Пекин вече има ново, гигантско, ултрамодерно летище

Капацитетът на терминала е 72 милиона пътници годишно
Обновена: 25 сеп 2019 13:35 | 25 сеп 2019 13:31, Елка Василева
25
Пекин вече има ново, гигантско, ултрамодерно летище
Снимка: БТА

Президентът на Китай Си Цзинпин откри новото летище на Пекин - ултрамодерна инфраструктура във формата на морска звезда, предаде Франс прес. Това се случва само няколко дни преди честванията на 70-та годишнина на комунистическия режим.

Международното летище в Дасин, разположено на 46 километра южно от центъра на столицата, ще функционира с пълен капацитет през 2025 година със 72 милиона пътници годишно. Това ще бъде световен рекорд за един терминал, според създателите му.

Точно преди националния празник на 1 октомври, откриването на новото летище се вписва в правата линия на "китайската мечта", която Си Цзинпин предлага на сънародниците си.

Новото летище ще намали пътникопотока на сегашното международно летище на Пекин - столица, чиито три терминала са разположени североизточно от разпръснатата във всички посоки метрополия.

Тази инфраструктура, нареждаща се на второ място в световната класация след летището в Атланта в САЩ, вече почти е запълнила капацитета си с малко над 100 милиона пътници годишно.

С повишаването на жизненото равнище и апетита на китайците за пътувания въздушният транспорт в азиатската страна е в разцвет. Според Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) в средата на 2020 година Китай ще надмине САЩ и ще стане водещият въздушен пазар в света, пише БТА.

При тези условия се очаква столицата да приеме 170 милиона пътници през 2025 година. Те ще бъдат разпределени между двете летища.

С площ от 700 000 квадратни метра новата структура претендира да е най-големият летищен терминал в света. Тя е проектирана от архитектката от британско-иракски произход Заха Хадид, която почина през 2016 година, и инженерното подразделение на Парижките летища.

То е покрито с монолитен покрив с площ, равняваща се на 25 футболни игрища.

За разлика от класическите терминали новата сграда е конструирана изцяло на височина с две нива за заминаващите и още две за пристигащите. Точно под терминала е разположена гара за метро и високоскоростни влакове.

С експресна линия ще може да се стигне до центъра на града за около 20 минути, но съществува риск връзката със сегашното летище, което е на 67 километра, да е по-сложна.

Проектът е струвал 120 милиарда юана (15 милиарда евро) или 400 милиарда юана, ако броим железопътните и пътни връзки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: Пекинлетище
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Честито! Велик народ!
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До kravarТова "кравари" и точен превод н каубои, така че ви рипай! Рипай, когато превеждат "фак ю" като "майната му"!
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В ютуб има видео за летището - умопомрачаващо.
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Велика държава. Те ще таковат майката на краварите.
17
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китай взе най доброто от Комунизма и Капитализма и го по Китайчиха и ги вижте до какви върхове достигнсха. Там нямат партии които да крадат. Власта е в ръцете на Комунисти които за всяка кражба наказват със смърт. Е как няма да са добре като всички пари отиват в хазната. Няма олигарси няма Мутри няма партии и всичко е за народа. Държавата командва всичко и всички. Така трябваше да направи Правешкият Каскет ама откъде толко акъл.
16
11
 
2
 
! Отговори
да преди 4 години
КАТАЙ НЕ Е КОМУНИЗЪМ А Е ФАШИЗЪМСАЩ СЕ УСЕТИХА, НО МИСЛЯ ЧЕ Е КЪСНОЕДНА ПАРТИЯ НА ВЛАСТ И НАЛИЧИЕТО НА МИЛИАРДЕРИ Е ФАШИЗЪМДРУГИ ПАРТИИ НЯМА И ТО С ЗАКОН КАКТО БЕШЕ У НАС И В СССРСМАЙВАЩОТО Е ЧЕ ПРИ ФАШИЗМА ДЪРЖАВИТЕ ИЗЛИТАТ ИКОНОМИЧЕСКИ--ТОВА ГОВОРИ КОЛКО Е ТЪПО ЧОВЕЧЕСТВОТО-НО ТОВА СА ФАКТИТЕ
15
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това не е в никакъв случай мегаломански проект. Това е просто второто летище на Пекин. Както се развиват и трето ще им потрябва.
14
7
 
2
 
! Отговори
kravar преди 4 години
До А наздраве!Ти *** трябва да си...когато наричаш някои кравари, естествено се самооценяваш като ***!
13
1
 
8
 
! Отговори
А наздраве! преди 4 години
Краварите вече им е ясно къде отиват в класацията.
12
3
 
9
 
! Отговори
към 9 преди 4 години
Как така китайците да нямат огромни развойни центрове? Та те са 1 в 5G технологиите. Имаш ли бегла представа какво преимущество, какво господство дава 5G технологията на този, който я разработи и внедри по целия свят? Ще се сетиш, когато в съвсем близкото бъдеще се събудиш от летаргията.
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега Грета Ротенспергер да отиде да им го бутне, да видат те!
10
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пекин е един от центровете за концентрация на управлението на най-новия световен ред. По право му се полага ултрамодерна инфраструктура във формата на морска звезда.
9
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китай е Япония с ресурси и ядрено оръжие.
8
17
 
5
 
! Отговори
V преди 4 години
Нищо развойно нямат китайците .Просто купуват машини и технологии като всички и си правят сами нещата ,а не купуват ф16 като нас ;) Като не могат да си направят двигател си го купуват .Останалото е много по добре да си го направиш сам със сегашните машини и технологии .Кво развойно са направили? Смарт фона ли откриха ? Персоналния комп. ли ??? Видяха че само трябва да минат на нано ниво под конкуренцията и да копират или да си купят архитектурата .Купуват си я от коалком ,но правят и тяхна ;)
7
6
 
16
 
! Отговори
така като гледам преди 4 години
демократичните режими в "развитите" страни са поели стремглаво надолу, докато китайците където няма демократичен режим вървят само напред и нагоре :))
6
0
 
6
 
! Отговори
Енгелс преди 4 години
До ГАДОРЯНЯвно нищо не разбираш от социализъм и научен комунизъм.
5
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората строят и се движат напред с умопомрачителни темпове, а нашата му Тра ходи в Япония и се прави на пехливан, като чупи дъски!?!?!?!?!?!?Ч?Боже, защо в България нещата са все такива?
4
6
 
19
 
! Отговори
бай Тошо преди 4 години
Вече може официално да се каже, че Китай е най-развитата икономика в света! За тез дето твърдяха че Сащ нямало да загубят лидерството си - ами ето, загубиха го и вече не са номер едно. Скоро няма да са и номер две :)
3
6
 
16
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 4 години
Комунизма се провали по всички географски ширини, но в Китай цъфна и върза. Явно не е до режима , а до хората. Китайците и киберсоциализъм да им сложат и пак ще са номер едно.
2
2
 
16
 
! Отговори
Дани преди 4 години
Ти не прочете ли че доходите на китайците растат и те вече пътуват масово?Вече две години ги гледам по летищата. Тази година в МОксва ги гледах, на всеки 5 самолета, които излизат единия е на китайска авиокомпания.