Грета Тунберт тръгва на път с яхта без никакви удобства, отива на протест

На борда няма нито тоалетна, нито баня
14 авг 2019 08:10,
162
Грета Тунберт тръгва на път с яхта без никакви удобства, отива на протест
Снимка: Reuters

Шведската тийнейджърка и екоактивистка Грета Тунберг поема днес на трансатлантическо плаване до Ню Йорк и ще прекоси океана със състезателна яхта, в която няма нито баня, нито тоалетна, за да се присъедини към протести в САЩ и да участва в среща на високо равнище на ООН за климата, предаде Ройтерс, цитирани от БТА.

За да избегне пътуване със самолет, Тунберг поема на трансатлантическото пътуване с 60-метровата яхта "Малиция 2", оборудвана със слънчеви панели и подводни турбини, които произвеждат електричество на борда, като целта е пътуването да бъде без отделяне на въглерод.

Още по темата

"Може да страдам малко от морска болест и няма да е удобно, но мога да го преживея", каза Тунберг за телевизия Би Би Си в Плимът, Югозападна Англия, откъдето трябва да потегли днес следобед.

"Ако стане наистина тежко, просто ще трябва да си кажа, че ще е само за две седмици след това ще мога да се върна към обичайния си живот", каза 16-годишната Грета, която ще бъде придружавана от баща си Сванте и от телевизионен оператор.

По-рано този месец капитанът на яхтата Борис Херман каза за Ройтерс, че екоактивистката ще бъде изправена пред предизвикателства по време на пътуването, тъй като плавателният съд е предназначен за състезания и няма удобства. На борда няма душ и тоалетна и пътниците ще трябва да използват синя кофа.

Херман посочи, че това, че Грета поема предизвикателството да плава през океана със състезателна лодка с нулев комфорт, разкрива нейната решимост към каузата и това докъде има желание да стигне.

"Като преставаш да летиш със самолет, ти не само намаляваш собствения си въглероден отпечатък, но също така изпращаш сигнал до други хора около теб, че кризата с климата е нещо реално", каза Тунберг.

Когато пристигне, Грета ще се включи в среща на високо равнище на ООН за климата през септември и в 25-ата конференция за промените в климата в чилийската столица Сантяго през декември.

"Това че ще говоря пред ООН няма да промени ситуацията, но ако помогне за осъзнаване на нещата тогава мисля, че заедно можем да се опитаме да ги променим", каза Тунберг в петък по време на посещение в протестен лагер срещу въгледобивна мина в Германия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изобщо някой слуша ли я тая? Еми те такива активисти като нея с лопата да ги ринеш,явно някой си пере парите с това хлапе
148
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички грантаджийски медии отразяват всяка проява на психично болната Грета,а кой знае защо пропускат факта,че в Австралия вали сняг-нещо невиждано от десетилетия.Глобалното затопляне е една огромна лъжа,с която се усвояват стотици милиарди.
147
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре, че доживях това пиклЕ да се появи и подкрепено от мултинационалните корпорации на алчните чичковци да ми разясни великите тайни на Вселената!Слава Богу!
146
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Грета-Токсичната,всички "зелени" са токсични,заради тях българите ще стават все по бедни без икономика но "зелени"!
145
5
 
6
 
! Отговори
Румен преди 4 години
Браво на Грета. И като свърши плаването пусни една усмивка . Не гледай лошо.
144
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До въпросче.Климатът им влияе.В Москва като бях ,професорите в лицатаса като наши 25 год.младежи. Момичето тръгва с соларни панели иподводни двигатели,което ще рече не ебез удобства.На 60 метрова яхта,катопублична личност,пред капитана ли щесе тоалира.А нашите околосветски море-плаватели,не акцентираха върху тоалетната.Искат да кажат,че отделяне-то на дрожди пред хора е нормаленпроцес.Явно да,щом направиха тоалет-ни,където мъжете са прихвнати само отпред,като в храсталак.
143
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма да се къпе и да ходи до тоалетна,лодката е спортна.
142
5
 
6
 
! Отговори
Въпросче преди 4 години
Това момиче е на 16, родена през 2003,а на снимките изглежа на 10 годишно лапе.
141
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на това момиче. Има надежда за човечеството, щом има хора като нея
140
0
 
1
 
! Отговори
анон преди 4 години
Тунберг или Тунберт?!
139
3
 
6
 
! Отговори
Циник до Пустиняка преди 4 години
144Врачанското селянче - кълвеш ми от шепичката... Оцапа ли потурите?Що не си сложи малoумния ник бе? Срам ли те е.. Що ли.. Гретхена - с нейните манифестацийки - ще причини повече вредни емисии.. отколкото без тях(манифестацийките) Екоталибани от цял свят се стичат (с автомобили, самолети, влакове..) да видят новата "месия".. *** ти си толкова кyx, че не ти идва на ум
138
4
 
1
 
! Отговори
до 140 преди 4 години
Нямаше как да не се намери поредния форумен гуру, пред чиито простотии другите форумни кратуни да примляскват. Каква нанорешетка, бе измислен от само себе си капацитет. Къде ти попи празната главица пък това? Отиди до началото експерте, и обясни на отровеното от добиването на уран население твоята нанорешетка. Те ще ти повярват толкова, че няма да има нужда на всички останали потърпевши да обясняваш. Как не те е срам, бе *** самозванецо, да се правиш на капацитет!
137
5
 
0
 
! Отговори
до 142 преди 4 години
ахахаха, ето че и темерута отговорил. Радваш ли се, че си одобряван от другите форумни кратуни? Халал да ти е, ефенди! Почеши се,където не те сърби от задоволство. Любимец на кратуните. Цар на слабоумниците. Княз на олигУфрените. Впиянчена смрад. Ходи да закърпиш още някоя гума, докато се напиваш, бе ориенталецо! И потурите са си твои, Цървуль. *** явно попиваш, долнопробна подлого!
136
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За това моме толкова ли няма дрънкалки и залъгалки други,че тръгнало с яхта на протести. То е същото като да отидеш за помощи в Бюрото по Труда с Бентли.
135
3
 
7
 
! Отговори
Циник до Пустиняка преди 4 години
Врачанско селянче... не се напъвай, че токувиж си оцапало потурите...Гретито Танберг... Скоро ще е "търговска марка", и шеметаци като теб... ще и купуват ерзатц сирена.. от китайска соя.Тя на такива шеметаци разчита... Заедно с тяхните... И PR мениджъра иМоя коментар има 13 лайка... Твоя 9 минуса... И те така!PS. Чета отдавна... А ти отскоро си се научило
134
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знаете ли, как се наричат феновете на Грета? Феновете на Грета са гретени.
133
1
 
6
 
! Отговори
До 139 преди 4 години
Нанотехнология не означава неноробот плиткоумен сектанте - става въпрос за нанорешетка. Не знам защо се напъваш да ни доказваш колко си ***, на всички е ясно, че екоталибаните са кухи ***. Процесите протичащи в атомите са ни известни от около век, но явно това теб не те вълнува и не го знаеш - днешната наука се занимава с елементарни частици.
132
4
 
3
 
! Отговори
до 126 преди 4 години
Направо си представям малки нанороботчета как кръжат из въздуха на рояци и извличат, извличат CO2 от атмосферата. И в какво ще го преобразуват - в мрамор, или направо в диаманти? Дано само не в киселина.
131
2
 
5
 
! Отговори
до 126 преди 4 години
Що не отидеш във Фукушима? Че имат нужда от такива "разгадатели"
130
1
 
2
 
! Отговори
до 126 преди 4 години
тук вече падам. Какви тайни на атома разгада, освен това, че той разгада, че не можеш да го контролираш? Студен ядрен синтез!!! Абе свърши студената война . 21и век сме вече.