Ленин Морено спря субсидиите за горивата и Еквадор избухна

Съобщава се за плячкосвания в страната и за недостиг на храни в магазините
9 окт 2019 21:30, Елка Василева
31
Ленин Морено спря субсидиите за горивата и Еквадор избухна
Снимка: Reuters

Еквадор преживява дни на народно недоволство, след като президентът Ленин Морено спря субсидиите за горивата - ход, който провокира демонстрации и сблъсъци в малката южноамериканска страна. Асошиейтед прес прави кратък обзор на хаоса, в който една от най-лошите политически кризи от много години насам тласна Еквадор.

Защо в Еквадор има безредици?

Миналата седмица Морено обяви спиране на правителствените субсидии, които гарантираха ниски цени на горивата. Той каза, че ходът е част от пакет от мерки, имащи за цел да съживят еквадорската икономика. Съобщението провокира стачка на транспортни служители, която приключи няколко дни по-късно, но сблъсъците с участието на младежи и представители на туземните общности на Еквадор продължават да държат правителството под напрежение.

Големите безредици отразяват чувството на отчужденост у много хора, които и допреди това страдаха от икономически затруднения. Икономическите проблеми се коренят в големия държавен дълг, наследен от правителството на президента Рафаел Кореа (2007-2017 г.). Приемникът му Морено също се опитва да получи заем от международни институции, особено от Международния валутен фонд.

Как се справя Морено с кризата?

Президентът възприе твърд подход и каза, че няма да се откаже от решението си за субсидиите за горивата и обяви извънредно положение, когато демонстрациите започнаха да излизат от контрол. Правителството съобщи, че около 350 души са задържани за блокиране на движението по пътищата, възпрепятстване на обществените услуги и за атаки срещу полицаи.

Още по темата
Морено може би се надява да се справи с демонстрациите и смята, че в крайна сметка те ще затихнат. Ситуацията обаче става все по-неприятна с появата на демонстранти от туземните общности, което подчертава задълбочаващите се разделения. Появиха се информации за плячкосвания и признаци за недостиг на хранителни продукти в някои магазини, което влошава положението на хората, които и до този момент с усилия задоволяваха основните си нужди.

Правителството твърди, че икономическата парализа, която причиняват уличните протести, струва на Еквадор 70 милиона долара дневно - ситуация, която, докато трае, вероятно ще засилва общественото недоволство.

Колко уязвим е Морено?

Еквадорският президент направи обръщение в понеделник вечерта (след пореден ден на протести, барикади по пътищата и други смущения на нормалния живот) по националната телевизия, като съобщи, че е преместил правителствената администрация от Кито в пристанищния град Гуаякил.

Въпреки политическата несигурност и разпространяваните за президента слухове, някои експерти са на мнение, че за него не съществува директна заплаха да бъде свален или принуден да подаде оставка. Изглежда, че Морено има подкрепата на военните.

Освен това опозицията е разделена между тези, които се дистанцират от наследството на Кореа и верни поддръжници на бившия лидер, чието управление бе помрачено от опасения за корупция.

Има ли прецедент на кризата в Еквадор?

Еквадор е преживявал подобни кризи и в миналото. Най-скорошната беше през 2005 г., когато президентът Лусио Гутиерес, пенсиониран офицер от армията, подаде оставка след продължили няколко дни протести, в които се включиха и представители на туземните общности. Военните мълчаливо одобриха оставката, провокирана от растящата съпротива срещу някои политики на президента като уволнението на високопоставени съдии.

Гутиерес, който бе обвинен в уклон към авторитаризъм, бе заменен на президентския пост от вицепрезидента си Алфредо Паласио. Гутиерес по-късно се кандидатира за президент, но загуби изборите от Кореа.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КРЕПОСНИТЕ СИ ИСКАТ КОУНИЗЪМА -ДЪРЖАВАТА ДА ГИ ХРАНИ С БЕБЕРОН!
27
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
пълна заблуда стига сте се плюнчили като не разбиратегосподин ленин е американско *** и сваали предишния президент защото бяха в добри отношения с венецуелаима пълната подкрепа на краварите и ще направят всичко възможно да го спасятнали той им предаде асанж и взе заем от МВФабе като нашата банкянска мутра дето наистина е бил комунистоня поне това не е бил
26
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още една държава с провалил се социализъм. Дори и Ленин да ти е името социализма не може да просъществува без масови протести и репресии. Но в цялата тази история от няколко дни има замесено и българско име. Кристалина Гежргиева отпуска заем на Ленин, но иска от него да премахне субсидиите на бензина. Покрай тоя заем изгоря и другаря Асандж който трябваше да бъде жертван като предварително усровие за неговото получаване.
25
2
 
7
 
! Отговори
anon преди 4 години
"ленин морено"... само в латинска америка такъв кич може да съществува... тия там кви *** са всичките- не е истина...
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Харесва ми конницата.
23
15
 
5
 
! Отговори
Вервам преди 4 години
Може да не сме супер ама пак сме по-добре от тези нещастни хора и то благодарение на Бойко борисов и Фъндукува.
22
1
 
28
 
! Отговори
Ггг преди 4 години
Нали продаде Асандж...още ли не са му дали заем....ееее прецакали са го...
21
5
 
13
 
! Отговори
Г. Сомом преди 4 години
Има само един вид Добър Комунист.
20
3
 
9
 
! Отговори
Улян (ов) преди 4 години
Вся власть Моренов !
19
8
 
26
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 4 години
Защо в Еквадор има безредици?Ми щото президентът се казва Ленин. Повече обяснения не са нужни.
18
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да гори в ада заради Асандж тоя подлец!
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еквадорците получават субсидии, които да държат цените ниски? Че как няма да са бедни!
16
1
 
21
 
! Отговори
Патролеско преди 4 години
Малка южноамериканска страна? Вие се шегувате, 18 милиона и 300 000 кв. км. са малка страна :)
15
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дружно вече пишат асамблея Знаме на мира.Моцарт замисля манифестация и музикална поезия пише поеми трубадур щял да го наследява сложил връзката и опънал детство мое
14
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истинският Ленин (не този ***-жертва на малоумнитe си родители) е хомосексуалист, който умира от венерическа болест.
13
6
 
10
 
! Отговори
ъцз преди 4 години
Ще го търсят Рафаел Кореа в Еквадор но няма да го намеря... Сега в еквадор ще се върнат времената от преди Кореа... нищо добро не ги чака... Той изгони САЩ и МВФ от Еквадор сега те ще се завърнат
12
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сталинка георгиева е от най гнусните особи пръкнали се в бг
11
21
 
7
 
! Отговори
изнервен преди 4 години
До 8. Тя НИКОГА не се казвала Сталинка, кре.тен. Чак такъв из.род ли си, та и под тази новина да намериш повод да я плюеш. Ти си просто комплексар, жалък неудачник, който не е постигнал нищо съществено в живота си и затова си го изливаш на такива успели като нея, нали?
10
8
 
19
 
! Отговори
Мдам... преди 4 години
Ленин Морено си е баш комунист. Винаги се е определял като такъв, но откакто пое управлението, видя, че не всичко, което хвърчи, се яде. Както казваше М. Тачър: "Комунизмът свършва там, където свършват чуждите пари".Асанж също е част от проглеждането на Морено, че светът не се движи така, както си въобразяват комунистите.
9
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ленин?! Ха-ха! Родителите на тоя явно са били извратени за да го кръстят така, горкия!