбнака на новата американска мисия към Луната. САЩ ще използват добре познатата тежка ракета носител Space Launch System и капсули за екипаж Orion - и двете в последен етап на строеж - за да изпратят в Космоса хора, които да построят по-малка версия на Международната космическа станция, която да обикаля в орбита около Луната.

През следващото десетилетие НАСА ще работи над мисията Gateway заедно с партньори от Япония, Европа и Канада. Нейната цел ще е астронавти да управляват роботи на лунната повърхност, които ще строят радио-телескопи, ще събират минерали и ще търсят вода и лед, за да подпомогнат плана за създаване на човешка колония на Луната. А фактът, че Европейската космическа агенция ще си партнира с НАСА означава, че съвсем скоро можем да видим първият европеец, стъпил на лунната повърхност.

Но на какво се дължи новата космическа надпревара?

На първо място, науката ще спечели изключително много от подробното изучаване на Луната. Според експертите, естественият ни спътник може да даде отговори на много въпроси - какъв е произходът на нашата планета, първите следи от океани по нея, каква е била първобитната атмосфера и дори произхода на живота.

Но има и още една причина - Луната е първата стъпка на човечеството, което се е устремило към Марс. Но безопасното пътуване на хората до Червената планета ще е изключително трудно. За това първо трябва да превземем спътника си.

По време на строежа и оперирането на Международната космическа станция човечеството е научило перфектно как да управлява Космоса близо до Земята. Луната се намира на 400 хил. километра от тук. Да опитомим тази не много благоприятна обстановка ще ни помогне, когато се отправим към Марс - планета на 400 милиона километра от Международнака космическа станция. Това ще бъде един дълъг процес.

Марс често е виждан като решение на проблемите ни тук, на Земята. Някои учени си мислят, че просто ще се преместим на друга планета и ще спасим вида си. Но според техни опоненти, това е опасна илюзия, защото проблемите на Земята трябва да бъдат решени тук и сега.

Има и още една причина за новата надпревара и тя е свързана с хората, които са се разхождали по лунната повърхност преди 50 години. Само 12 човека са стигали до Луната с шесте мисии "Аполо". Всяка една от тях е била с двучленен екипаж. Всички тези 12 души са мъже, родени през 20-те или 30-те. Всички са били скаути и са единствени деца или най-големият син в семейството. Докато пътуват към Луната, те получават 8 долара на ден заплата, минус таксата, която си плащат за легло в ракетата на Аполо.

Днес само четирима от тях са живи. Ако не стигнем до Луната скоро няма да остане живо човешко същество, което да има спомени от първа ръка от разходката си по лунната си повърхност. Този проблем изисква отговор на въпроса - ще могат ли учените да изпратят други хора на естествения ни спътник, преди и последния астронавт от Аполо да почине?

Доскоро той щеше да е "вероятно не." Констроирането на Gateway вървеше бавно и нямаше да приключи в следващото десетилетие. Ала през март вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс обяви, че НАСА трябва да приключи Gateway скоро и да изпрати астронавти на Луната до 2024 година. Много хора обаче се съмняват, че това е възможно.

Въпреки това надеждата, че последните останали астронавти от "Аполо" ще могат да видят друг човек да върви по стъпките им, остава. Преди 50 години всички на Земята са се чувствали така, сякаш научната фантастика се е превърнала в истина. Учените искат тази магия да се случи отново. 


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
0
 
1
 
! Отговори
сссс преди 2 години
До Анонимен 178Пий си хапчетата редовно пич.Документален филм и фентъзи не е един и същи жанр.Не бъркай понятията !
178
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Луната е куха, тя е изкуствено създаден спътник. Има безброй документални филми, които потвърждават това !
177
1
 
3
 
! Отговори
До 175 преди 2 години
СЛАДУР ,не бъркай СССР с днешна жалка и недоразвита подобие на държава Русия.СССР беше космическа държава и конкурент на САЩ,но днешна и жалка Русия няма и 10% от възможностите на СССР.Затова и от както падна СССР ,Русия няма никакви космически мисии вече около 30 години.Само изстрелване на сателити и ходене до МКС.Нищо по-далечно от околоземната орбита демек !
176
0
 
3
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До 169: Да стреляме спътници и т.н., но още по трудно е да изследваме дълбините на океана. Просто има области в които все още имаме нуждата от технически напредък :)
175
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До Атакист АстронавтСладур, СССР прати първата автоматична станция, която взе проби от Луната и се върна. Американците пратиха хора там малко след това.
174
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В последните 10 години цената за изпращане на килограм полезна маса в орбита падна драстично. Благодарение развитието на технологиите свързани с материалознание и рециклиране на носителите. Тъй като това позволява планирането на космически програми с що годе нормални бюджети е нормално редица страни да възобновят интереса си към тях. Луната конкретно има хелий 3, който може да се използва в реактори с ядрен синтез. Правейки го горивото на бъдещето.
173
6
 
1
 
! Отговори
карагъозов преди 2 години
а защо не се казва истината за луната която непременно ще разбие представата ни религия и опасността правителствата да контролират народите си - чиниите прелитащи над луната ,човечетата видяни и заснети макар и май да са роботизирани варианти на напреднала нация ,предупреждението което са отправили ,че ако дойдат на базите им в обратната страна на луната ще ударят земята с гравитационна енергия . Не гледате ли дискавъри ,разсекретените документи . Това е истината ама не я казват .
172
1
 
4
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До 169: Не е трудно има една дузина мисии. Трудно е да изпратиш хора. И това струва много пари няколко процента от бюджета на Америка. Ти ги смятай ! Поради същата причина руснаците не успяха и със совалките. За твоя информация Буран струваше 1 трилион долара и летя само 1 път без хора ! Тези състезания бяха да покажат коя система е по добра, но в крайна сметка не носят пари на никого и бяха съкратени.
171
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото знаят,че това никога няма да се сбъдне,ще си остане само мечта и сън!
170
8
 
6
 
! Отговори
До Атакист Астронавт преди 2 години
Русия е може би последната държава която ще стъпи на Луната.Доста недоразвити са на космическа тема и нямат никакви възможности.
169
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сто пъти пращаме кораби до марс, хвалим се с мисии, откриваме далечни планети, подобни на Земята, АМА до луната ни е трудно да отидем......
168
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Накарахте ме да се разровя в трансурановите елементи и ме заболя корема от смях за руските успехи. Практически всички що-годе стабилни свръхтежки елементи са синтезирани в САЩ, като за някои от тях руснаците заявяват, че и те независимо са ги синтезирали. Само в един случай им е признато първенство. След Студената война балъците от Запад са им дали да си поиграят с нуклеарните им играчки, за да може Еаша да запише няколко елемента на свое име.
167
6
 
5
 
! Отговори
И.Б. преди 2 години
Всички опити и напъни на човешката технология да завладява планетите на слънчевата система са опити, породени от носталгия за смърт. След смъртта на човека на планетата Земя духът му съвсем естествено и безкрайно евтино се озовава първо на Луната, после посещава останалите планети на слънчевата система и се преражда. Това прераждане обаче е свързано с тежест, от която човечеството се отървава само чрез праговото изживяване смърт.
166
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В големия ускорител в Дубна синтезираха последните трансуранови елементи. Някой вярва ли в тия глупости? Някакви протони се групирали за една десетомилионна част от секундата и после се разпаднали... По същия начин са запържили някаква шлака и са я обявили за лунни камъни.
165
5
 
5
 
! Отговори
Боби преди 2 години
До До Анонимен 160"Руснаците никога не са оспорвали това, че американците са били на Луната."Годината е 1970 и СССР признава. На СССР и е позволено да търгува свободно за валута със западния свят(забележете в разгара на Виетнамската Война(войната с най-много американски жертви) и на Студената война)! На всичкото отгоре в СССР са създадени със западна помощ няколко страхотни заводи най-известния е КАМАЗ. СССР се отказва от своята дори роботизирана Лунна програма.Някой вярва ли в СЪВПАДЕНИЯ?
164
3
 
14
 
! Отговори
До Анонимен 160 преди 2 години
И защо руснаците да могат, а американците да не могат да са били на Луната?.....Руснаците никога не са оспорвали това, че американците са били на Луната. Има много официални заявления. Съмненията дойдоха от самата Америка - някакви решили да изкарат парици от скандални публикации и това се разрастна.
163
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Sata NATOХкрементче, "руските ***" знаят много. В големия ускорител в Дубна синтезираха последните трансуранови елементи. Попълват си таблицата. Менделеевата! Една наша говорителка по някаква ТВ по този повод каза "в Дубай"! Това е чувала, това казва. Ти май си на същото равнище! А за това, че не всички българи са тъъъпи, ще ти кажа, че вицепрезидент на ОИЯИ в Дубна десетилетия беше проф. Цветан Вълов, мой добър приятел. Вечна му памет!
162
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"С-400", а не "ЕС-400"!Турция е една от 8-те страни, които финансираха проекта F-35 и ненапразно на първия екземпляр беше нарисувано знамето й, заедно с тези на Дания, Австралия и останалите балъци, клъвнали на Локхийд-Мартин. Питам: как Трумпи ще наказва и няма да продаде самолети на турците?Всъщност, ако наистина не получат това недоразумение, турците кярят двойно!
161
8
 
10
 
! Отговори
Sata NATO преди 2 години
До БобиАлфа лъчения - Водородни и хелиеви атоми които се блъскат в тялото - защита лист хартияБета Лъчения - електрони - защита лист хартияРадио излъчвания от всякакъв род - метален листГама Лъчения - Ренгенови и утравиолетови излъчвания - защита Олово и подобни тежки елементиНеутронни лъчения - подобно на Гама лъчениятаЕкзотични лъчения - Руските тьпунгери знаят ли всичко това? Щото гледам се готвят да пращат хора нататък? Тичай да ги предупредиш.
160
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лошото е, че ни разлюбиха, а едно време бяхме любимците на руснаците.-Е балсам им майката идьотска, не желая да ме обичат тия скапаняци. Колкото до градовете и библиотеките им - ей сега ако ми дадат червеното копче, натискам го и с двете ръце и ги пращам директно в Рая и след 5 мин няма даже да си спомням за тях. Вие като сгазите таракан, след това мислите ли го?