Белгийският филиал на "Томас Кук" обяви фалит

Британският регулатор разследва сметките на компанията
1 окт 2019 16:35, Елка Василева
8
Белгийският филиал на "Томас Кук" обяви фалит
Снимка: Reuters

Търговският съд в Гент обяви фалит на "Томас Кук Белгия".

Още по темата
Това е най-големият фалит на британския туроператор в тази страна, където за него работят близо 500 души, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

След фалита на 24 септември на три други местни компании, засягащ 75 служители, това е най-тежкото решение (като се имат предвид работните места), което преди една седмица "Томас Кук Белгия" твърдеше, че иска да избегне.

Междувременно британският регулаторен орган за одит съобщи днес, че е започнал разследване на сметките на туроператора Томас Кук малко повече от седмица след фалита му и след дълги месеци на финансови затруднения, предаде Франс прес.

Регулаторът обяснява в кратко комюнике, че ще разследва одита, направен от консултантската компания "Ърнст енд Янг", за различни финансови операции през отчетната 2017-2018 година (приключила прeз септември).

Британският регулаторен орган си запазва възможността да започне други разследвания, свързани с Томас Кук и с други регулаторни органи. В зависимост от изхода на разследването регулаторът може да наложи финансова санкция или да изпрати случая в съда.

Фалитът на "Томас Кук" вече е предмет на две разследвания - едното от държавния орган за ликвидациите и друго разследване, започнато от парламентарната комисия по икономически въпроси, което трябва да разследва бившите ръководители на компанията и одиторите им.

Информацията за това разследване на "Томас Кук" идва след като изненадващият фалит на компанията преди близо 10 дни повдигна редица въпроси за управлението й, най-вече през последните години.

В момента на фалита финансите на групата се топяха като сняг на слънце, което накара банките й да поискат да намери допълнително финансиране от 200 милиона лири, за да оцелее и да започне план за възстановяване, изработен от китайската компания Фосун на обща стойност 900 милиарда лири.

Фалитът доведе до закриването на около 9000 работни места във Великобритания и до невижданото досега през мирно време извозване на 150 000 туристи от британските власти.

По данни на Службата за гражданска авиация на Великобритания 115 000 летовници са върнати в Обединеното кралство от началото на операцията, започната на 23 септември. Очаква се тя да приключи на 6 октомври, припомня АФП. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: фалитТомас Кук Белгия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
До НезнайкоДа имат съкращения и тем подобни ясно ама да фалират ,не го разбирам Естеството на работа е такова че накрая може и само един човек да раработи ,ако толкова е намалял бизнеса
5
0
 
2
 
! Отговори
Незнайко преди 4 години
Не мога да разбера как може да имат такива дългове? Те са просто едни посредници. Довеждат туристи и прибират комисион от хотела. Нямат да влагат в машини, в цехове , в материали, в продукция. Нямат да си чакат парите от клиенти/ при тях дори им предплащат/.Нямат залежала продукция. Имат едни голи офиси, вероятно под наем, разходи за персонал и реклама - нищожни на фона на броя туристи.И толкова.Тези евтини пакети не са от тях.Изцедили са хотелите за цена и пак са си калкулирали комисион.И пак.
4
1
 
7
 
! Отговори
Бг агроном преди 4 години
Фалира английското ТКЗС хората с комбайни жънат по света ,, Интернет,, а те горките още с ралото ,,офиси,, се мъчат. Селинджърите иначе добре им го набиха на нашите текезесари ,, бизнесмени,, от слънчака.
3
0
 
17
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
По-интересно щеше да е ако не беше фалирал белгийският филиал на Томас Кук.
2
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Капитализмът пак фалира.
1
5
 
10
 
! Отговори
Томас и Джери преди 4 години
Трябва ли да плачем?