Ще си отмъсти ли Пекин на Хонконг?

Западни медии: Ако Си отстъпи, какво ще стане с други градове
7 окт 2019 23:00, Елка Василева
43
Ще си отмъсти ли Пекин на Хонконг?
Снимка: архив, Reuters

Пекин ще си отмъсти на Хонконг, предрича британският в. "Файненшъл таймс", предупреждавайки, че космополитният азиатски град, готвещ се за предстоящите ответни мерки, няма никога повече да бъде същият.

В Китай има афоризъм, означаващ "да отмъстиш, когато дойде подходящият момент" и лидерите в Пекин го използват, обсъждайки хонконгския проблем. Досега китайските представители използваха предимно помирителен тон, но дори ако протестите спрат веднага, централните власти ще си разчистят сметките. Градът никога няма да бъде отново същият, предупреждава британското издание.

Протестиращите, запознати с китайската история, са наясно с предстоящите ответни мерки, което придава на тяхното движение нихилистична нотка. "Ако ние изгорим, ще горите с нас", гласи един от най-често срещаните лозунги, написани със спрей по стените на централния бизнес квартал.

От своя страна управляващата Комунистическа партия също научи важен урок от реакцията си на предишния мирен протест през 2014 г., който доведе до затягане на хватката на Пекин над Хонконг, включително ответни мерки срещу лидери на движението, местни политици и медии.

Още по темата

Изводът на централните власти от последните месеци на недоволство в автономния град е единственият възможен в авторитарна система: че предишният път са действали прекалено меко. Когато моментът назрее, те трябва да действат безкомпромисно, за да накажат Хонконг.

Също като в Китай след 1989 г. хонконгската образователна система ще бъде променена, за да пропагандира "патриотични" идеи, "ненадеждните" чиновници и съдии ще бъдат сменени, медиите ще бъдат поставени под контрол, а бизнесмените ще трябва да показват лоялност. Вероятни са масови арести и контрол над интернет. Това е най-добрият сценарий, ако протестите спрат веднага - което е малко вероятно.

Реалностите на комунистическото управление не позволяват отстъпки на недоволни провинции. Ако Си Цзинпин отстъпи сега, какво ще стане с други градове? Ако не накаже строго територията, останалата част от страната и политическите му врагове ще усетят слабост, а няма да приветстват неговата сдържаност.

Точно защото усещат какво предстои, жителите на Хонконг вероятно няма да се върнат спокойни към нормалния си живот. Никоя страна не може да отстъпи и шансът за поява на войници по улиците на Хонконг нараства с всеки изминал ден. В този случай обаче хонконгската полиция вероятно ще избере да се присъедини към бунта. Колкото и да е мразена в момента, полицията се състои предимно от говорещи кантонски местни жители, докато армията е съставена от говорещи мандарински китайски войници от Севера, подчертава "Файненшъл таймс".

Подобен сценарий вероятно ще лиши Пекин от лукса да избере как и кога да накаже града. Но отмъщението приближава, предупреждава британското издание, цитирано от БТА.

Наложената от властите забрана да се носят маски по време на протестите може да е началото на ответните мерки, пише в. "Ню Йорк таймс". Когато хонконгската лидерка Кари Лам я обяви, тя подчерта, че градът не е в извънредно положение. Това послание беше внимателно преценено, целейки да покаже, че правителството взема мерки за защита на обществената сигурност, без да предизвика повече насилие.

Освен това пропекинските лидери и политици - от умерените като Лам до поддръжниците на твърда линия, са решени да се справят с размириците и да не дават на централното китайско ръководство причина да се намеси.

Опитите за възстановяване на реда, без да се стига до повече протести, ще бъдат обаче затруднени. Местните лидери обмислят налагането и на други мерки, но рязко различаващите се оценки на забраната за маските подчертават колко трудно би било постигането на компромис между местното правителство и протестиращите: за висшето ръководство, забраната беше умерен подход, избягващ предложените далеч по-екстремни мерки. За протестиращите това е проява на най-големите им страхове, отслабване на гражданските свободи, които различават полуавтономната територия от останалата част на Китай и признак, че Пекин ще окаже още повече влияние върху града.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: ПекинпротестиХонконг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Човека в сянка, великия кормчия в страх да не загуби власта си и също носител на робството присъщо на тяхната система.
34
0
 
0
 
! Отговори
шопендар преди 4 години
опитват се да им спретнат китайска пролет,,но едва ли ще стане.
33
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китай ще ги смаже като кравешка торта.
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боят е стар традиционен възпитател в Китай.
31
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Снимката *** кефи. дано да го е ударил праз лицето та да му остане спомен до края на живота
30
6
 
8
 
! Отговори
антисоросоид преди 4 години
ще гледаме шоу как китайския дракон смазва сороскитепротестари в хонгконг. Ще бъде приятна гледка
29
3
 
15
 
! Отговори
Прасе с каска преди 4 години
Не знам за какви демократи пишете. Имаме само едни вандали които само разрушават.Ако това стане в САЩ или ЕС ще има много бой и убити. Вижте Франция и жълтите жилетки, а там нямаше такива варварски изяви.
28
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 33 Ами...каква свобода ! Та до сега да не са били роби ? Рано си се надрусал бе зомбиран Сър Гендар Сороски.
27
13
 
15
 
! Отговори
Ами... преди 4 години
Вкусили веднъж свободата, в Хонгконг нещат комунисти. Може ли някой да ги вини? От проспериращ независим град се превръщат в поредната червена дупка. Жалко наистина!
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Снимката е добра.
25
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те тия китайци да не се отварят много с армията си, че едно време 1 милион монголци с Чингиз хан подчиниха 500 милиона китайци.
24
1
 
4
 
! Отговори
До 28 преди 4 години
Ами как какво - имаха едни магнетофони "Каштан" големи колкото 32 инчов телевизор. Аз пък имах от Хонгконг една линийка, която в единия край имаше часовник, а в другия - калкулатор. Баща ми я беше донесъл не знам от къде.
23
7
 
13
 
! Отговори
до 1947 преди 4 години
А, "демократите" не си играят с референдуми. Те направо бомбардират като в Сърбия, Ирак, Либия, Сирия... И в Китай биха бомбардирали, и в Русия..., АМА.
22
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китай при всички положения губи. Не е проблем да смаже протестите и да вкара груба сила, но това ще значи край на Хонконгската борса и парите минаващи през нея.
21
12
 
11
 
! Отговори
толерантен преди 4 години
Китайските мъдреци няма да се вържат на номерата на полезните ид иоти на сорос.
20
5
 
14
 
! Отговори
саксофон преди 4 години
Разделяй, насъсквай едни срещу други и владей. Като Китай-Хонг Конг, Китай-Тайван, Индия-Пакистан, СК-ЮК, Русия-Украйна, Сърбия-Хърватия, България-Македония, Европа на ЕС-Русия... Кипър...
19
4
 
5
 
! Отговори
Ще има бунтове преди 4 години
Кило свинско на китайската борса е вече 11 лева килото.В магазина-20.
18
9
 
12
 
! Отговори
Историк преди 4 години
Японците само преди 60 години размазаха Китай за 2 седмици.Да не се отварят много,че в цялата си история китайците са яли лобут до скъсване!Могат да тероризират само тибетските монаси.
17
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обединение на Северна Ирландия и Република Ирландия!!Скоро ще стане и това.................с тоя Брекзит и изкукалия рижав клоун Борис Джонсън!!!
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Северна Ирландия..................вън от Великобритания!!!