За седмица 24 000 туристи се отправили към Саудитска Арабия

На 27 септември Рияд обяви въвеждането на туристически визи
8 окт 2019 19:56,
31
За седмица 24 000 туристи се отправили към Саудитска Арабия
Снимка: Reuters, архив

Саудитска Арабия днес се поздрави с броя на чуждестранните посетители в кралството за 10-те дни от въвеждането на туристическа виза. Става дума за 24 000 души, съобщи държавната телевизия Ал Ехбария, цитирана от Франс прес.

Саудитска Арабия обяви на 27 септември, че въвежда за първи път туристически визи, отваряйки вратите си за летовници с цел да диверсифицира източниците си на ресурси, след като засега хазната й е напълно зависима от петрола.

За 10 дни близо 24 000 чужденци са влезли в Саудитска Арабия с туристическа виза", обяви днес Ал Ехбария, позовавайки се на данни на саудитското министерство на външните работи и представяйки цифрите като успех.

До 27 септември ултраконсервативното кралство даваше визи само за бизнесмени и мюсюлманските поклонници, посещаващи Мека и Медина.

Министърът на туризма Ахмед Хатиб нарече старта за издаване на туристически визи исторически момент и посочи, че чужденците ще могат да се възхитят в Саудитска Арабия на пет обекта, влезли в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Новите визи са едногодишни, позволяващи многократни посещения за престой до 90 дни, пише БТА;.

Според новите разпоредби гражданите на 49 страни, сред които са САЩ, Австралия и редица европейски страни, както Малайзия, Сингапур, Южна Корея, Китай и Казахстан, могат да получат виза при пристигането си в Саудитска Арабия.

На информационния сайт за визовата политика бе посочено, че се либерализират и строгите изисквания към облеклото на жените - раменете и колената ще трябва да са покрити, но отпада изискването да се носи "абая", черна дреха, покриваща цялото тяло. Подчертава се, че туристките трябва да се обличат скромно.

Туристите, които не изповядват исляма, както и досега не могат да посещават светите за мюсюлманите градове Мека и Медина. За чужденците остана и забраната за употреба на алкохол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки ден статия за са.Не разбрахте ли, че пясъци и камили могат да се гледат и по телевизията и не трябва са плащаш.Да ви се изакам на са.
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отишли са да обарват саудитки.
6
0
 
3
 
! Отговори
Бабу преди 4 години
Аз пък нЕма да хода там. Не стига че им пълня касичката с колата всеки ден а сега и да им ходя на крака. Айде няма нужда .
5
0
 
7
 
! Отговори
Колю преди 4 години
Айде няма нужда...
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега ли започва. Аз се чудех какъв е този спам, всяко второ видео в тубата рекламираше С. Арабия като туристическа дестинация. Много агресивно, дори се оплаках.
3
0
 
9
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
Води ли се статистика колко са се върнали живи?
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А колко на Слънчака? 2 или по малко?
1
3
 
6
 
! Отговори
O преди 4 години
В Ню Йорк такава огромна светеща реклама има ... на 41-ва