"Фолксваген" реши да изчака за завода в Турция, нов шанс за България?

Действията в Сирия отлагат решението на концерна
15 окт 2019 10:25,
88
"Фолксваген" реши да изчака за завода в Турция, нов шанс за България?
Снимка: архив "Булфото"

През последните няколко месеца мениджърите на германския автомобилен концерн "Фолксваген" изпитваха сериозни затруднения, занимавайки се интензивно с въпроса за изграждането на нова фабрика за автомобили. Бързо стана ясно, че заводът трябва да бъде построен в Турция, близо до Измир, пише investor.bg

Още по темата

Местоположението се откроява от другите опции като значително по-евтино и предлага по-добри възможности за продажби, твърдят представители на Борда на директорите и на Надзорния съвет. Ето защо е било взето предварително решение в полза на Измир, фаворизирайки Турция пред България и други страни от ЕС.

С влизането на турските войски в Северна Сирия обаче ситуацията се промени коренно, твърди германският икономически всекидневник Handelsblatt.

В тази среда не може да има решение в полза на страната, твърди в своя публикация късно в понеделник медията, позовавайки се на източници от концерна. Ето защо засега договор с властите в Анкара няма да бъде подписан.

Заради военната си офанзива в Сирия Турция попадна под силна международна критика. В понеделник германското правителство призова за незабавно спиране на военната операция, с която властите в Анкара искат да създадат зона за сигурност за бежанци и да изкарат бойците на кюрдската милиция YPG извън границата. Като конкретна причина за инвазията се посочва обявеното изтегляне на американските войски в района от страна на американския президент Доналд Тръмп.

Тъй като Конгресът на САЩ не подкрепя Тръмп по този въпрос, Вашингтон наложи санкции над министри и организации. Вложителите реагираха с разпродажби, а междувременно истанбулският индекс ISE100 се срина поради заплахите за санкции в понеделник с над пет процента. Турската лира също е под натиск.

От гледна точка на голяма корпорация като Volkswagen, която иска да инвестира повече от 1 млрд. евро, това са непредвидими обстоятелства. Ако листнатата на Dax компания сега предприеме официалната стъпка, това може да навреди сериозно на имиджа ѝ.

Ето защо компанията изразява предпазливост. „Ние наблюдаваме ситуацията с голяма загриженост", заяви говорител на VW пред Handelsblatt. Той посочва още, че решението за местоположението на завода навлиза в последната фаза, но не коментира подробности.

От икономическа гледна точка обаче Volkswagen иска да се придържа към Турция като място за производство на моделите Passat и Superb, твърди говорителят на концерна, като поясни, че материалът на Frankfurter Allgemeine Zeitung за пълен отказ от Измир не отговаря на истината.

Целият материал по темата четете тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шанс, дръжки. Фрицовете ще се ослушват, докато отмине бурята и после тихомълком ще си направят завода в Турция. Освен ако турчoлята не изколят на живо по Би Би Си цял родилен дом (не че Би Би Си ще покажат такова нещо де, по-вероятно е даже да не го споменат ако се случи), рано или късно заводът ще е там. Това е то геополитика, братлета. Власт - пари - власт.
65
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
нов шанс за България - надежди гов'жди
64
1
 
0
 
! Отговори
Руснак преди 4 години
Мили на моето сърдце българи! А вие сте готови ли за това?
63
0
 
5
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
Фолксваген не искаха да дойдат в България , сега па ние не ги искаме. Вече сме обидени.
62
2
 
2
 
! Отговори
Прав си... преди 4 години
До SDI :...беше странно, че са избрали най-жалката страна от ЕС за конкурент на Турция . Всичко беше неква постановка за уж "избор на място" !
61
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако се откажат от Турция, ще отидат в Сърбия. И тя предлагаше добри условия за завода.
60
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
WV да премести завода в братски Афганистан
59
2
 
12
 
! Отговори
Тайпи преди 4 години
Само преди минути Щефан Вайл, който е член на борда на Фолксваген с право на вето каза, че не е мислимо строителство на завод в Турция при създалата се ситуация. точка
58
0
 
7
 
! Отговори
онче-бонче преди 4 години
Труден избор за VW - между "военно-престъпници" и "расисти".
57
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
това интересно, дали ще вземат бизнес решение или политическо такова?от бизнес гл.т. няма никаква причина да предпочетат бг пред турцияот политическа гл.т. в никакъв случай не искат турция
56
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ние вече не искаме VW да си го ...в мала азия
55
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е то репутацията на WV си замина.
54
5
 
12
 
! Отговори
Свиня преди 4 години
Не ви искаме в София отидете другате ....във Видин например или в Каспичан или на майната си...но не ви искаме в София....
53
3
 
9
 
! Отговори
Шпо преди 4 години
......... Нали беше бизнес, нали немаше политика, вашта ..... Ега фалирате и от проходилка нагоре нищо да не направите повече.
52
9
 
9
 
! Отговори
Я па я..! преди 4 години
Това че Фолксваген отива в Турция, може да е за наше добро. За какво да се трепаме за 800-900 лв.А и нямаме сили за такъв огромен завод.
51
2
 
5
 
! Отговори
Потребител преди 4 години
Тоя фолксваген ще е като китайското сони завод за пазара в источна европа завода е в словакия братислава огромен
50
2
 
9
 
! Отговори
Дельо Хайдутин преди 4 години
Тоя фолксваген ми порастна на **""
49
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С жена ми тъкмо искахме да купуваме нова кола и мислехме за Фолксваген. Променихме си решението. Бойкот!
48
3
 
9
 
! Отговори
Marie Claire преди 4 години
Няма какво да изчаква, то е ясно къде ще им излезе по-тънко производството. Работата е ясна. Много големи световни марки отдавна са си ситуирали там заводите.. Купуваме си тук турски монитори, хладилници и т.н.
47
6
 
27
 
! Отговори
Полковник преди 4 години
Да си подписват с *** и да се махат. Такива чуждестранни инвеститори не ни трябват. Не Фолксваген работи за Турция а Турция работи за Фолксваген. Това не са инвеститори а робовладелци. Да си владеят робите у Турция .Ердоган да се прави колкото иска на велик НО истината, е че врътна по един кавал на всички директори и техните заместници до обикновенните инжинери!