Горанов призна: Направихме всичко за "Фолксваген", дори повече

Държавата се стреми към обратна миграция на специалисти
183
Горанов призна: Направихме всичко за "Фолксваген", дори повече
Снимка: БТА, архив

При преговорите с "Фолксваген" направихме всичко, което можем, дори и повече. Това коментира финансовият министър Владислав Горанов на икономически форум в Пловдив.

Той посочи, че такива инвеститори искат много привилегии, на 100% изградена инфраструктура и съпътстваща такава.

Всъщност такива компании очакват домакините да извършат инвестицията, а те да дойдат само с "ноухауто" и технологията, но това могат да си го позволят големите държави, каза Горанов.

По думите му 90 процента от преговорите с гиганта са били за инфраструктура от всякакъв вид. Той добави, че свързването на Северна България и проекта за АМ "Хемус", както и връзката с "Дунав мост 2", са основен приоритет на правителството за завършване на магистралните пръстени на България.

Още по темата

Според вицепремиера Томислав Дончев е важно облекчаване на процедурите за инвеститорите, влизащи в тях, но и това трябва да се уреди със специален закон. Той смята още, че през следващите години индустриалните зони трябва да са обект на различни видове стимули, но с ясен регламент и ангажимент от страна на държавата и местна власт за изграждане на съпътстваща инфраструктура. Според Дончев естествена еволюционна стъпка за това е обединението на различни общини и посочи като пример Симитли и Благоевград.

Вицепремиерът коментира, че като не е дошъл "Фолксваген" у нас, "ще дойде някой друг и то в близките две-три години, защото има натрупване на много предпоставки за това и то е неизбежно". Дончев даде като пример концентрацията на над 250 фабрики, произвеждащи компоненти в автомобилната индустрия, но и привлекателната данъчна среда, предаде БТА.

Страната ни е предприела редица стъпки за увеличаването на доходите и на заплатите в публичния сектор, но в посоката, в която работи и бизнесът, заяви Горанов. Финансовият министър посочи още, че страната ни не може да поддържа ниска цената на труда, защото скоро няма да има кой да я предлага. По думите му обратна миграция на специалисти по примера на прибалтийските страни е станала, когато доходите са достигнали 50-60 процента от средните доходи в ЕС.

В момента в нашата страна доходите са 49-50% от средните за ЕС, а българските емигранти са около милион за последните 15 години. За връщането на мигрантите обратно съществен фактор е заплатата, но също така важни са разполагаемият доход, данъците, битовият комфорт и съпътстващи фактори на околната среда като инфраструктура, сигурност, чистота на въздуха и социални придобивки. Това е комплекс от фактори, който зависи от държавата и от местните власти, каза още Горанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Егати цирка!Скоро всички, които сега се тупат в гърдите, че са от ГЕРБ, ще отричат един през друг, че някога са чували дори за подобна партия!!!!!!!!!!
84
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КАТО СИ НАПРАВИЛ ВСИЧКО ПЪК ИЗБРАХА ДРУГИ ЯВНО ТРАБВА ОСТАВКА АМА НАДАЛИ -НАИ ТРЯБВА ДА ЦОЦА ОТ НАС.НАКРАЯ ВСИЧКИ СИ ПЛАЩАТ ПРЕД ОНЯ ГОРЕ НЕ ПРЕД БОРИСОВ.АКО ТОЯ НЕ СИ Е ПЛЕТИЛ ЩЕ МУ ГО ПЛАЩАТ НАСЛЕДНИЦИТЕ МОЖЕ И ПО -ЗЛЕ ДА Е
83
0
 
19
 
! Отговори
майорски преди 4 години
за какви заводи говорите ....европейската стратегия за нас е предопределила друго за България ...селско стопанство ...туризъм и това е !българите да учат езици ....за да могат слугуват на европейциските туристи....барове ..наркотици ....и дрога ....алкохол ....казина ..иплейметки ....и беззаконие ....да могат като дойдат европейците да се изкефятинженери..програмисти ....лекари...химици физици.... няма смисъл.... теа са потенциялни емигранти ....
82
2
 
18
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 4 години
Не са нито първите нито последните ,които няма да направят нищо у нас и с нас.
81
1
 
18
 
! Отговори
майорски преди 4 години
преди около 20 години (1995-1998) роувър бяха дошли на нашия пазар...направиха фабрика ...исля че беше във Бъргас ...или варна ...започнаха призводство ...първите модели (нисък клас) излезнаха на пазара я България ...родно производство ......Тогавашните демократи СДС ....затвориха фабриката.....Защо го спряхте !!!?? Тогава все още имахме специялисти .....квалифициран персонал...а сега се молите на Германците ....*** народ ...*** политици слаба държава ...разграден двор !
80
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този да хване и да се гръмне. Могат да дадат 1.4 млрд. долара за 8 самолета, а не могат да дадат за привличане на Фолксваген в България. Абсолютни ***...
79
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Да допълня...Да те поправя патриоте...германците са по целия свят...и не само със концерна Фолксваген. И проивеждат при всякакви законодателства. Само в БГ нещат. А? Защо ли? Ами защото "има защо"
78
4
 
12
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
До Kolio 73 Да приемем че германците правилна не дойдоха у нас , но какво пречеше да отидат в друга европейска държава , а не в Турция ? Явно не им харесва европейското законодателство и търсят да се измъкнат.И те мошеници.
77
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горанов, Началника Ти нека да продължава , като обикаля тук-там, да приказва че "материала в държавата Му" ...бил такъв и онакъв и ще има да чакате...да чакате следващата Тесла по простите кратуни
76
0
 
28
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
Социалните придобивки полека и внимателно ги унищожихте , вместо да надграждате.
75
0
 
37
 
! Отговори
Тихия преди 4 години
Само заради нещо такова трябва да подадете оставка, некадърници такива. Къде е ония, койото уж беше в основата на взаимоотношенията с VW и е направил всичко, а Радев да не се бъркал. 2 млрд. за самолети на зелено, а не можете да обещаете инфраструктура на VW. Общо взето това са моментите, в които реално се вижда, какви нещастници и каква банда от *** ни управлява вече 30 г. Маскари сте и бял ден няма да видите!
74
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе Горанов, то даже емигрантите ни избягаха от мутро територията, вие чакате Фолксваген да дойде. Смех големи
73
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То тези който в миналото са инвестира ли тук,, сега бягат панически, вие чакате нови големи инвеститори.
72
0
 
33
 
! Отговори
До 76 За България преди 4 години
Южен поток не го спря Германия а трима американски сенатори дойдоха и нашите постоянно наведени политици се отказаха
71
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой ми cрa в гащите?Това ли казва Горанов...
70
0
 
29
 
! Отговори
ггг преди 4 години
Г...-оранов, напускай. ти си меко казано некомпетентен. Тиквата, да те маха. Слаб министър си. Слаб политттик.
69
3
 
30
 
! Отговори
Млад Работещ преди 4 години
Харесвам част от хората, дори гласувам за тях, но тук станаха смешни и няма по-точна дума да определи тази издънка. Горанов трябва да бъде изритан с 300, а Томислав Дончев не знам къде изгуби дар словото си - "ще дойде някой друг". Тате може ли шоколад? От него се развалят зъбите сине... ГЕРБ губят това, с което се хвалеха през цялото време, а именно младия, работещ, образован електорат.
68
0
 
24
 
! Отговори
За България преди 4 години
За България Южен поток не може,но за Германия Северен може.Инвестиция изван ЕС без регулации в Турция може,но за България в ЕС с регулации не може.За Канада когато Германците искат да прават бизнес с нея отстъпки се прават. НО не е проблем правилото на ЕС,че ако има и един член от ЕС с визи бизнес не може да се прави докато не се махнат визите.
67
0
 
22
 
! Отговори
РРР преди 4 години
Пари няма.. затова Т-И-К-В-А-Т-А си направи заплата 7К месечно. Пари няма за сестрите. Няма пари за учителите. Има пари само за твойта заплата.Как можа да си направиш заплатата 14 пъти минималната. Еми,как ще има пари?ПРИ УСЛОВИЕ, ЧЕ ТИКВИ, МИНИСТРИ... ВСИЧКИ ДО ЕДИН СТЕ СЛАБИ ПОЛИТКОВЦИ И ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ СЕ ИЗЛОЖИХТЕ С ГЕРМАНСКИЯ ЗАВОД. СЕГА ЩЕ СИ НАМАЛИТЕ ЛИ ЗАПЛАТИТЕ?КАК ТАКА ДЪРЖАВЕН ЧИНОВНИК ЩЕ ВЗИМА 14-30 ПЪТИ МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА? А, ПЪК СТЕ НЕКОМПЕТЕНТНИ С ЕДИН АВТО ГИГАНТ ДА СЕ ОП
66
0
 
21
 
! Отговори
az преди 4 години
абе нашите не разбраха ли , че на германците не им трябва евтина работна ръка ( както се изрази Боко) ами трябва им да работят качествено а да работиш качествено трябва да имаш добро възнаграждение за това. За жалост в България не сме го научили тоя тертип за работа, прави са си германците