Зеленски пред ООН: Помогнете ни за края на войната с Русия

Украйна се стреми към "гарантиране на мир по цивилизован начин"
25 сеп 2019 21:48,
43
Зеленски пред ООН: Помогнете ни за края на войната с Русия
Снимка: Reuters

В първото си изказване пред Общото събрание на ООН президентът на Украйна Володимир Зеленски не спомена американския скандал, в който беше намесен, и вместо това говори за ужасите на войната и продължаващия конфликт с Русия, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата

Зеленски категоричен: Ще се борим да си върнем Крим!

В началото на изказването си Зеленски показа боен патрон като доказателство за руската агресия срещу страната му, предаде ТАСС. "От такъв патрон, който струва 10 долара, в Донбас загина, защитавайки Украйна от руската агресия, украинският певец Васил Слипак", каза Зеленски.

"Пет години продължава войната в Донбас, изминаха пет години, откакто Русия анексира Крим. Днес, когато има хиляди страници по международно право и съществуват стотици организации, призвани да защитават мира, именно нашата страна с оръжие в ръка, губейки свои граждани, отстоява своя суверенитет и териториална цялост", посочи Зеленски от трибуната на Общото събрание.

В изказването си днес Зеленски призова световните лидери да помогнат за разрешаване на войната с Русия. В глобализиран свят "няма такова нещо като войната на някой друг", каза украинският президент. "Всеки лидер носи отговорност за съдбата не само на собствената си страна, но и на целия свят", подчерта Зеленски, цитиран от ДПА.

Той изтъкна, че Украйна се стреми към "гарантиране на мир по цивилизован начин".
"Първостепенните ми цели са връщането на всички окупирани украински територии, но не с цената на живота на украинци", каза още Зеленски.

Днешната реч на Зеленски беше произнесена по-малко от денонощие, след като срещу президента на САЩ започна официално разследване за импийчмънт. То бе отчасти предизвикано от телефонен разговор на Зеленски с Тръмп на 25 юли.

Център на проблема е дали Тръмп е злоупотребил с президентските си правомощия и е искал помощ от Украйна, за да подкопае позициите на противника си демократ Джо Байдън и подпомогне собственото си преизбиране, посочва АП.

Зеленски днес публикува в Туитър снимка, на която той и съпругата му са заснети с Тръмп и неговата съпруга. Зеленски обяви, че се е срещнал с Тръмп вчера на прием в ООН във връзка с откриването на сесията на Общото събрание, предаде ДПА.

Същевременно руският външен министър Сергей Лавров днес каза пред журналисти, че е обсъдил уреждането на ситуацията в Донбас по време на кратък разговор с президента Зеленски, предаде ТАСС.

"Това не бяха преговори, а разговор. Обсъдихме как стоят нещата", каза Лавров. "От двете страни беше изразена заинтересованост ситуацията в Донбас да бъде уредена в съответствие с Минските договорености. Главното е, че президентът на Украйна каза това", посочи Лавров.

По-рано дипломатически източник в Ню Йорк съобщи, че Зеленски и Лавров са разговаряли на приема, даден от американския президент в чест на държавните глави - участници в 74-ата сесия на Общото събрание на ООН.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"В началото на изказването си Зеленски показа боен патрон като доказателство за руската агресия срещу страната му,"Хахахах тоя пич явно наистина е бил комик преди да стане президент. Остана само Колин Пауъл да се присъедини към цирка размахвайки добре позната епруветка като доказателство за химическа атака.
11
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хаха, ***, комедиант, да му помогнели?? Заедно с Русия ще му бият канчето..
10
7
 
16
 
! Отговори
стоев преди 4 години
Не ми харесват червените мафиоти от Кремъл но си споням че преди 5 или 6 год.точно в тн окуп.територии украинците искаха да забранят руския език при милиони руско говорящи.Затова да не се подскачат като ощипана вдовица.
9
21
 
6
 
! Отговори
Слава Україні преди 4 години
Героi - Слава!
8
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"В първото си изказване пред Общото събрание на ООН президентът на Украйна Володимир Зеленски не спомена американския скандал, в който беше намесен"Имате предвид искането на Тръмп украинската прокуратура да разследва как точно уволненото от армията наркоманизирано синче на Байдън се е уредило със сладък пост в борда на директорите на украинската петролна компания след майдана ли?
7
22
 
9
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Нали Русия искала мир!?Къде и е мирът? Иска кръв, това е истината!
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички приказват едно преди изборите, после правят съвсем друго. Политиката е шозофрения
5
6
 
5
 
! Отговори
А бе преди 4 години
До Анонимендо 1За 10$ може да е нещо едрокалибрено,те укрите си падат по ефектите.
4
10
 
18
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Клоуна се прави на интересен. Първо руските патрони не струват по десет долара, второ войната я започнаха бандеровци избивайки цивилното население в тези райони и когато хората се вдигнаха на самозащита се вида колко струват укрите и трето Крим не е анексиран, а се проведе референдум на който хората си казаха думата.
3
5
 
15
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Актьорчето се прави на интересно,ама и с това ще си остане.
2
7
 
20
 
! Отговори
ГРАЖДАНСКАТА ВОЙНА преди 4 години
е следствие на нацисткия ПРЕВРАТ, спонсориран от САЩ и с благословията на ГЕРМАНИЯ и ФРАНЦИЯ. За каква война с РУСИЯ бълнува тоя. Ако беше тъй нямаше да се крият 2014 киевските войници на руска територия когато ги приклещиха опълченците на ДОНБАС. Ако РУСИЯ воюваше с УКРАЙНА първо войната отдавна да е свършила на западната граница на УКРАЙНА и Зеленски нямаше да е президент
1
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"От такъв патрон, който струва 10 долара.."А? Толкова е цял пълнител за АК и то на дребно?!?