Рохани към Лондон: Задържането на танкер ще е пагубно!

Той нарече задържането на ирански танкер "незаконно"
Обновена: 30 юли 2019 13:54 | 28 юли 2019 17:45,
12
Рохани към Лондон: Задържането на танкер ще е пагубно!
Снимка: архив Reuters

Задържането на ирански танкер от Великобритания край бреговете на Гибралтар е незаконно и ще бъде пагубно за Лондон, каза днес президентът на Иран Хасан Рохани, цитиран на официалния уебсайт на президентството, предаде Ройтерс.

Британските сили задържаха ирански петролен танкер в началото на юли по обвинение, че нарушава санкциите срещу Сирия. На 19 юли ирански командоси задържаха танкер под британски флаг в Ормузкия проток - най-важния воден път за транспортиране на петрол.

Още по темата

В отговор Великобритания предложи да бъде създадена европейска военноморска мисия за гарантиране на безопасното преминаване през него.

"Присъствието на чуждестранни сили не само няма да помогне за сигурността на региона, но и ще бъде основен фактор за напрежение", каза Рохани. Той подчерта, че Иран и Оман имат главната отговорност за гарантиране на сигурността на Ормузкия проток.

"Корените на тези нелицеприятни събития и напрежението в региона днес са в едностранното изтегляне на Америка" от ядреното споразумение, сключено през 2015 г., каза Рохани.

Британски кораб пристигна в Персийския залив, за да засили защитата на петролни танкери и други кораби, каза британското министерство на отбраната, цитирано от ДПА.

Ескадреният миноносец "Дънкан" ще осигурява "безопасното преминаване на плаващите под британски флаг кораби" през Ормузкия проток, каза министерството.

"Въпреки че продължаваме да опитваме да постигнем дипломатическо решение, което ще направи това възможно отново без съпровождане с военни кораби, Кралският военноморски флот ще продължи да предоставя гаранция на британските кораби", каза министърът на отбраната Бен Уолъс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи,полека лека,става ясно защо президента Тръмп гостува на кралица Елизабет и защо бе на гости на Президента Макрон.И най вече защо подкрепи Джонсън за Премиер.
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само дето днес в британската преса пише че състоянието на британския флот е плачевно...дори единия патрулиращ кораб е за основен ремонт...нема пари...затова е реването дайте заедно да действаме...амиии Иран е задържал британски танкер не италиански френски или немски
7
1
 
14
 
! Отговори
До 4 преди 4 години
Първо се образовай и тогава дрънкай...в Иран не живетя араби....
6
16
 
6
 
! Отговори
До 2 преди 4 години
Ти живееш в друга вселена май? Ако Иран потопи някакъв кораб, какъвто и да е, особено ако е американски, ще бъде заличен от картата за по-малко от седмица. И САЩ и Англия, пък и Израел само това чакат!
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вървите си към война от край време. И къде спахте досега да си обогатявате урана? Даже и децата знаят, че ядренето оръжие е с най-голям потенциал за жертви и последствия. Кой спал, спал. Ще има май килимно пого с летене.
4
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще има скоро пържени арабюхи ми се струва
3
5
 
20
 
! Отговори
Пешо преди 4 години
Статуквото на силите вече е в полза на оста Китай-Русия-С. Корея-Иран-Турция и британците трябва да внимават за да не гризнат дръвцето.
2
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато иранците не им потопят някой военен кораб и тогава ще се напикаят иначе много отворени го раздават. Мислят си че всичко що хвърчи се яде. Нормално за по примитивните нации.
1
20
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И баританците и американците само си приказват.Трябва някой като Рейгън да им покаже на тия кой-кой е.