Опасаният с бодлива тел Шринагар - главният град на Кашмир

Регулира се движението на малкото допускани в града автомобили
16 авг 2019 20:00, Елка Василева
17
Опасаният с бодлива тел Шринагар - главният град на Кашмир
Снимка: архив, Reuters

Главният град в индийската част от оспорваната хималайска област Кашмир се е превърнал в огромен лабиринт от кълба бодлива тел и метални прегради, над които кръжат дронове и хеликоптери.

Облечени с бронежилетки и каски, войниците от паравоенните части носят автомати и пушки, за да контролират мрежата от пропускателни пунктове и заграждения по пътища, улички и кръстовища в Шринагар. Има регулации за движението на малкото допускани в града автомобили и на пешеходците, пише Асошиейтед прес.

Четирите милиона жители на Кашмирската долина, където от десетилетия действат бунтовници, са свикнали с блокадите, но местните жители казват, че досега не са виждали такава, каквато бе наложена след изненадващото решение от миналата седмица на индийското правителство да отнеме конституционните привилегии на района. В този лабиринт, чиито входни и изходни точки често се променят, хората се оказват объркани в собствения си град и се опитват да запомнят често променящата се карта на улиците.

"Тази зона е толкова огромна, толкова обширна", каза местния жител Замир Ахмед, който се готви да пресече опасан с бодлива тел пропускателен пункт и добавя: "Целият Шринагар е опасан с бодлива тел, за да ни накарат да мълчим и да се подчиняваме".

Още по темата

Блокадата на населената предимно с мюсюлмани долина, неспокойното "сърце" на индийския щат Джаму и Кашмир, бе наложена миналата седмица. Тогава Делхи отне на оспорваната хималайска област специалния й конституционен статут, отнемайки й и последните признаци на политическа автономия и привилегированите права за собственост върху земя и работа в държавния сектор, които бяха дадени на Кашмир при присъединяването му към новосъздадената Република Индия след получаване на независимост от Великобритания през 1947 г.

Оттогава Индия и Пакистан са водили две войни заради претенциите си към и всяка страна запази контрола само върху част от областта.

В индийската част бяха организирани няколко въстания, включително кървавия въоръжен бунт, избухнал през 1989 г. с искания за независимост и присъединяване към Пакистан. Около 70 000 души бяха убити в този бунт и последвалото му смазване с военна сила от Индия. Кашмирците бяха изтощени, травмирани и отчаяни.

Дори преди индийският парламент да гласува на 5 август, че лишава Джаму и Кашмир от някои елементи на държавност и го разделя на две съюзни територии, централното правителство наложи полицейски час, прекъсна телефонните и интернет услуги и разположи десетки хиляди допълнителни войски в региона, който и досега беше една от най-милитаризираните зони в света.

На пропускателните пунктове в Шринагар полицията учтиво упътва как да се мине през лабиринта, чиито входни и изходни точки се променят по няколко пъти на ден.

Мохамед Макбул, инженер, почти с възхищение говори за блокадата, която според него е най-сложната, която е виждал от 30 години насам в Шринагар.

"Този път направиха най-умната блокада", каза той и добави: "В сравнение с въстанието от 2016 г. не се държат агресивно. Ако ти се налага, позволяват ти да излезеш от вкъщи, но все пак задушават гласа ни с такава съвършена блокада".

Бодливата тел разделя отделни квартали и това пречи на хората да се събират. Някои пътища са блокирани с напречно паркирани бронирани машини или частни автобуси. Заради сложната система на еднопосочно движение, въведена от силите за сигурност, не е възможно да се използва един и същ маршрут за прибиране у дома от която и да е точка, дори домът ти да е полезрението ти.

"Те промениха картата на нашия град, опитват се да ни накарат да се чувстваме като чужденци в собствените ни квартали", каза Башир Ахмед, жител на централната част на Шринагар.

"Това е упражнение по дисциплиниране и регулиране на движението на хората. То цели да пречупи хората психически и да им внуши, че не контролират дори себе си", каза Сайба Варма от Университета на Калифорния в Сан Диего, която е в Шринагар за след докторантска специализация по медицинска антропология.

"В Палестина (израелската) блокада не допуска пренасяне на храна и лекарства. Но тук е по-различно. Не лишават от храна, но се опитват да контролират телата, умовете и душите на кашмирците", каза Варма.

Другаде в областта някои ограничения бяха вдигнати, например в района с хиндуистко мнозинство в Джаму, където миналата седмица хората приветстваха стъпката на правителството и празнуваха по улиците.

Властите отказват да дават каквито и да било сведения за пропускателните пунктове или новите методи, използвани при последната блокада. Правителствени представители уверяват, че положението се нормализира, че никой не е убит или сериозно ранен при някой от спорадичните протести, които избухнаха след налагането на блокадата. Заради ограниченията в придвижването и комуникацията не беше възможно да се проверят твърденията им.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
3
 
! Отговори
До плякам преди 4 години
Да точно така. Това е самата истина. След като умните немци избиха милиони европейци , съсипаха два пъти Европа за две световни войни. Системно водеха война за унищожение на европейските народи, включително и евреите , които също са от бялата раса , сега с огромно удоволствие канят зоологическата градина да се пресели в Европа. С такива немчовци начело на ЕС европа скоро ще е Евростан, гейстан , гетостан.
12
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Благодарете на англичаните, че създадоха този конфликт...
11
4
 
1
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Това не е решение.Този район не се чувства като част от Индия,и трябва да дадат право на хората да решат какви са и къде искат да бъдат.Проблема е още в 1947г. ,когато един народ е разделен между две държави за да има рана,и проблеми между тези две държави.Така те няма да могат да се оправят.Същите тези проблеми се наблюдават на много други места по света.И престанете с езика на омразат тя не решава проблемите...
10
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На мюсюлманите трябва да им се вземе страха, та да кротуват. Иначе непрекъснато създават проблеми.
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До WeissИма,но там и Биг брадър. Има контрол навсякъде където влизат,камери, полиция масово по улиците,пълен контрол. И не камери като у нас,а камери,които разпознават лица,всеки един уйгурт се следи къде влиза,кога излиза и т.н. Атентатите спряха.
8
1
 
4
 
! Отговори
Weiss преди 4 години
До Наблюдател има. за справка виж Синдзяно-Уйгурския автономен район на КНР
7
1
 
16
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Ето, че има начин хората от мирната религия да бъдат научени на смирение.
6
4
 
4
 
! Отговори
SS преди 4 години
това не е никакво решение. Ще има изпълнения
5
6
 
10
 
! Отговори
Плякам преди 4 години
След като умните "немци" избиха милиони бели французи англичани новозеландци австралиици и тн. Светът ще бъде скоро един огромен Кашмир.Да ум благодарим.Данке.
4
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Във всички информации наблягат на религиозните различия и наличието на сериозни военни конфликти. Само се споменава, че районът е имал привилегии, които сега са отменени. Какви точно са привилегиите? Само на едно място прочетох, че досега само местни са имали право да купуват земя, че са имали привилегии в държавната администрация. Защо? Какви са причините и последствията от използването им? Съзнателното премълчаване на актуалната информация е дезинформация.
3
6
 
19
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 4 години
Нашите Кашмири са :Столипиново, Факултета, Шекер махала, Селеметя, Максуда, ромските махали в Самоков, Ихтиман и други знайни и незнайни гета, в които се люпят ежедневно нови Севериновци и Мартиновци ....България умира в адски мъки, а агонията и ще се усилва през следващите години.
2
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Във всяко населено място в България си има по един Кaшмир, а до 10-15 години всяко населено място в България ще бъде Кaшмиp.
1
5
 
17
 
! Отговори
Weiss преди 4 години
Eлка не трябва ли да укаже от къде е преписвала? Да не би лично да е интервюирала Сайба Варма и Мохамед Марбул?