Турция обмисля своя операция за сигурността в Сирия

Вашингтон и Анкара имат разногласия за кюрдската милиция
31 авг 2019 22:32, Анисия Иванова
44
Турция обмисля своя операция за сигурността в Сирия
Снимка: БТА

Турция ще предприеме собствена операция за установяване на зона за сигурност в Сирия, ако разговорите със САЩ не дадат на турските сили контрол върху зоната до няколко седмици, заяви днес президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс.

Вашингтон и Анкара имат разногласия по отношение на плановете за Североизточна Сирия, където подкрепяните от САЩ сили начело със сирийската кюрдска милиция Сили за защита на народа (СЗН) се борят с Ислямска държава. Анкара смята СЗН за терористична организация заради връзките й с Кюрдската работническа партия (ПКК) в Турция.

Турция и САЩ създадоха съвместен оперативен център за планираната зона край турската граница, но имат разногласия по отношение на обхвата й и на командната структура на силите, които ще действат там.

"Ние нямаме още много време или търпение по отношение на зоната за сигурност, която ще бъде създадена по протежение на цялата граница източно от Ефрат", каза Ердоган в реч по случай завършването на випуск в Националния университет по отбрана в Истанбул. "Ако нашите войници не контролират региона до няколко седмици, ние ще започнем да осъществяваме нашата собствена операция", заяви турският президент.

Той не уточни какво ще включва операцията, но по-рано е предупреждавал, че Турция ще предприеме трансгранична офанзива, за да прочисти силите на СЗН от границата си, ако е необходимо.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крайно време е Турция да си прибере обратно вилайетите, защото раята доказа без да остави място за никакво съмнение, че не могат да се самоуправляват! Какви са за бога тези изкуствено създадени държави от османлийските вилайети?! Гърция? Отдека пък се пръкна това чудо?! България? Подарена от руснаците на едни балкански диваци, които за седмица я окензаха до върха на комина! Сирия? Кога в историята и имало държава Сирия?! И не ми давайте пример с Асирия!
8
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НЯМА ДЪРЖАВА, НЯМА НАРОД, КОЙТО Е НА СТРАНАТА НА УБИЙЦИТЕ ОТ ТУРЦИЯ.Нали ходи Ердо да проси милостиня от Путин? Какво получи? нищо? а ОТ сАЩ? ПАК НИЩО.ако СИ МИСЛИ, ЧЕ ЩЕ МУ РАЗРЕШАТ ДА СИ РАЗИГРАВА КОНЯ НА ГЪРБА НА СЪСЕДНИТЕ ДЪРЖАВИ НЕ Е ПОЗНАЛ.
7
21
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да са живи и здрави кюрдите да си отвоюват държавата! Най-добрите хора които познавам! И най-добрите бойци. ТУРЦИТЕ КОЛКОТО И ЗА УБИВАТ, НАКРАЯ ЩЕ СИ ПОЛУЧАТ ЗАСЛУЖЕНОТО.
6
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турция може да си прави каквото иска, докато САЩ и Русия решат, после е ясно.
5
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Продължавам да смятам, че Ердо няма разумен ход в Сирия. За защита на интересите на Турция, има нужда да окупира, част от Сирия, но това е в разрез с обявената от Русия и Ирак идея за цялост на територията на САР. За тази си задача, използва про турски групировки които не контролира, а и те попадат под определението терористи и САА и поддръжници, си ги мачкат системно. Не играе и със САЩ, които имат свои интереси със част от кюрдите. Не може да седиш на два стола. Или ще настъпи Русия или САЩ.
4
43
 
14
 
! Отговори
Ердоан Емек Сики преди 4 години
Слава на свободен Кюрдистан! ПКК - победа!
3
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както каза Ердоган тази вечер:Щом САЩ ни мотаят, ние сами ще си изрежем пъпа.
2
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СЗН и ИД са едно и също. Просто терористите обличат едната или другата униформа в зависимост каква е нужна на САЩ.
1
22
 
28
 
! Отговори
НАТО е с Турция! преди 4 години
Ердоган е прав, Турция исторически и етнически има права над 1/3 от територията на Сирия и е редно да си върне земите!