Заев се поправи: Не македонците, а Груевски крал чужда история

ВМРО-ДПМНЕ лъжело цяло десетилетие, смята премиерът
Обновена: 23 юли 2019 14:05 | 23 юли 2019 13:10,
45
Заев се поправи: Не македонците, а Груевски крал чужда история
Снимка: Reuters

Не македонците присвояваха чужда история, а само бившият премиер Никола Груевски и неговия политически елит и послушници квазиексперти, които тръгнаха в медийна офанзива, за да оправдаят инженеринга на идентичността. Това написа македонският премиер Зоран Заев във Facebook след бурните реакции в страната спрямо интервюто му за гръцката телевизия "Алфа", предава Агенция Фокус.

Още по темата
В него Заев признава, че македонците са присвоявали световна, балканска и чужда история, без да си дават сметка как това може да влияе на техните съседи и по този начин са се скарали с всички.

В статуса си министър-председателят казва, че той от дълго време е говорил за злоупотребата с историята с политически цели, а именно това е направил и пред гръцката телевизия "Алфа", на която е отговарял за вредните политики на националсоциализъм и антиквизация в миналото.

"Не може да бъда клеймен за нещо, което не аз, а Груевски и неговата идеологическа машина го правиха в продължение на 10-11 години", подчертава Заев и добави, че пропагандата на бившия премиер е провела инженеринг на идентичността, за да се насадят неща, които не са природна, нито същинска част от македонският национален корен.

"Проведоха масивна и масова културоложка операция, наречена антиквизация, с което ни скараха с всичките ни съседи. Те успяха да ни държат в изолация цяло десетилетие. И докато те управляваха и насърчаваха дебатите, за това кои сме и какви сме, ни изхвърлиха в изолация и хвърлиха нашите приоритети - ЕС и НАТО - в тъмните мазета. Те блокираха целия процес", коментира Заев.

По думите му, докато са заблуждавали македонците с фалшивата история, ВМРО-ДПМНЕ са извършили грабежи и политически престъпления, за които в момента са на съд.

"Нашата страна и нашият народ се справиха с антиквизацията и аз продължа да говоря публично за неоходимостта от мир и сътрудничество на Балканите, но и за моментите от общата история, които обединяват и свързват народите", завърши Заев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
4
 
! Отговори
Бож. преди 4 години
Червейните титовисти са жалки ***- гнус ме е да ги слушам камо ли да ги гледам!
37
0
 
9
 
! Отговори
sms преди 4 години
Не се подвеждайте по заевите речи.Като се види миналото му, се разкрива един войнстващ антибългарин , който е принуден от обстоятелствата да се преструва на приятел с всички съседи , докато се влезе в НАТО и ЕС. Той е наследник на югославските комунисти, които обезбългариха всичко което можаха ,а другото унищожаваха , интерпретираха и криеха. Насаждаха чувство на превъзходство спрямо българите ,хулеха ги ,измисляха вицове и подигравки,обвиняваха за всичко лошо България и българите.
36
2
 
10
 
! Отговори
!!! преди 4 години
На цял свят му се повръща от тези наглеци. Кражба на история, скалъпване на безумна идентичност и какво ли още не. Айде стига.
35
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заев е един селски хитрец, който винаги си служи с полу-истини.Винаги недоизказани и затова са и така недоразбрани.Затова и името е такова, и езика е такъв ,и националните им герои са такива и църквата и идентитета също.Всичко трябва да се дообяснява, за да съвпадне с интерпретациите им ,всичко.
34
1
 
5
 
! Отговори
Македонецъ преди 4 години
До Щ.Мл.В Македония, небългари може да има само Македонианци или Македоничари, но не и Македонци...Не им го давам имато "Македонци"..
33
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разлика между бесарабски българин и македонец, първият ти обяснява на руски език, че е българин, вторият ти обяснява на български, че не е българин !
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, бе, да, а преди 10-ина години СДСМ беше флагманот на сърбоманията и антибългарщината в МК. Но, да не сме злопаметни, ако си седнат на газот и не измърдат ще се направиме, че им верваме.
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Уж били християнска Държава а 3,8% Турци живеят в Македония , и те не знаят самите какви са и кои са?Както и у нас , същата история
30
1
 
9
 
! Отговори
Щ.Мл. преди 4 години
А кои са "истинските" "македонци" там? Именно хората на Груев- другите са шиптари или просто Българи така че право го е казал още в началото човека- "македонците",които са 100% идентични с хората на Груев крадяха чужда история,другите просто не са "македонци"!
29
0
 
10
 
! Отговори
Щ.Младши преди 4 години
"Инженеринга на идентичността"! Ха-ха,той признава,че македонската "нация" е продукт на съвременен инженеринг!
28
5
 
5
 
! Отговори
Киро Х преди 4 години
До Анонимен"Гърция и Англия избиват 50 хиляди български партизани и комунисти в Егейска Македония след 1947 г."================ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ. АНГЛИЯ, САЩ И КОМУНИСТИЧЕСКАТА ГОНОРЕЯ - СССР СА СЪЮЗНИЦИ!
27
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гърция и Англия избиват 50 хиляди български партизани и комунисти в Егейска Македония след 1947 г.
26
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Груевски беше човек на Австро-унгария, т.е. на хора от ЕС. Той се спаси от затвора с помощ от неговия приятел Урбан в Унгария.
25
3
 
23
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Тоя като е започнал след "А" да каже и "Б" щом като твърдят , че не са българи историята на тази измислена държава започва по заповед на коминтерна след 1945 г. всичко останало е поредното шикалкавене и извъртане на истината.
24
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сам Груевски нищо не можеше да направи с антиквизацията ако зад него не бяха разни псевдо историчари и откровени мошеници... Заев в първото интервю се е изпуснал и по случайност е казал истината, а тя е, че точно те, македонците извършиха този грабеж, кои бяха тези, които с хиляди се тълпяха пред паметника на Александър, вееха знамена със звездата на Вергина и пееха песни за "гоцевата раса"??? Много сладък им се стори залъка с лъжи на Груевски и си повярваха че са древна раса!!
23
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом обичат Гоце Делчев, нека го празнуват. За бг е добре и гордост , че точно българин Гоце Делев и другите бг революционери са загинали за свободата на македонците от български, албански и друг произход, защото в Северна Македония не живеят само македонци от бг произход. Но Заев трябва да признае и истината за сръбското и гръцкото робство и геноцида над българите в Егейска и Вардарска Македония в 1913-1941 г.
22
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
вскичко е крадено и копирано , няма Държава в източна Европа е оригинална История имам предвид с оригинално минало , всичко е слобено , дали на племената религия и националност и до там
21
2
 
21
 
! Отговори
Самуил преди 4 години
Жалки мошеници! Днеска сърби, утре гърци, утре севорозападни македонци. Нещастници!
20
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо някои Гърци знаят македонски , същата история и с Българските турци които всъщност ги притикват умишленно към Помаците които нямат нищо помежду си , не искат и да чуват че тези Български турци имат чисти Османски корени , проблем на Държавата не на населението в България както сега в Македония
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мило маке,да ти каже Вуте: Кага сирекъл нещо със свето.Но,немоо мазадминеш.