Румъния се връща в играта за ?1 млрд. от "Фолксваген"

Има много добри технически условия, няма проблем с работната ръка
16 окт 2019 16:12, Елка Василева
49
Румъния се връща в играта за ?1 млрд. от "Фолксваген"
Снимка: архив, Reuters

Румъния е в късия списък на страните, където "Фолксваген" може да открие нова фабрика за следващите поколения на Фолксваген Пасат и Шкода Суперб, а дискусии в този смисъл вече са инициирани от правителството в Букурещ, съобщава финансовият всекидневник "Зиарул финанчиар".

Изданието напомня, че групата Фолксваген е отложила обявяването на окончателно решение относно изграждането на автомобилна фабрика в Турция на фона на турската военна операция в Сирия. Компанията беше избрала турския град Маниса, на около 40 километра северно от Измир, а производството трябваше да започне през 2022 г.

"Инициирахме нови дискусии с групата Фолксваген тази сутрин. Румъния има много добри технически условия в момента и няма проблем с работната ръка. Направихме проучвания и има редица възможни места, където може да се построи фабрика, и разполагаме с необходимата инфраструктура и работна ръка", заяви Щефан Раду Опря, министър за бизнес средата, търговията и предприемачеството.

Още по темата

Той подчерта, че нови дискусии може да бъдат инициирани от настоящото правителство, въпреки че то беше отстранено с вот на недоверие миналата седмица.

"Румъния има добре квалифицирана работна ръка в тази сфера и имаме зони с традиции в автомобилната индустрия, където има място за развитие. Разговаряхме включително с румънски инженери в Германия и други страни, които казаха, че са готови да се върнат у дома, ако подобен проект дойде в Румъния", изтъкна още министърът.

Според данни от пазара на недвижими имоти Фолксваген е обмислял възможността да построи фабрика в района на град Арад, Западна Румъния. В Арад има както пътна, така и железопътна инфраструктура, като по този начин един автомобилостроител би имал възможност да изнася бързо произведените автомобили, отбелязва изданието.

"Румъния все още може да привлече една фабрика на Фолксваген, след като ситуацията в Близкия изток ги накара да отложат решението си за Турция. Имаме нужда от силна реакция на високо ниво от страна на правителството", коментира Габриел Сикое, председател на Асоциацията на автомобилостроителите в Румъния.

"Зиарул финанчиар", цитиран от БТА, отбелязва, че в бъдещата фабрика Фолксваген ще произвежда следващите поколения на автомобилите Фолксваген Пасат и Шкода Суперб с годишен обем от около 300 000 броя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: РумънияФолксваген
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такова мнение може само Фолксваген да каже всичко друго е 100% Провокация и Манипулация , никой не е длъжен да ви чете простотиите в тоа сайт
10
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига бе!Плевнята от някакъв си клъстер се кълне,че тука ще е завода!А той ги разбира тия неща!Бил е бизнесмен,в тиквената шайка е бил,президент даже е бил,сега книги пише!Абе голяма работа е :-) :-)
9
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 4Всъщност румъния беше СПРЯЛА дачиите, до момента в който рено не купи завода.
8
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хахха бяга от режима ердоган да не са луди да идат при режима Борисов!
7
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 2Всъщност има доста нормални инвеститори инвестирали в българия.
6
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 4Е тебеще те вземат бе плюнчо.Ти разбираш от всичко.
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако VW иска да произвежда френски автомобили, тогава да отиват към Румъния.
4
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Румъния за разлика от Мутроландия призвежда Дачия. От соц времето до ден днешен не са спирали да произвеждат. По пътищата им още се движат Дачии от Социализма. Много сполучливи и Здрави автомобили. Имат потенциал инженери и най вече обучени работници. В мутроландия имахме техникуми но уви всичко се унищожи. Къде сега може да се намерят работници които да разбират от автомобилостроене. Някой знае ли
3
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще се прожектира филма "Където и да е, само не под ГЕРБаво управление" :))))
2
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
никой нормален инвеститор не би рискувал да инвестира тук. забравете за завод за коли.
1
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха, ха, ще се изпотрепеме заради тия бракми!