Разпускането на парламента във Великобритания - незаконно

Върховният граждански съд на Шотландия поиска парламентът да бъде свикан отново
11 сеп 2019 21:47, Нели Христова
11
Разпускането на парламента във Великобритания - незаконно
Снимки: Reuters

Върховният граждански съд на Шотландия постанови днес, че решението на британския министър-председател Борис Джонсън за спиране на работата на парламента за пет седмици е незаконно, предадоха осведомителните агенции.

Съдът не се съгласи с решението на съдия, който миналата седмица заяви, че съдът не е компетентен да се произнася за спирането на работата на парламента. Днес съдът заяви, че съветът на Джонсън към кралица Елизабет Втора за преустановяване на работата на парламента е "незаконен, защото е имал за цел да постави в трудно положение парламента", предаде БТА.

"Ние призоваваме парламентът незабавно да бъде свикан отново", каза депутатката от Шотландската национална партия Джоана Чери след днешното решение на съда.

Британското правителството заяви, че ще обжалва решението. "Разочаровани сме от днешното решение и ще обжалваме пред Върховния съд на Великобритания. Британското правителство трябва да представи силен вътрешен законодателен дневен ред. Преустановяването на работата на парламента е законният и необходим начин за постигане на това", каза правителствен говорител.

Парламентът спря работа от понеделник до 14 октомври. Според противниците на този ход целта е да бъдат осуетени опитите им за обстойно проучване на плановете на Джонсън за Брекзит и да му се позволи да наложи излизане на Великобритания от Европейския съюз без сделка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
7
 
1
 
! Отговори
А сега сериозно преди 4 години
Колко ли още хитрини ще приложат анти-брекситърите за да не изпълнят решението на на народа от референдума? Референдума беше за Брексит, а не за Брексит със сделка. Разбира се че ЕС няма да предложи добра сделка- иначе и други ще искат да напуснат. Лейбъристите и предателите от торите настояваки за тази лоша сделка, всъщност искат да преметнат вота на референдума. И вота на народа за ЕП на който партия Брексит отнесе всички други партии
9
0
 
9
 
! Отговори
жалко преди 4 години
минала седмица ги гледах по скай нюз лайв просто от любопитво - честно казано бях потресен. Все си мислех, че болшинството от нашите депутати са еталон за невежество, лицемерие и интереси, но британците ме изненадаха и са достойни за гинес по простотия. Половината повече са завършили Харвард, Йейлс и какво ли не, а се държат като *** и не им дреме за хората. Станаха за смях за цял свят...
8
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На чорлавия nomypнak само за 40 дена му сцепиха входчето 8 пъти. Явно обаче руските мангизи го обезболяват добре!
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сменя евроатлантическата ориентация на Великобритания. В Лондон е пълно с руски олигарси. Русофилите ще правят Брекзит.
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредния шамар за рошавия...
5
2
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
ДРЕМЕ МИ ЗА БРИТАНСКИЯ ПАРЛАМЕНТ!
4
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вети2 го бута и ако не завие ,ще гоизбута.Кралската технология се редиот векове и този хвърчатко незнае къдесе намира.Мей бе започнала да вдява,че тя е само фигурата.Ако е хитър джонето,да викна тръмпе за размяна, за да избегне линча.
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хитро го изцакаха. High Court в Англия са били в отпуска и Court of Session на Шотландия са го гледали. Да видим накрая какво ще излезе. На практика ще се върнат на положението на което Мей ги остави. За какво я смениха, като нищо не се промени, че и по-зле стана.
2
2
 
9
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
действията на джонсън са израз на неговото безсилие да постигне демократичното реализиране един резултат от демократичен референдум в който той взе участие с лъжиджонсън няма никакъв план или реална представа какво прави и в ситуация на безпомощността си прибягва към брутален авторитарен подход британия навлиза в още по дълбока криза
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Яко им/си го натресоха с тоя Брекзит.