Помпео: Романът на Оруел "1984" - реалност в Синцзян

Китайските власти държат там в лагери 1 млн. уйгури
12 окт 2019 12:06, Елка Василева
26
Помпео: Романът на Оруел "1984" - реалност в Синцзян
Майк Помпео. Снимка: архив, Reuters

Антиутопията на Джордж Оруел "1984" се превръща в реалност в Синцзян, където китайските власти държат в лагери над 1 милион представители на мюсюлманското малцинство уйгури, заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео, цитиран от Ройтерс и Франс прес.

Помпео обвини Китайската комунистическа партия, че е задържала и малтретира над 1 милион уйгури. "Романът на Джордж Оруел "1984" се превръща в реалност там", подчерта той в реч на среща на християнска организация в Нашвил, щата Тенеси.

Държавният секретар на САЩ призова Националната баскетболна асоциация (НБА) "да признае това".

В петък миналата седмица избухна криза между Китай и НБА, след като главният мениджър на баскетболния отбор "Хюстън Рокетс" Дарил Мори изрази в Тwitter подкрепа за продемократичните протести в Хонконг.

Впоследствие Мори изтри своя туит, но той бе определен от китайски медии като поредния пример за западната намеса във вътрешните работи на страната. Самата НБА първоначално каза, че е "дълбоко разочарована от неуместните изказвания" на главния мениджър на "Хюстън Рокетс", но след като бе подложена на критики от американски конгресмени, отказа да се извини и заяви, че продължава да подкрепя "свободата на словото".

Китай е един от най-големите пазари за НБА, оценяван на над 4 милиарда долара годишно.

"Всичко това започна с един туит. Мисля, че Китайската комунистическа партия може да понесе един изолиран туит", каза по-късно Помпео в Нашвил в интервю за местна телевизия.

Държавният секретар подчерта, че китайските компании в САЩ са свободни да критикуват американските политически решения. "Американските компании би трябвало да поискат да им бъдат предоставени същите права" в Китай, предположи той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като НБА продължава да подкрепя "свободата на словото", защо си променя мнението диаметрално след като бе подложена на критики от американски конгресмени.Значи режимът казва на НБА, че мисли неправилно и НБА се подчинява на режима.
3
2
 
23
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Китайците държат мюсюлманското си "малцинство" под око... А европейците са му "пуснали края"... Само не знам - от 2015 година досега - колко пресни гроба изкопаха в Германия да положат тленните останки на жертвите на Меркелските гости!И защо Помпео не приюти 1 - 2 милиона афганистанци... Още по толкова сирийци и иракчани?Защо шефа му зида стена на мексиканската граница, колко африкански Лежанци приеха Ричърд Гиър и Хавиер Бардем. Защо никой не мачка китайците с тирове?
2
3
 
3
 
! Отговори
Булгар табактъпак преди 4 години
*** ке падне
1
4
 
16
 
! Отговори
13 преди 4 години
Намерили са начин да се справят с тяхните роми. Дали е по-добър начин от нашия, кой знае, може и да е по-добър.